MTI

Egyesül két német mobilszolgáltató

Megállapodott az egyesülésről az ügyfelek száma alapján harmadik és negyedik német mobilszolgáltató, az O2 és az E-Plus fúziójával az ágazat legnagyobb vállalkozása, egy több mint 40 millió ügyfelet kiszolgáló cég jöhet létre.

Az O2 spanyol tulajdonosa, a Telefonica a kedden bejelentett megállapodás szerint 5 milliárd eurót fizet a holland KPN-nek, az E-Plus anyavállalatának, és 17,6 százalékos tulajdonrészt biztosít számára a fúzióval létrejövő cégben. Az ügylet végrehajtásához a részvényesek hozzájárulása és a versenyhatóságok engedélye is szükséges. Az egyesülést a takarékossági kényszer motiválja. A fúziótól 5-5,5 milliárd eurós költségcsökkenést remélnek a két mobilhálózat összevonása, és egyebek között az értékesítés és az ügyfélszolgálat egyesítése révén.

A két cég évek óta tárgyal a fúzióról. Jelenleg az E-Plus-nak 23,4 millió, az O2-nak 19,3 millió ügyfele van. A saját mobilhálózatot üzemeltető szolgáltatók között az első a T-Mobile, a Deutsche Telekom 36,6 millió ügyfelet kiszolgáló érdekeltsége, a második pedig a Vodafone 33,9 millió ügyféllel. A német mobilszolgáltatók nehéz helyzetben vannak, mert az adatforgalom robbanásszerű növekedése egyelőre nem ellensúlyozza a hang- és az SMS-forgalom visszaesését, és a hálózat modernizációjának költségeit. A Vodafone a tevékenységi kör bővítésében látja a kiutat, a cég a Kabel Deutschland kábelszolgáltató felvásárlásáról kezdett tárgyalásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!