SG.hu

Növekedés a kisvállalatok távközlési költéseinél

Jelentős felfutást tapasztal a BTel a kis- és középvállalati IT és távközlési igények terén. Az infokommunikációs fejlesztések a gazdaság egészére kihatnak.

A cég közleménye szerint már lábadozik a válság legnehezebb évei után az 50 fő feletti hazai kis- és középvállalati szektor. Jelentős beruházások még nem indultak el többségüknél, de már folyamatosan keresik a fejlesztési és költségcsökkentési lehetőségeket a hatékonyabb működés érdekében. A Business Telecom Nyrt (BTel) szakértői az informatikai és távközlési szolgáltatásokra mutatkozó igények alapján az utóbbi időben jelentős felfutást tapasztalnak a kis- és középvállalati szegmensben.

Az NMHH 2013 januárjában közzétett felmérése még arról számolt be, hogy a távközlési cégek piaci részesedései, illetve a vállalati és intézményi előfizetők telefon- és internethasználati szokásai 2012-ben stabilizálódtak. Ezt jól jelezte a 32 ezer céges, illetve az összesen mintegy 9 ezer intézményi, illetve nonprofit ügyfél alacsony szolgáltatóváltási hajlandósága és relatíve alacsony árérzékenysége. A nagyvállalati előfizetők elmozdulása az internet- és felhőalapú megoldások, illetve a távközlés és az informatika egyesítése felé azonban már ekkor érezhető volt. Az internetalapú szolgáltatói vonalas telefon-előfizetés piaci súlya, például, 8 százalékos, míg a nagyvállalatok körében már 16 százalékos volt. Hasonló lehet a helyzet a szolgáltatói felhőalapú szolgáltatások - infrastruktúra, alkalmazások, desktop-szolgáltatások - esetében, amelyek iránt az előfizetők mindössze 7 százaléka érdeklődött 2012 második felében. A 2013 első félévében tapasztalt érdeklődés viszont arra enged következtetni, hogy ezek az arányok mára jelentősen változtak.

"Számítottunk arra, hogy az infokommunikációs hullám előbb-utóbb a teljes vállalati ügyfélkörön végiggyűrűzik. Meglepő volt viszont az utóbbi hónapokban az 50 fő feletti vállalkozások körében tapasztalt aktivitás, ami azt mutatja, hogy az érdeklődés az együttes IT- és távközlési szolgáltatások iránt gyorsan növekszik" - számol be a trendről Takács Gábor, a BTel műszaki üzletágvezetője. - "Ezek alapján elmondható, hogy éledeznek a hazai kis és közepes méretű cégek, keresik a fejlesztési és egyben költségcsökkentési lehetőségeket, így megtalálhatják a szolgáltatót, amely a saját megoldásain keresztül átveszi az ehhez a területhez kapcsolódó fejlesztési költségeket."

A szakértő úgy látja, a hazai vállalatok számára a fejlesztési és költségcsökkentési nyomás egy erősen stabilizálódott távközlési piac mellett sem csökkent. A vállalati informatikai és a távközlési szolgáltatások testreszabott összevonása mindkét igényre választ adhat. Ráadásul, a hatása is összetettebb és pozitívabb, mint egy egyszerű költségcsökkentésé. "A cégek gyakran arról számolnak be, hogy új perspektívát nyit, üzleti szemléletváltást hoz számukra az ezzel járó modernizáció és hatékonyság, a jobb tervezhetőség és a kisebb belső erőforrásigény. Ezzel belső folyamataik átláhatóbbá válnak, felgyorsítva saját ügyfélkiszolgálásukat" - mutat rá Takács Gábor. - "A kis- és középvállalkozások idei infokommunikációs "aktivizálódása" valószínűleg ebből a felismerésből ered. Úgy látjuk, a következő időszakban is sok cég készül arra, hogy a távközlési szolgáltatók ezen a téren megújuló kínálatából saját versenyelőnyöket kovácsoljon."

Miközben nemzetközi összehasonlításban a magyar infokommunikációs szektor európai szinten is rendkívül jó foglalkoztatottsági és GDP-erősítő mutatókkal rendelkezik, a kis- és középvállalkozások alacsony infokommunikációs tudatossága és fejlettsége miatt az ebből származó növekedési potenciált az ország egyelőre csak minimális részben használja ki. Az uniós és a feltörekvő piacokon a tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások, köztük a felhőalapú megoldások növekvő használata erősíti a vállalkozások versenyképességét és hatékonyságát, így az ezen a téren egyre inkább aktivizálódó vállalatok a gazdaság egészére képesek pozitív hatást gyakorolni. A hazai vállalkozások ma jellemzően az 50 fő feletti foglalkoztatásnál érik el azt a méretet, ahol felmerül az igény az informatikai és távközlési szolgáltatások hatékonyabb kezelésére, amellyel a vállalatok egyéni sajátosságaiktól függően, mintegy 10-20 százaléknyi költségmegtakarítást is el tudnak érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!