SG.hu

2025-ben jön a SanDisk 4 TB-os SD-kártyája

A Western Digital jövőre tervezi az első 4 TB-os SD-kártya megjelenését. A cég az SD Association Secure Digital Ultra Capacity (SDUC) szabványát követő kártyát SanDisk márkanév alatt fogja piacra dobni, és ezzel a "komplex média- és szórakoztatóipari munkafolyamatok" terjedésére, például a nagy felbontású, nagy képkockasebességű videók felhasználása iránti növekvő igényre reagál - áll a közleményben. A Western Digital bejelentésével az iparág közelebb kerül az SD-kártyák maximális lehetőségeihez. A nagy tárolási igényű szakemberek számára ez izgalmas hír, mivel a technológia több lehetőséget nyit meg, például a nagy felbontású médiával való munkát.

A kártya az Ultra High Speed-1 (UHS-1) busz interfészt használja majd, amely akár 104 MB/másodperc elméleti maximális átviteli sebességet is támogat. Írási sebessége minimum 10 MB/s, a minimális szekvenciális írási sebesség várhatóan eléri a 30 MB/s-ot. Ezekkel a specifikációkkal képesnek kell lennie a tárolásigényes videóformátumok, köztük a 8K formátum befogadására, bár a kártya nem elég gyors ahhoz, hogy támogassa a nyers 8K videófelvételt. Ez megmagyarázza, hogy a Western Digital miért a The National Association of Broadcasters (a műsorszolgáltatók országos szövetsége) műsorszolgáltatási és médiaszakemberek számára szervezett éves rendezvényén mutatta be, amelyet ezen a hétvégén tartanak Las Vegasban.

"A résztvevők előzetesen megismerhetik a 4 TB-os SD-kártya teljes kapacitását, és többet megtudhatnak arról, hogyan bővíti a kreatív lehetőségeket a fényképezőgépek és a laptopok számára" - mondta a Western Digital. A bejelentés nem tért ki további részletekre, például arra, hogy milyen típusú NAND-ot használ majd a kártya, vagy hogy támogatja-e a SanDisk által létrehozott DDR200/DDR208 üzemmódot, amely akár 170 MB/s-os adatátviteli sebességet is lehetővé tehet. A Western Digital azt sem közölte, hogy mennyibe fog kerülni az SD-kártya, de a képességek és a professzionális alkotói célközönség miatt az ajánlat valószínűleg prémium árfekvésű lesz. Az 1 TB-os SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I kártya jelenleg 100 ezer forintért kapható.

A WD bejelentése hat évvel azután történt, hogy az SD szabványokat író SD Association bejelentette az SDUC szabványt, amely 2TB-ról 128TB-ra emelte az SD kártyák maximálisan lehetséges kapacitását. Mint az a szabványok frissítésénél szokásos, egyesek lelkesen hitték, hogy "az SD-kártyák hamarosan 128 TB tárhelyet biztosítanak", de mivel a 4TB csak 2025-ben érkezik, a "hamarosan" még ma is irreális. A 2018-as szabvány csak lehetővé tette az ilyen kapacitásokat. Akkoriban már kilenc éve az SD-kártyák maximális elméleti kapacitása 2TB volt, de a ténylegesen megvásárolható legtágasabb SD-kártyák 512GB-osak voltak. Ma a legnagyobb kapacitású SD-kártyák 1 TB-osak, de a Western Digital már bejelentette, hogy egy 2 TB-os SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I memóriakártyát tervez kiadni, és a 2 TB-os microSD-kártyák is csak idén váltak elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!