Berta Sándor

Részletek az emsdetteni ámokfutásról

Fokozatosan egyre több apró mozzanatra derül fény a tegnapi emsdetteni iskolai vérengzéssel kapcsolatban. Az elkövető ha nem is tudatosan, de készült a bűncselekményre, erre számos internetes bizonyíték van.

Mint ismeretes, hétfő délelőtt lövöldözni kezdett egy fegyveres férfi a holland határhoz közeli Emsdetten német városának egyik iskolájában. Az elkövető több fegyvert és házi készítésű bombát is magával vitt. Látszólag ok nélkül kezdett lövöldözni, összesen 37-en sérültek meg, közülük hárman súlyosan és 16 sérült rendőr. A rendőrség kommandósokat küldött a helyszínre, hogy megfékezzék az ámokfutót, aki egyébként egykor maga is az iskola tanulója volt. Később kiderült, hogy a fiatalember minden bizonnyal öngyilkos lett.

A tudósítások megrázták a világot. Egyre gyakrabban fordul ugyanis elő, hogy többnyire az Egyesült Államokban, de sajnos már Európában is hasonló vérengzésekre kerül sor. De ki is volt Sebastian B., ez a 18 éves német fiatalember?


Önarckép Sebastian honlapjáról

Az már most világos, hogy valamilyen szinten tudatosan készült a tettére. Erre utal, hogy a nyomozók két kézifegyvert, egy kiskaliberű lőfegyvert és a hozzájuk tartozó lőszereket találtak nála, ezenkívül három csőbombát erősített a testére. További öt csőbombát egy hátizsákban vitt magával. Az iskola közelében parkoló autójából négy másik csőbomba, 3 Molotov-koktél és egy machete is előkerült. A házkutatások során a rendőrök a szobájában több bizonyítékot is találtak arra, hogy robbanószerek létrehozásával kísérletezett. Ott lefoglaltak még egy gázpisztolyt és egy légpuskát is.

Tudni lehet, hogy az online világban ResistantX néven felbukkanó fiatalember a fegyvereket az interneten szerezte be. A nyomok többek között a darmstadti Egun GmbH-hoz vezettek, ahol összesen 13 fajta, például előltöltős, vadász- és paintballfegyvereket is lehet vásárolni. Sebastian B. tagja volt egy Tactical Airsoft Team Emsdetten nevű csapatnak, amelyik rendszeresen paintballozott. A cégnél 2003. márciusa óta vásárolt. Az emsdetteni ámokfutó összesen tíz alkalommal vásárolt az Egun GmbH-nál, az első vásárlására tavaly márciusban, az utolsókra október 9. és november 5. között került sor.


Sebastian 11 diákot, egy tanárt és 16 rendőrt megsebesített, majd végzett magával

Megdöbbentőek a folyamatosan nyilvánosságra kerülő felvételek is. Többségük már régóta rögzített anyag, ami elérhető is volt az interneten, de eddig senki sem tulajdonított nekik nagy jelentőséget. Az egyik videón például a kamera a lakást mutatja. Minden békés, csendes, egyszer csak feltárul az egyik ajtó és kirohan rajta a fekete kabátot viselő Sebastian B. A belső zsebéből kihúz egy fegyvert és hadonászni kezd vele. Végül láthatóvá válnak különböző bombakészítési leírások, majd egy erdős részen maga a robbantás is. A MyVideo nevű portálon korábban elérhető felvétel címe: "Valamikor 2004-ben, a rendező és a szereplő maga ResistantX".

De még sokkolóbbak fórumbejegyzései, melyekből kiderül, hogy tettét már 2004-ben beharangozta. Néhányan megpróbálták lebeszélni őrült terveiről, de senkinek sem sikerült. A Beratungsnetz nevű oldalon 2004. június 26-án teszi a következő kijelentést: "Azok számára, akiknek még nem világos: ámokfutásról van szó! Magam sem tudom hányadán állok, nem tudom, hogyan tovább, kérlek, segítsetek!"

