Gyurkity Péter

Microsoft újdonságok: jön a Longhorn Server Beta 3

A szoftvercég több bejelentésre kerített sort a Barcelonában megrendezett konferencián. Szóba került a PowerShell 1.0, a Longhorn Server Beta 3 és egyéb fejlesztések. Bill Gates eközben az USA nagyhatalmi szerepéről értekezett a tengerentúlon.

A november 13. óta tartó IT Forumon Bob Muglia, a szervertermékekért felelős alelnök beszélt a 2007-ben várható fontosabb újításokról, megjelenésekről, illetve ezek jelentőségéről. A főszerep a PowerShell 1.0 parancssornak jutott, de szóba került a sokak által várt Longhorn Server operációs rendszer, illetve a Windows Server 2003-hoz megjelenő második javítócsomag is.

A PowerShell - eredeti nevén Monad - a Windows Vista részeként érkezett volna, de már tavaly eldőlt, hogy a kiterjesztett, továbbfejlesztett parancssor és szkriptnyelv végül mégsem az operációs rendszerben kap helyet. A fejlesztés, amely a cég szerint megkönnyíti a rendszerek használatát valamint az automatizálási folyamatokat, a Longhornban lesz megtalálható, de különálló eszközként is megjelenik a Windows 2003 és XP operációs rendszerekhez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Vistával még némi gondok akadnak, ezt várhatóan a következő hetekben orvosolják majd. A támogatott szoftverek között szerepel az Exchange Server 2007, a System Center Operations Manager 2007, a System Center Data Protection Manager és a System Center Virtual Machine Manager.

Muglia elmondása szerint a Longhorn Server - a Windows Server sorozat következő tagja - valamikor az első félévben bukkan majd fel, mégpedig egy harmadik béta formájában. A végleges verzió megjelenésének időpontja egyelőre nem világos, ez nyilván a tesztelés előrehaladásától függ. Addig is jön a Windows Server 2003 Release 2 és a 64 bites Windows XP Professional második javítócsomagja, amely redmondi források szerint jobb teljesítményt, nagyobb biztonságot és megbízhatóságot nyújt majd.

Bill Gates eközben a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott előadást, ahol többek között szóba került az USA nagyhatalmi helyzete, szerepe is. Gates szerint az amerikai oktatás hanyatlásával Kína egyre előkelőbb pozícióba kerül, amit csak tovább súlyosbítanak a fokozatosan szigorodó bevándorlási feltételek és a tökéletes biztonságra való törekvés.

Klikk ide! Klikk ide!
Bill Gates tevékenységéért humanitárius díjat kapott

A Microsoft elnöke úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak ragaszkodnia kell azon elkötelezettségéhez, felfogásához, amely naggyá tette, és egyben alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez. Kína felemelkedése nem jelenti automatikusan az USA hanyatlását, de azt jelzi, hogy a tőke és intelligencia jóval egyenletesebben oszlik el, mint korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #17
    R2-est. Az R2 fő előnye, azonkívül, hogy feature gazdagabb (pl. Unix Services stb.), az, hogy alatelepítéskor minden felesleges dolog ki van kapcsolva. Egy soványabb és biztonságosabb rendszer, és ha valamire szükség van akkor be kell kapcsolni, és megy, de ha nincs, akkor nem foglal feleslegessen sem memóriát/CPU-t, és persze biztonsági szempontból is leszűkíti a támadási felületeket. Persze desktopra elég drága, de mivel MSDN előfizető vagyok... :) alapjában benne van az árban. Az egyik haverom meg szintén R2 használ a házi gépen, van 180 napos full trial - letölthető a Microsoftól - a gond csak, hogy félévenként újratelepíteni kell a rendszert, de persze legális csak trial... :)
  • lapaleves #16
    "Ezért én desktop OS-nek is Server 2003-ast használok."

    milyen igaz. érdekelne, hogy r2-vel vagy nélküle. ahogy néztem az r2 csak feature set de nálam kicsit furcsa vele. ennél konkrétabban nem tudom megfogalmazni, minhta kicsit laggolna néha ezaz.
  • BlackRose #15
    Nem éppen. Ugyanis gyerekjáték lerombolni az XP-t, viszont elég nehéz a Server 2003. Ezért én desktop OS-nek is Server 2003-ast használok. Ugyanakkor az XP az 5.1 kódbázis, a Server 2003 az 5.2 kódbázis (persze sok mindent osztanak, de vannak azért komoly különbségek). A Vista az 5.2 kódbázisra alpul.

    wfefe:

    A 3ds MAX és Maya már megvan 64 biten, a Photoshop CS3 nemsokára jön 64 biten, a Premiere, After Effects szintén, a Sun Java 6 jön 64 biten, stb ... úgyhogy már lassan jönnek. Persze gondolom min. 6 hónap 1 év mire komolyabban lehet 64 biten száguldani, de a 32 bites Vistán is van elég sok kompatibilitási probléma, sőt pl. a Windows Messenger, a Visual Studio és még egynéhány Microsoft program sem működik rajta gond nélkül, most jönnek az SP-k meg hasonló... minimum 6 hónap még a Vistát igazán lehet teljesgőzzel használni.


    DjDano:

    Előbb lesz az Windows Server 2008... mert kb. 1 év múlva várják a megjelenését.
  • asysoft #14
    ...és Vista is csak az R2 változatban kapja meg a LH Server kernelét.
  • asysoft #13
    De az x64 XP eleve a Server 2k3 kernelét használja.
  • lapaleves #12
    annyira talán nem fognak különbözni, inkább a szolgáltatások lesznek mások (active dir, terminál, iis miegyéb). az x64 xp és az x64 2003 server sp2-je is egy fájl pl.
  • asysoft #11
    Sztem kernel is más (pl Longhorn resetkor az addigi XP-kernel továbbfejlesztést kidobták, s újrakezdték 2k3 kernel kódjával).
  • asysoft #10
    Ezzel tökéletesen tisztába vagyok. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy mindkettő Longhorn kódnéven fut, nem ugyanolyan lesz a végeredmény.
  • DjDano #9
    nem a néven van itt a lényeg... most még longhorn server 2007 néven fut a project de valószinüleg a megjelenéskor Windows Server 2007 lesz a neve, hasonlóan a 2003-ashoz
  • NEXUS6 #8
    "(kb annyi közük van egymáshoz, mint a Server2k3-nak az XPhez, mindkettő "Whistler" kódnéven futott)"

    Szal gyak a kettő ugyan az lesz?
    Mert szerintem az XP és a Server2003 közt a legnagyobb különbség az árcédulán van.