Napi Online

Befékezték beruházásaikat a távközlési cégek

A távközlési iparág a beruházások arányát tekintve kiemelkedik az átlagból, az ágazatban ugyanis az árbevétel 10-12 százalékát teszik ki a beruházások, ami a nemzetgazdasági átlagos érték duplája.

A hazai távközlési szolgáltatók az elmúlt öt évben évente rendre 130−150 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon − 60 százalék fölötti arányban építve a belföldi iparra −, ami az infokommunikációs technológiai (ikt) szektor beruházásainak jellemzően több mint a felét tette ki, a nemzetgazdaság összes beruházásaiban pedig négy százalék körüli súlyt képvisel − ismertette az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából a Corvinus Egyetem által készített tanulmány megállapításait Kövesi Gabriella, az IVSZ távközlési tagozatának elnöke. A cégek a gazdasági válság és a távközlési különadó bevezetése után kissé befékeztek, napjainkban épp hálózati rekonstrukciójukon dolgoznak, ami több éven át egyenként több tíz milliárd forintos invesztíciót jelent.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságától kapott tájékoztató szerint a társaság csoportszinten 2010-ben mintegy 92 milliárd forintot fordított beruházásokra, nagyjából 10 százalékkal kevesebbet, mint 2009-ben. Idén a cég körülbelül 5 százalékkal tervezi visszafogni beruházásait. Az idei első félévben tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (Capex) az egy évvel korábbinál 9,5 milliárd forinttal kevesebbet, 26,7 milliárd forintot ruháztak be. A félév során a beruházások teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 21,3 milliárd, a T-Systems Magyarországra 1,2 milliárd forint jutott (Macedónia 2,6 milliárd, Montenegró 1,4 milliárd forintnyi beruházással szerepel a mérlegben).

A Telenor Magyarország idei második negyedévi, kétmilliárd forintot kissé meghaladó beruházásainak értéke 0,9 milliárd forinttal maradt el az egy évvel korábbitól a tevékenységek eltérő ütemezése miatt. A második negyedévben a Capex a mobil szélessávú technológiára, vagyis az első negyedévben indított hálózatmodernizációs programra összpontosult. (Az első negyedévi csaknem 2,1 milliárdos Capex 0,35 milliárd forinttal meghaladta a 2010. első negyedévit.)

A Vodafone az április 1-jétől március 31-ig tartó pénzügyi évben év közben nem hoz nyilvánosságra pénzügyi adatokat, így Suba János, a Vodafone Magyarország kommunikációs vezetője csak azt mondhatta el lapunknak, hogy a társaság a következő években is szinten tartja beruházásait, hiszen folyik a cég hálózatának modernizációja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!