Berta Sándor

Spammert perelt a Microsoft

A karlsruhei bíróság többek között spamtevékenység és márkanevek megsértése miatt komoly büntetésre ítélt egy Schleswig-Holstein tartományból származó férfit. Az illetőt a redmondi szoftveróriás buktatta le.

A férfi közel fél éven át küldözgette a kéretlen elektronikus leveleket. A spamekben többnyire az általa üzemeltetett szexoldalakat reklámozta szövegek és képek felhasználásával. A spammer a kéretlen levelek egy részénél hamis feladókat jelölt meg, az e-mail címekben gyakran a látszólag a Microsoft levelezőszolgáltatásához, a Hotmailhez tartozó címeket hozott létre. Ezáltal megsértette a cég márkanévhez fűzödő jogait. A konszern bosszúja azonban nem váratott sokat magára, hiszen a spammerre a Microsoft hívta fel a hatóságok figyelmét.

A bíróság minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta a férfit, ezért kártérítésre ítélte és az ítéletében kimondta, hogy köteles segíteni teljes tevékenységének feltárásában. Ezenkívül, hogy ha az illető akár csak egyetlen spamet is elküld a jövőben, úgy 250 000 eurót köteles fizetni. Különösen ez utóbbi büntetés elég komoly visszatartó erőt jelenthet.

"Ugyan Németországban még nincs hatályban spamellenes törvény, azonban a mostani ítélet precedensértékű, hiszen lehetővé teszi, hogy a kéretlen elektronikus levelek miatti költségeket az internetszolgáltatók a spammerektől visszakaphassák. Ezenkívül bebizonyosodott, hogy önmagában a márkanévjogok megsértése miatt is bármelyik spam feladóját felelősségre lehet vonni. Ez a tény pedig megkönnyítheti a német ügyészségek munkáját a jövőben" - nyilatkozta az ítélethirdetés után Dorothée Jasper, a Microsoft Németország jogásza.

A redmondi szoftveróriás hónapokkal ezelőtt indított globális spamellenes kampányt. Azóta egyre több spammer kilétére derült fény. A Düsseldorfi Tartományi Bíróság július 19-én tárgyalta egy, a Microsoft által felderített spamküldő ügyét. A férfi - a mostani esethez hasonlóan - a kéretlen elektronikus levelekhez szintén a Microsoft levelezőszolgáltatásának, a Hotmailnek a fejlécét használta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nethyrrea #3
    ez egy. mindennap kapok kb 30-40 spamlevelet kamufeladótól mindenféle trükkökkel megspékelve vagy viagrát, vagy tőzsdei infőkat vagymiket, vagy rolexreplikákat rámsózni akaró spam-botoktól
  • artschiatwork #2
    golyót neki!
  • bertino #1
    pf
    ez se tudta kivel játszadozik