Budai Péter

Digitális fényképezőgép/kamera hibrid

A hannoveri CeBIT kiállításon mág bemutatott, de részletesen csak most ismertetett Samsung DuoCam VP-D6050i egy testben ötvözi egy kitűnően használható digitális camcorder és egy nagyfelbontású fényképezőgép képességeit.

A digitális képrögzítés két irányvonalának - az álló-, és mozgókép rögzítésnek - ötvözése folyamatos kihívást jelent a gyártók számára. A felhasználók részéről töretlen igény mutatkozik az olyan berendezések felé, amelyek mindkét területen jól használhatók. A digitális fényképezőgépek nagy része képes mozgókép felvételére, viszont ezen funkció minősége és sokrétűsége messze alatta marad egy közepes digitális camcorder képességeinek, és a helyzet fordítva is ugyanez. A Samsung egyedi megoldású DouCam családja most új taggal bővült, mely talán az eddigieknél sikeresebben oldja meg a fenti problémát.


A gép első ránézésre egy hagyományos Mini-DV felvevőnek tűnik. Alakja és mérete, valamint a jól megszokott kihajtható 2,5"-os LCD monitora mind ezt mutatják. A kamera elülső-alsó részén elhelyezett teleszkópikus objektív, valamint a tetején lévő felpattanó vaku fényképezőgépre utalnak. A kamera DV camcorder részét 10x-es optikai zoomal rendelkező objektívvel szerelték. Ezen felül 900x-os digitális zoomot használhatunk. Remegésmentes felvételeinkhez a digitális képstabilizátor nyújt segítséget. Az 1/6" méretű CCD képérzékelő 800 000 képpont felbontású. Az éjszakai felvételkészítést többféle night capture mód segíti. A gépet IEEE1394 ki és bemenetekkel és USB csatolással is ellátták.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

A digitális fényképezőgép részben 3x-os optikai zoomátfogásra képes optikával találkozunk, mely fölött 12x-es digitális zoom használatára is lehetőségünk van. Az 5 megpixeles CCD képérzékelő aktív közreműködésével maximálisan 2592x1944 képpont méretű állóképeket készíthetünk, de érdekes módon lehetőségünk van a camcorder résztől függetlenül VGA méretű, 30fps sebességű MPEG4 videók felvételére is. Állókép formátumok közül a JPG és a TIFF választható. A gép támogatja az USB 2.0 kommunikációt és a PictBridge szabványt. Az elkészült képek Memory Stick, Memory Stick Pro, SecureDigital, és Multimedia Card kártyákra menthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Marcell #11
  brutto 330.000
 • magnum #9
  Az én minoltám is tud felvenni 30fps 640*480-ban, de semmi értelme. Ennek a gépnek meg pláne. Cipőt a cipőboltból!
  Annyi előnye azért van, hogy a közös kijelző és akksi miatt költséghatékonyabb, mint két külön készülék. Ha megoldanák valahogy a képek szalagra streamelhetőségét, még életképes is lehetne.
 • Dzsini #8
  hát a Fujiék SuperCCD 4 sorozatának van olyan tagja ami többé-kevésbé képes hibrid működésre (30frame-es kötetlen hosszúságú videorögzítés), a Foveon-ék X3-a szintén, csak meg kellene venni egy gyártónak, és megírni a szoftvert alá... de egyelőre még senki nem vállalta ezt be.
 • TeszteloPontHu #7
  Nem, mert nincs olyan nagy felbontású (fényképezéshez is megfelelő) CCD, amely megfelelő minőségű videoképet tudna szolgáltatni (azaz jó felbontásban gyorsan ki lehet olvasni).
 • Troll #6
  Ez egy olyan valami, ami nem igazán használható jól semmire.
  Van ugye a hagyományos camcorder: kamerának túl kicsi, nem lehet a vállra támasztani, ezért sokat mozog, nem lehet vele stabil képet készíteni. Digifényezőnek meg túl nagy, ráadáasul a hosszanti elrendezése miatt nem lehet két kézzel jól megfogni: megint bemozdul.
  Szerintem csak állványról használható "normálisan"...
 • jeva #4
  mar a mostani gepekkel is lehet korrekt kepeket nyomni .. ezek az oszver dolgok altalaban sosem jottek be eddig.
 • Mike #1
  és az ára? az mennyi?