Gyurkity Péter

A Google fizet a megosztott videókért

Jövedelmezővé válhat az amatőr videók elkészítése és megosztása a Google oldalain. Több kisebb szolgáltató után a keresőcég is megosztja a reklámokból származó bevételeit, kérdés, hogyan alakul mindez a YouTube esetében.

Az első beszámolók szerint a Google egy különösen népszerű alkotással nyitotta meg a sort. Ez nem más, mint a Fritz Grobe és Stephen Voltz által készített, "The Diet Coke & Mentos Experiment" című videó, amely a diétás Coke és a Mentos reklámjának is felfogható. Az ötletes felvételhez 101 üveg kétliteres üdítőt és 523 mentolos cukorkát használtak fel, a két termék érdekes ötvözésével mini és nem annyira mini szökőkutakat állítottak össze. A két alkotó a jövőben nemcsak a gyártók által kínált összegből, hanem a keresőcég megosztott reklámbevételeiből is gazdálkodhat.

Szakértők ebben, vagyis a reklámbevételek közössé tételében látják a videómegosztás megújulásának lehetőségét. Bár a vélemények megoszlanak napjaink népszerű portáljairól - egyesek szerint a legtöbb oldal nem nyereséges és nem is lehet az -, a bevételek megosztásával megugorhat a látogatók száma, amely természetesen a reklámbevételek növekedését eredményezné. Ha sikerülne egyfajta versenyt beindítani az amatőr, többnyire otthon, szabadidőben munkálkodó alkotók között, nagy valószínűséggel a laikusok és az eddig ódzkodó cégek figyelmét is felkelthetnék.

Ilyen megoldással már több kisebb portál is kísérletezik. A Revver.com például egészen nyíltan kezeli a dolgot és az egyes videókból származó bevételei 50 százalékát engedi át az alkotóknak, sikeresen megragadva az interneten rendszeresen munkáikat közlő, legnépszerűbb készítők fantáziáját. Az első tízben megtalálható Metacafe hétfőn közölte, hogy a jövőben 5 dollárt fizetnek minden 1000 letöltés után, vagyis itt is a legnépszerűbb alkotások hozzák majd a legtöbb pénzt.

Nagy kérdés, hogy mik a Google tevei a YouTube oldallal, amely nemrég került a tulajdonukba. Ezzel kapcsolatban annyit árultak el, hogy amíg le nem zárul az akvizíció, a két portál - a YouTube és a Google Videó - teljesen függetlenül folytatja tevékenységét, könnyen lehet azonban, hogy a beolvasztást követően a portál is bekapcsolódik a programba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #15
    Ha megosztassz videót, akkor kapsz pénzt. Király. Ha kapsz pénzt, adót kell fizetned.
    Faja.
  • GABOR16 #14
    Ezután jogdíjat kell majd fizetned, híres (vagy hírhedt) politikusainknak, ami a videók után kapott pénzed 200%-a lesz.
  • Feriboy #13
    asszem beleásom magam a videókészítésbe/szerkesztésbe :D:D
  • Gerygrey #12
    Most néztem a Youtube-t, ott 4 példányban van fent és ~82.000-en nézték meg. Szóval királyság lenne ha pénzt lehetne ebből csinálni, de problémás dolog kiszűrni a másolatokat.
  • Gerygrey #11
    És vajon a feltöltő, vagy a videó szerkesztője kapja a pénzt? Mert az én videómat, ami a Videán már 400 ezres nézettség felé közelít, páran már felrakták Youtube-ra meg egyéb helyekre, mondjuk a Google Video-n csak 3 példányt találtam belőle és csak 6000 körüli nézettséget, de nem jönne most rosszul 30 dolcsi "talált pénz"...
  • lowskill #10
    szerintem a kólákat ingyen kapták egyenesen a gyárból... :)
    videó végén: köszönet a kólának meg a mentosznak...
  • turul16 #9
    Tok aranyosak :)
    Legyel te is csaj es ugralj szamokra a baratnoddel kamare elott.

    Es az menyire van rendjen, hogy xy szinesz milliokat keres a kamere elott setalgatassal es beszelesel, mig masok ugyan ezert alig kapnak vmit :), Ahanyszor elmegyek egy biztonsagi kamera mellett penzt fogok kerni .

    Es hogy a lablogato/kevesse fontos dolgon dolgozo kutatok kb. ugyan anyit kapnak ,mint azok akiknek az a projekt az eletuk ,ejjel-nappal azon agyal, hogy megoldja az embereiseg egyik nagy problemajat.

    Vagy ugyan az a gyari melo, szomszed varos gyaraban 30%-al tobb penzt fizet.

    Egy program megiteleset birom meg nagyon, az a f*szabb program aminel a programozo pl. megcsinalta, hogy villogjon egy gomb (~perc). Az masik kerdes, hogy a masik azonos celu program programozoja, honapokat dolgozott azert ,hogy atom stabil legyen a progi es, hogy sok% -al kevesebb procit/mem -et egyen.

    Isten hozott a kapitalizmusban.

    A renszer hibas, de tudsz jobbat ?
  • rosemberg #8
    Tök jó kiváncsi lennék hoa gugli mennyit fizetett ezért gondolom a cola ára bejött.
  • scorpeeon #7
    micsoda barmok! :)
  • TH448 #6
    Nem feltétlen. Bár tudom, nekem túl nagy az igazságérzetem, de előre felmegy az agyvizem, ha arra gondolok, hogy ezzel is kik fognak jól járni? Google videón is van 2 csaj (nem csinálok reklámot), annyit csinálnak, hogy elindítanak egy zenét, arra tátognak, és ugrálnak, szóval fél óra alatt megvan, aztán egy-egy videónál napi akár 25e-s látogatottság, összesen sztem napi 50e látogató megvan. És mit tettek érte? Gyakorlatilag semmit.
    Ha meg az ember csinál valami értelmeset? Arra senki nem kíváncsi.