Berta Sándor

Jönnek az 50 gigabájtos mozifilmek

A HD DVD tábor rendszeresen a Sony által vezetett Blu-ray szövetség orra alá dörgölte eddig, hogy csupán a 25 gigabájtos lemezeikre adtak ki filmeket. Most a Sony Pictures Home Entertainment úgy döntött, változtat ezen a helyzeten.

Ugyan a dolgot a Blu-ray technológia fizikai jellemzői már eddig is lehetővé tették volna, azonban erre eddig nem került sor, a Sony kizárólag fele ekkora tárolókapacitású korongokon adta ki a különböző filmeket. Most azonban a cég médiarészlege bejelentette, hogy a jövőben kaphatók lesznek filmek immár az 50 gigabájtos diszkeken is. A vállalat közlése szerint a közeljövőben három film fog ilyen formában megjelenni. Ezek közül az első a nálunk nemrég bemutatott Távkapcs című vígjáték lesz, ez az Egyesült Államokban lesz először kapható. Ezt követi majd A Sólyom végveszélyben című film november 14-én, majd végül a Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby kerül majd a boltokba december 12-én.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mind a három filmet a Sony Pictures Digital Authoring Center (DAC) adja majd ki, remélhetőleg az eddigieknél jobb minőségben. A cég által korábban piacra dobott művek ugyanis a kritikák szerint nem éppen a kiváló képminőségükről voltak híresek, pedig ez igazán elvárható lett volna egy kifejezetten a nagy felbontást támogató, sőt arra kidolgozott szabvány esetében. A Sony képviselői szerint az újonnan kiadott alkotásoknál a tartalom egyenértékű lesz a DVD-knél megszokottal és a filmek tömörítetlen PCM formátumú audiosávokat fognak tartalmazni.

Európában az első Blu-ray lemezek néhány héten belül lesznek kaphatók, igaz először csak a 25 gigabájtos korongokon. A problémát azonban nem csak a korai szerény kínálat, hanem még inkább a lejátszók magas ára jelenti majd, így a később bemutatkozó HD DVD komoly előnyre tehet szert az év végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #42
    De végülis nem fullos Mpeg-4 támogatás van video szinten sem, csak az AVC.
  • dez #41
    HD_DVD-s doksikban sem emlékszem, hogy láttam volna az AAC-t. Mondjuk ez furcsa, mivel ugye az Mpeg-4 szabvány része.
  • dez #40
    Ebben a Blu-ray specben nem szerepel az AAC, csak amiket felsoroltam.
    A DD+ már nem rossz, de ha minden igényt kielégítene, akkor ugye nem létezne a DD Lossless, a DTS-HD, stb.
    A lejátszók egy részét még tavaj kezdték tervezni, csak többek között a másolásvédelmi spec. lezárásának húzódása miatt nem kerültek a piacra, szóval elképzelhető, hogy a DD+-t sem mind támogatja.
  • shabba #39
    Úgy emléxem a DD+ és az AAC HE támogatás volt az ami legutóbb januárban bekerült a Broadcom BCM7411 -es dekóder chip képességei közé amikor kijött az új revision. Ezek a HD-DVD és Blu-Ray támogatás miatt kerültek be.
  • dez #38
    (Az itt és a #33-ban megadott bitsebességek a maximum értékek, csatornaszámtól és SR-től, továbbá bitfelbontástól függően kevesebb is lehet.)
  • dez #37
    Nem hülyeség, ha nem tudod lejátszani, mert pl. a lejátszód nem támogatja a jobb kódolásokat...

    Vannak viszonylag jó lossy codecek, viszont az mp3 messze a legelterjedtebb, a legtöbb embernek azzal vannak tapasztalatai.
  • dez #36
    Ja, és van a cikkben említett, ezeknél a lemezeknél alkalmazott LPCM, 6/8 csat., 48-192kHz, 27,6Mbps.
  • Sanyix #35
    Nemtudod a szöveget értelmezni? :)
    "Igen a legtöbb hang tömörítés minőségvesztéssel jár, de LEGTÖBBEN ezt nem veszik észre, sőt akik azt mondják észreveszik, azoknak a NAGY RÉSZE is csak hiszi, mert ez a trendy, de ha tesztnek vetik alá magukat, rögtön bebukják."
    A másik gond, meg hogy megint leírod, hogy nálad lossy=mp3, amikor van jópár más lossy formátum is, ami nem 12 éves fejlesztés, mint az mp3... ne az egyik leggagyibbal (eljárt felette az idő) hasonlítgass, hanem a jobbakkal. Aztán még ott van azis, hogy mivel kódolták, mert elég nagy különbség lehet a kódolók között is.
    A nem tömörítés, meg mindíg hülyeség, ha az anyag valamennyire jól tömöríthető, a hang meg általában jól tömöríthető.
  • dez #34
    Miért ne lenne megjelenítő? Mai közepes méretű (70-80cm) LCD-TV-k 1280x720-asok (v. picit nagyobbak), 1m fölöttiek meg full-HD-sak (1920x1080), és ott vannak a nagyobb full-HD-s plazmák is a műszaki üzletekben. Utóbbi cuccok elég drágák, de egy olyan közepes LCD már elérhető árkategóriásak sokaknak itthon is, és 2m-ről az 1280x720 sem olyan rossz.
  • dez #33
    Itt a DD5.1 (48kHz) 640kbps-sel megy, a DD-Plus7.1 (48kHz) 4,7Mbps, Dolby Lossless (6/8 csat., 48-192kHz) 18,64Mbps, DTS5.1 (48kHz) 1,5Mbps, DTS-HD (6/8 csat., 48-192kHz) 24,5Mbps. De a jobbak közül több, mint írtam, nem kötelező, és valószínűleg nem is támogatott a mai lejátszókban.