Gyurkity Péter

Itt a microSD szupergyors utódja

Elsőként a Samsung mutatott be UFS-kártyát, amely az elérési sebességen javít.

Az okostelefonok és táblák elterjedése egyben a memóriakártyák gyors térhódítását is elősegítette, bár ez annak idején már a digitális kamerák és a hagyományos mobiltelefonok univerzálissá válásával is szépen haladt előre. Most itt van a microSD-t lecserélni hivatott utód, amely a sebességen javít.

A Samsung hivatalos bejelentéséből kiderül, hogy elsőként ők mutattak be az Universal Flash Storage (UFS) 1.0 Card Extension szabványnak megfelelő memóriakártyákat, amelyek a fent említett hordozható kütyükben, illetve drónokban is fontos szerephez juthatnak. Ezek előnye a kiváló elérési sebesség, a gyártó által hivatkozott hivatalos adatok szerint ugyanis míg az olvasás terén a felső plafon 530 MB/s-ra emelkedik, addig az írásnál ugyanez eléri a 170 MB/s-ot.


Ezzel az új kártyák az SSD-meghajtóknál látott teljesítményt teszik elérhetővé a mobil eszközök szegmensében, de ehhez az is hozzátartozik, hogy az úgynevezett IOPS, vagyis a másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma (ami leginkább a kisméretű blokkok véletlenszerű elérésénél hasznos mutató) olvasásnál 40 ezerre, írásnál pedig 35 ezerre ugrik, ami az átlagos microSD-vel összehasonlítva 20-szoros, illetve 350-szoros előrelépést jelent. Eközben a tárolókapacitás nem változik, hiszen a cég itt is a 32 és 256 GB közötti tartományban dob piacra egymástól eltérő példányokat.

Ezek a kártyák a beépített változatokat követik, amelyek szintén idén, még az év elején mutatkoztak be – a Samsung mindkét vonalon nagy érdeklődésre számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Palinko #4
  2-3 évig
 • Cefet #3
  Arany árban lesz...
 • barret #2
  Ha olcsó lesz,és lesz hozzá olcsó átalakító usb-re,akkor vinni fogják mint a cukrot!
 • kvp #1
  Gyakorlatilag egy egycsatornas SAS (serial attached scsi) van rajta. Ez is egy megkozelites, de a legujabb, tovabb gyorsitott SD kartyak nagy elonye hogy visszafele kompatibilisak, azaz meg a leggyorsabb kartyat is meg lehet cimezni ketvezetekes modban, par hz-es orajellel ha valami lassabb keszulekbe kerul es ez persze forditva is mukodik. A legtobb mai mikrovezerloben es beepitett processzorban van nativ SD tamogatas, mig a Samsung megoldasa elso korben csak a sajat keszulekeikkel lesz kompatibilis, raadasul azon kozzul is csak par ujabbal. Kb. ilyen volt regen a Sony sajat memory stick-je. Aztan az mara valahogy kikopott...