Napi Online

A kábeltévé megverte a telefoncégeket

A Fortune magazin szerint az ügyfelekért folyó háborút a kábeltévés társaságok nyerték a telefoncégekkel szemben, ráadásul pénzügyileg is jobban állnak. Érdemes figyelni a papírokra, lehet, hogy itt az ideje bevásárolni.

A Fortune magazin szerint a kábeltelevíziós társaságok megnyerni látszanak a csatát az Egyesült Államokban a telefontársaságok ellen. A szélessávú internet előfizetőinek 60 százaléka használja a kábeltársaságok szolgáltatásait, s csak 40 százalékuk vesz igénybe a hagyományos vonalas telefonon kínált DSL technológiát. A kábelcégek több mint 7 millió amerikai háztartásban vannak már jelen telefonszolgáltatásukkal, s egyes területeken a telefon-előfizetők több mint negyedét megszerezték a hagyományos, "vonalas" cégektől.

A szektorra a Cablevision nevű, New York-i székhelyű kábelcégre tett nyilvános ajánlat irányította rá a Wall Street figyelmét. A kontrollcsomaggal rendelkező Dolan család tavaly június után immár másodszor rukkolt elő ajánlattal a kisebbségi részvényesek felé, hogy zárttá tudják alakítani a nyilvános részvénytársaságot. A Fortune szerint bár az ajánlat 13 százalékos prémiumot tartalmazott az előző tőzsdei árhoz képest, könnyen lehet, hogy ismét sikertelen lesz. A részvényesek egy része ugyanis úgy véli, a cég számára most jött el az "extraprofit" időszaka, s ebből nem szeretnének kimaradni. (A hitelből történő kivásárlás közel 18 milliárd dollárra értékeli a céget, erre az S&P válaszul bejelentette: elképzelhető, hogy a bóvlikategóriába sorolja vissza a vállalat kötvényeit, mondván, az akcióval közel ekkorára dagad az összes hitelállomány.)

Bár a nagy telefonos cégek nem adják fel - az AT&T és a Verizon is folyamatos fejlesztésekkel száll a ringbe -, a 2006-2008-as időszak mégis a kábelcégeké lehet az elemzők szerint. Ráadásul többségük pénzügyileg is egészségesnek látszik. A Fortune négy céget ajánl a befektetők figyelmébe elemzőkre hivatkozva. Az egyik az elmúlt években a hálózatépítésre koncentráló Comcast, amelynek jelenlegi 22 millió előfizetőjéből mindössze egymillió vásárolja a búgó hangot is a cégtől.

A jövőben a cég telefonos szolgáltatásának marketingjére helyezi a hangsúlyt, s ez jelentős bevételnövekedést generálhat. Bár a papír márciusi mélypontja óta 45 százalékkal értékelődött fel, cash-flow alapon kevesebb, mint felét éri mindenkori rekordjának. A Svájcban, Chilében és Japánban szolgáltató Libery Global is szerepel a listán, a 13 millió előfizetővel rendelkező cég szintén az elején jár a műsorszórás melletti egyéb szolgáltatások eladásának.

A Microsoft-alapító Paul Allen többségi tulajdonában lévő Charter Communication is az ajánlott papírok között szerepel. Bár a cég nagy hitelállománya miatt egyelőre veszteséges, a vártnál jobb második negyedéves eredmények és a most beindítani tervezett telefonos és szélessávú internetszolgáltatás hatására kötvényei meglódultak, s elemzők szerint a részvények is hamarosan követik azokat.

A Fortune végül haza is beszél egy kicsit, megemlítve a Time Warnert (ehhez a csoporthoz tartozik a magazin is), mint egyre sikeresebb kábelszolgáltatót. A kábelimádóknak itt azonban egy kicsit várniuk kell, a Time Warner Cable első nyilvános kibocsátása még csak most következik, 100 millió dolláros részvénycsomagjának bevezetését szerdán kezdeményezte a New York-i értéktőzsdére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!