Szekeres Viktor

Távkapcs - Most Adam Sandler játszik istent

Jim Carrey után most Adam Sandler kerül Isten szerepébe, hogy megmutassa a világnak mire is jó egy univerzális távirányító.

Nem sokan fognak csalódni a filmben, hiszen Adam Sandler személye - pár kisebb kilengéstől eltekintve - garancia lehet egy film műfaját tekintve. Ezúttal is megkapjuk a magánszámokat, a röhögéseket, a klasszikus altesti és szellentős poénokat, sőt még egy kis animálszex (értsd: állat emberrel) is belefért a mixbe. Csoda-e, hogy ilyen körülmények között a sekélyes moralizálásba és már-már melodramatikus mélységekbe süllyedő Távkapcs komolykodását nem nagyon hiszi el a néző? (És nem. Nem szabad összetéveszteni a Click eredeti címre hallgató filmet az izlandi Óskar Jónasson szenzációs, több mint egy évtizede forgatott vígjátékával Björn Jörundur Fridbjörnsson-nal, habér Fridbjörnsson karaktere valahol hasonlít Sandlerére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

No de miről is van szó? Akárcsak a Minden6óban Jim Carrey, most Adam Sandler kapja meg az irányítást az emberek és saját maga teendői fölött, mégpedig egy univerzális, mindent irányító távkapcsoló tárgyában. Ha unja a háztartási perpatvart, akkor egyszerűen át lehet tekerni vele a necces részeket, ha gondolkozni vágyik, akkor lehalkítja a ketyerével a gyerekeket és egyébként is annyi minden dologra jó lehet az Adam Sandler, illetve karaktere, Michael Newman által birtokolt szerkezet, hogy még a Jégkorszak Sidje is fűz audiokommentárt életének régebbi időszakaihoz.

A kérdés hogy egy ilyen, ötletesnek mondható filmből mit lehet kihozni? Természetesen megint csak a Minden6ó példája jön elő, vagyis egy fergeteges és nem kifejezetten nagyröptű, de nagyon szórakoztató poénparádé. Ezzel szemben a Távkapcs arra használja fel az isteni képességeket, hogy Amerikát felszínes gondolkodásra kényszerítse és így sajnos a film előrehaladtával egyre nagyobb porszemek kerülnek a gépezetbe. Bár azt nem lehet elmondani a filmről hogy ne lenne szórakoztató és aranyos, de az az alkotói küszködés és erőfeszítés hogy moralizálni próbáljanak, sajnos nem tesz jót a filmnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Annál inkább jót tesz az ismert mellékszereplők hada. Aki nem látta az előzetest és csak plakát alapján szánja el magát a mozibamenetelre annak sztárok vagy volt sztárok sora okozhat kellemes meglepetést. Kate Beckinsale-t jó az Underworld és a Van Helsing után ismét egy nyugisabb szerepben látni, Christopher Walken-t pedig mindig jó - kár, hogy szerepe a filmben semmi meglepetést nem rejt, totálisan kiszámítható, pedig az alkotók tervei szerint ő lett volna a kérdőjel. A többiek (Jennifer "Stifler anyja" Coolidge, David Hasselhoff, Sean "Samu" Astin vagy Harry Winkler) is korrekt alakítást nyújtanak, jelenlétükkel csak emelik a film színvonalát.

Igazából szerethető film a Távkapcs, de sajnos az előre be nem jelentett és az előzetesekből ki nem derülő komolykodás sokaknak fog keserű szájízt okozni. Úgy tűnik Adam Sandler sem a régi, hiszen utóbbi filmjeibe mindig megpróbált egy Rob Schneider-t és némi mondanivalót csempészni. Amíg ez bejött az Apafejben vagy a Kismenőben, addig a Távkapcsban kudarcba fullad a kísérlet és a film is megreked egy jópár aranyos és altáji poénnal teli, mondjuk ki: fércmű szintjén.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Persze nem azért férc mert olyan rossz lenne, hanem azért, mert a komédia és a dráma közti varrás erősen foszladozik. Sok nagyon színvonalas műfaj-elegy, tragikomédia létezik, de a Távkapcs nem tartozik ezek közé. Ha az alkotók döntöttek volna az egyik műfaj mellett, akkor az eredmény sokkal erősebb lett volna, de így komédiának túl komoly, drámának túlságosan alpári (haláli ahogy a szomszéd kissárcot szivatja Sandler). De a lényeg, hogy ha az amerikai embernek szóló szájbarágást kivesszük a filmből, akkor egy kedvesen szórakoztató, tipikus Sandler-mozit kapunk. Volt már jobb filmje is a mókamesternek. A Távkapcs túlságosan kiszámítható. És közepes.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Távkapcs (Click)
magyarul beszélő amerikai vígjáték, 108 perc, 2006

Rendező: Frank Coraci
Forgatókönyvíró: Steve Koren, Mark O'Keefe
Operatőr: Dean Semler
Zene: Rupert Gregson-Williams

Szereplők:
Adam Sandler (Michael Newman)
Kate Beckinsale (Donna Newman)
Christopher Walken (Murdál)
David Hasselhoff (Ammer)
Sean Astin (Bill Rando)
Henry Winkler (Ted Newman)
Julie Kavner (Trudy Newman)
Jennifer Coolidge (Janine)
Tatum McCann (az 5 éves Samantha Newman)
Joseph Castanon (a 7 éves Ben Newman)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rendiboy #26
    Nos én láttam ezt a filmet és hát, hogy bevalljam a végig már nem tudtam nézni, mert enyhén szólva elég elképzelhetetlen dolgoról szól, így nem is tartom valami jó vígjátéknak. Szerintem ez túlságosan mesébe illő történet és hát marha nagy poénok nem voltak benne szerintem.
  • kankalin89 #25
    rohadt jó film ez is.nekem nagyon tetszett
  • Oziris666 #24
    Jujj az nagyon jó kis film Cage-el!Jóhogy emlegetted,leis szedem a polcrol megnézni:)
  • vortel #23
    Szerintem is nagyon jó film, szeretem az ilyen stilusuakat, pl egyik legjobb film ilyen stilusban, a segitség apa lettem (aka The family man) Nicolas Cage-dzsel. az iszonyat emgható. De ez a film is rendben van, sandlernek jól állnak ezek a szerepek.
  • Xymer #22
    Messze nem olyan jó mint vártam, de egyszer meg lehet nézni. Van benne pár jó poén, de a legtöbb inkább középszerű. Műfaját tekintve valóban kicsit nehézkes és fárasztó lett. 6.5/10
  • adam first #21
    Tegnap végre sikerült megnéznem a Távkapcsot.Hát mit ne mondjak szerintem nagyon jó film volt,egyszerre szórakoztató,meginditó,elgondolkodtató.Amint megjelenik DVD-n egyből beszerzem.Ilyen filmért érdemes pénzt kiadnom.
  • masek #20
    nem volt jó film.
    pause, és lefingom a főnököt?? van aki ezen röhög?

    pici SPOILER on

    meg a végén a "hatalmas" fordulat - már az elején annyira egyértelmű volt...

    pici SPOILER off

    szóval ez inkább tömeghumor, abból is a szarabb...
    kacsadugás, jajdevicces - áh, nem ragozom...
  • akyyy #19
    jó film volt nagyon:)
  • stargatelost #18
    Ez qrva jó film volt!!!! :D Adam Sandler hozta a formáját :D Amúgy a vége tényleg szívszorító volt, ami nem feltétlenül volt rossz :)
  • birge #17
    Szerintem ritka sz*r volt, leszámítva a szomszédgyerekes poénokat, mert azok tényleg ütöttek:)