Gyurkity Péter

A Transmeta beperelte az Intelt

A több változáson átesett cég szabadalmainak megsértésével vádolja a processzorgyártót, mégpedig egy 15 évet felölelő időszakban. A technológiák között több megoldás is szerepel, a hangsúly az energiatakarékosságon van.

A Transmeta közleménye szerint már benyújtották a keresetet az Intellel szemben, amelyben szabadalomsértéssel vádolják a vállalatot. Állításuk szerint ugyanis a gyártó az elmúlt 15 évben több általuk kifejlesztett technológiát is engedély nélkül használt fel, és egészen a Pentium Pro és Pentium II chipekig visszamenően jelentős profitra tett szert a fejlesztések révén.

A cég leginkább energiatakarékossági tech­no­ló­giájának lenyúlását kérné számon, szerintük az enhanced SpeedStep néven emlegetett megoldás egy az egyben az ő fejlesztéseiken alapul. Emellett kifogásolják az utasítások ütemezését végző és egyéb mikroarchitektúrális újítások felhasználását, amelyek révén az Intel megtartotta előkelő pozícióját és egészen a legújabb Core 2 processzorokig többször is vissza tudott vágni az AMD-nek. A Transmeta úgy véli, az Intel legalább 100 milliárd dollár értékű termékben vette hasznát az eltulajdonított technológiáknak, így komoly kártérítést követelnek.

Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a processzorgyártók közül elsőként a Transmeta fordított komoly figyelmet az energiatakarékosságra. Az Intel részéről korábban olyan kijelentések is elhangzottak, hogy az ezredforduló tájékán ihletet merítettek a cég fejlesztéseiből, ám ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyszerűen lenyúlták volna azokat. Az viszont a napnál is világosabb, hogy a Transmeta továbbra is igen nehéz pénzügyi helyzetben van, még akkor is, ha a gyártói tevékenység feladásával tavaly első alkalommal voltak nyereségesek. Többen úgy vélik, a per mindössze a bevételek megugrasztását szolgálja, ahogy arra már volt példa az Intel ellen indított beadványok esetében.

A cégnél arra nem válaszoltak, hogy tervezik-e újabb perek indítását más gyártók ellen. Elmondásuk szerint az AMD licencelte néhány technológiájukat, így ők valószínűleg kiesnek a lehetséges célpontok közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • the Godfather #22
    Szerintem, a Transmeta célja az hogy felvásárolja öket az Intel. A hir hallatán fel is ment a részvényük.
  • Inquisitor #21
    Mondjuk a cikkből az is kiderül, hogy a fenti szabadalmakat mindenki liszencelte aki procit gyárt, kivéve az Intelt ...
  • Inquisitor #20
    "A rendkívül alacsony fogyasztású processzoraival ismertté vált, ám a piacot azóta elhagyó Transmeta beadványa szerint az Intel 10 szabadalmát sérti meg, amivel az óriásvállalat tisztában van. A Transmeta állítja, hogy az ügy jogi útra terelését megelőzően tárgyalásokat folytatott az Intellel, tájékoztatva a céget a helyzetről, valamint egy méltányos licencmegállapodás megkötése céljából. Mivel a párbeszéd nem hozott elfogadható eredményt, a Transmeta kénytelen volt bírósághoz fordulni befektetőinek védelme érdekében ...

    A kereset szerint az Intel elmúlt években gyártott gyakorlatilag összes processzora, így a Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core és Core 2 is sért valamilyen Transmeta-szabadalmat. Ezek közé tartozik a notebookoknál, és mára már a szervereknél és asztali gépeknél is fontossá vált dinamikus energiagazdálkodási technika, az Intel SpeedStep továbbfejlesztett (Enhanced) változatai.

    Az energiagazdálkodás mellett különféle utasítás-ütemezéssel, a regiszterek kezelésével és memóriacímzési technikákkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt is panaszt emelt a Transmeta."

    "Egy óriásvállalat elleni jogi hadviselés azonban nemcsak idő-, ideg- és pénzőrlő folyamat, hanem egyben kockázatos is, a technológiai ipar ugyanis tele van rendezetlen szabadalmi viszonyokkal. Az Intel több tízezernyi szabadalommal rendelkezhet, melyeket nemcsak saját szellemi tulajdonának védelmében, hanem az ehhez hasonló esetekben jogi retorzióként is felhasználhat, mivel elég nagy eséllyel valamelyiket megsértette a Transmeta egy-egy fejlesztése."
  • Inquisitor #19
    "bevitte a közösbe a szabadalmait"
    Nekem úgy tünt, hogy "kivitte" és véletlenül elfelejtett szólni, csak pár év múlva ...
  • dez #18
    A Rambus tudtommal nem lenyúlt szabadalmak után perelt, hanem bevitte a közösbe a szabadalmait, aztán összevesztek, és utána kezdett perelni.
  • NEXUS6 #17
    Én pedig beperelem a BKV-t!

    Ha a bérletpénzt Lotto-ra költöm akkor 10 év alatt kb 10%-os esélyem lenne valami nagyobb nyereméynre.
    Szal nem kérek én milliárdos nyereményt kárpótlásként, csak a tízszázalékát és akkor még méltányos is voltam!
    Szal ide a százmilkót vagy rájuk küldöm a Bárándit!
    ;)
  • BCS CORPS #16
    csak a megjelenés előtt, utána az nézi meg aki akarja csak nem szabad tök ugyanoylat csinálni utána :D
  • BCS CORPS #15
    nem

  • szombi #14
    A proci szerkezete véletlenül nem üzleti titok?
    Akkor hogyan tudhatták meg, hogy az ő cuccukat is beletették?
  • uniu #13
    volt. eleg igeretes cegnek nezett ki, nagy ujitasokkal. Ok jottel elo a "Code Morphing" 5lettel elsokent, es azt gondoltak(en is meg anno) hogy nagyot szakitanak majd ezzel... aztan nem... csak az energiatakarekos dolgukkal maradtak meg, ill vegetaltak. Tkeppen a Core 2 is vmi hasonlot csinal, lehet benne vmi, hogy loptak toluk.