2006. január 4-én látszólag már minden rendben volt vele: "Mit is mondjak, jobban vagyok. Most járom a tizediket, úgy gondolom sikerülni fog. Utána minden bizonnyal megyek a seregbe, majd meglátom, hátha ott kitanulhatok egy szakmát" - tanúskodik a bejegyzése.

Ennek ellenére volt még egy utolsó figyelmeztető jel. Öt hónappal ezelőtt ugyanis ResistantX nyilvánosságra hozott a YouTube-on egy zenei videót, amit a Columbine High Schoolnál 1999. április 20-án elkövetett vérengzés áldozatainak és elkövetőinek emlékének ajánlott. Ám senki sem kapcsolt... Önmagáról ugyanakkor úgy vélekedett: "Nagyon érdeklődöm minden fegyver iránt, de semmilyen körülmények között sem akarok egy hobbirambó vagy egy szabadidőterminátor lenni."

Németországban azonnal újra felerősödtek azok a vélemények, amelyek szerint végérvényesen be kell tiltani a lövöldözős és az erőszakos játékokat. A mozgalom élére Uwe Schünemann alsószászországi belügyminiszter és több más politikus, illetve pedagógus állt. A célok között szerepel az ilyen véres játékok létrehozásának és terjesztésének egyaránt való tiltása. Előbbit meglehetősen nehéz lesz elérni, hiszen a programok zöme külföldön készül.

Wolfgang Bosbach, a CDU parlamenti frakciójának alelnöke szintén a Counter Strike és más játékok azonnali betiltását követelte. "Amennyiben bebizonyosodik, hogy az elkövető hosszú időn át játszott ilyen programokkal, akkor haladéktalanul cselekedni kell" - mondta a politikus. Az ötletet támogatta többek között Josef Kraus, a Német Tanárszövetség elnöke és Jörg Schönbohm brandenburgi belügyminiszter is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antiga #47
    tiltsátok be a csét ILLEGÁLISN JÉTSZANAK JÓ KLÁNOK
    tiltsátok be a vérengzős és morbid szarokat WAREZ LESZ (sajna)
    tiltsátok be a paintballt MENNEK TERKONAK
    tiltsátok be az airsoftot MENNEK TERKONAK

    Amúgy a csé reflexeket fejleszt. Mondjuk egy Doom 3 vagy egy Manhunt tényleg szar. Azt tiltsátok be fasz németek.
  • Spica #46
    tiltsuk be a játékokat, tiltsuk be a tv-t, tiltsuk be a paintball, tiltsuk be a történelemórát, tiltsuk be a halál, a háború, a vér szó használatát.. nevetséges

    vajon a gyerek magától vált olyanná, amilyen vagy elhanyagolták a szülei, nem kapott elég szeretetet és tele lett kisebbségi komplexusokkal stb. nem nem, csakis a CS hatására!
  • startmenu #45
    Hüllye pulitikusok ! Inkább kéne körbemenni, és vizsgálni hogy ki őrült. Nem a játékokra fogni. Persze ez biztos alkotmányellenes...
  • haxoror #44
  • Hycker #43
    Equilibrium rulZ :D
  • Kindred Blades #42
    Az ilyen politikusnak egy teljes estés Troppauer Hümér versolvasást kéne tartani...
  • Adam II #41
    Akkor kezdd el magadon.
  • fv #40
    Én nem tudom,mi az az airsoft, de ha olyasmi, mint a paintball, és sokat játszott ilyet a csóka, akkor hogy lehet, hogy senkit sem ölt meg a "vérengzése" során. Volt egy csomó fegyvere. Volt gyakorlata (airsoft). Egy ilyen mészárlást én eddig úgy képzeltem el, hogy az a csoda, ha élvemarad pár ember. Szóval szerintem, egy ált. iskolás hülyegyereknek adnánk egy pisztolyt, az is "eredményesebben" élné ki szociopata vágyait az osztályban. Rosszul gondolom? Biztos, hogy bárkit is meg akart ölni ez a faszi?
  • Rocko #39
    az airsoft nem egyenlő a paintballal... alapvetően más a kettő
  • BiroAndras #38
    Alapvetően rosszul közelítik meg a problémát. Kivétel nélkül minden erőszakos cselekedetet ember hajt végre, következésképp az embert kell betiltani.