Gyurkity Péter

Először nyereséges a Transmeta

A profilváltást követően a Transmeta először számolt be pénzügyeiről, amely arról tanúskodik, hogy a vállalat sikeresen végrehajtotta a fontos lépést, sőt, hosszú szünet után ismét nyereséget termelt.

A chiptervezőként ismertté vált Transmeta az utóbbi években kudarcot kudarcra halmozott. A nagy csinnadrattával beharangozott Crusoe processzorok végül mégsem váltották be a hozzá fűzött reményeket, jóllehet a vállalat folyton újabb és újabb piacokat keresett, ahol megvethette volna a lábát minőségi termékeivel. A kudarc állandó veszteségeket termelt, olyannyira, hogy hamarosan a processzortervező részleg jövője is kérdésessé vált.

A Transmeta hossza habozást követően végül januárban szánta el magát a lépésre, és megszellőztette, hogy kiszállna a processzorpiacból. Közölték, hogy újragondolták a jelenlegi üzletágat, amely az x86-kompatibilis mikroprocesszorok tervezésére, fejlesztésére és gyártására szakosodott, és ezután kizárólag egyes innovatív chiptechnológiák licencelésével foglalkoznának. Indoklásuk szerint erre a lépésre az elmúlt évek folyamatos sikertelensége és a piaci helyzet alakulása miatt kényszerültek, mivel egyetlen termékük sem tudott átütő sikereket elérni.

A most nyilvánosságra hozott negyedéves pénzügyi jelentés érdekes módon pozitívumról számol be, amely elérte a 6,8 millió dollárt. Ez mindenképpen jelentős fejlemény, hiszen a cég jó ideje nem tudott ilyen eredményt felmutatni.

"A második negyedévben elért mutatóink világosan jelzik az átalakulásról szóló döntés helyességét. Ez a folyamat még mindig tart, de a partnereinkkel folytatott együttműködés bizalomra ad okot" - adott hangot elégedettségének Arthur L. Swift, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Annál inkább kiemelkedik ez az eredmény, ha az elmúlt év ugyanezen időszakával hsaonlítjuk össze: a Transmeta akkor jelentős veszteségekről számolt be, és borúlátóan nyilatkozott a következő negyedévről.

Az innovatív technológiák licencelésére történő átállás tehát meglepő módon azonnali sikert hozott, és míg a Crusoe chipeket egy kínai cég vette át, a Transmeta újból sikernek örvendhet. Bár konkrét információnk nincs a vállalat tevékenységéről, úgy tűnik, hogy kiveherték a veszteségeket, sőt, új erőre kapva folytatják munkájukat. Kíváncsian várjuk, hogy az újszerű megoldásairól ismertté vált cég milyen szerepet tölt be a technológiai fejlődésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #1
    Anno próbáltam venni Crusoe-s laptopot: nem sikerült. Csak a legalsó kategóriában létezett (14'-es display, 128-256 ram, stb.), annyival meg nem volt olcsóbb. Kár érte, impresszív melegedési mutatói voltak. Na, majd beágyazott rendszerekben :).

    A veszteségek "kiveherése" az Freud? :).