Specker Balázs

Láthatáron a a Matsushita Blu-ray felvevői

A Matsushita arról számolt be, hogy november 15-én Japánban két Blu-ray DVD felvevőt is piacra dob. Az európai, illetve amerikai megjelenésről egyelőre nem érkezett hír.

A Panasonic termékek gyártója a Toshiba HD DVD lemezével szemben a Sony formátuma mellett tette le voksát. A hírek szerint a két felvevő 240, illetve 300 ezer japán jenért (körülbelül 446 ezer, illetve 557 ezer forint) lesz megvásárolható. Az előbbi 200 GB-os, míg az utóbbii 500 GB-os merevlemezzel bír majd, amely akár 63 nagyfelbontású anyag rögzítésére is alkalmas lesz - értesült a CNet.

A Sony a múlthéten ugyan bejelentette, hogy saját modellje még az év vége előtt a boltok polcaira kerül a szigetországban, ám a pontos megjelenési dátumot, valamint a várható fogyasztói árat nem árulta el, sőt a tengerentúli startról egyáltalán nem adott felvilágosítást. Áprilisban a Toshiba megkezdte HD DVD lejátszói értékesítését és ezzel elsőként kínált követgenerációs DVD-eszközöket piacon. Az első Blu-ray lemezeket lejátszó modelleket a Samsung júniusban dobta piacra.


Mindkét formátum alapja a kék lézer, amely rövidebb hullámhosszal bír a jelenlegi DVD-lejátszókban használt vörösnél, és így - a nagyobb adatsűrűségnek köszönhetően - kiválóan alkalmas a nagyfelbontású filmek tárolására. Az új generációs DVD lemezekre és eszközökre való átállás hozzájárulhat a kissé megfáradt otthoni videó piac felvirágoztatásába, egyelőre azonban a vásárlók még kivárnak, nem kapkodják beruházásaikat.

A gyártók mellett a nagy filmstúdiók elkötelezettsége is rendkívül fontos a piac számára. Egyes filmes cégek mindkét formátumot támogatni kívánják, de akadnak olyanok is, melyek kizárólag csak az egyik lemezzel szimpatizálnak. Elég csak az Universal Studiosra gondolnunk, mely a napokban egyértelműen kifejezte exkluzív elkötelezettségét a Toshiba szabványa iránt. A most kialakult rivalizálás sokban emlékeztet az 1980-as években dúlt VHS-Betamax háborúra, amely annakidején igencsak megosztotta a vásárlókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #9
    aham, egy film pedig kerülne 13ezerbe... nanemár.
  • rotator #8
    Hehehe, ez király lenne!
  • vax #7
    Amerikai fejlesztők olyan univerzális optikai lemezt szabadalmaztatnának, amely vethet véget az új generációs DVD-k közti harcnak: HD DVD és a rivális Blu-ray, valamint hagyományos DVD formátumú filmeket egyszerre képes tárolni.

    Forrás: [origo]
    HD DVD lemezek egy kiállításon
    Ajánlat
    Régi meghajtókkal is működik az új DVD
    Berlinből indul Európába az új DVD
    Látványosabb extrákat ígérnek az új DVD-k
    Nem írja, törli a DVD-ket az új meghajtó
    Állóháború az új DVD-k frontján
    Univerzális DVD-meghajtó a Ricoh-tól
    Kalauz a DVD-khez


    Sajtóértesülések szerint az univerzális, gyakorlatilag bármilyen típusú DVD-lejátszóval kompatibilis lemezekre az amerikai Warner Home Video fejlesztői nyújtottak be szabadalmi kérelmet. Megoldásuk lényege, hogy egyazon lemezre eltérő rétegek használatával háromféle formátumban - DVD, HD DVD és Blu-ray - rögzítik a filmeket, így azok bármilyen DVD-meghajtóval kompatibilisek.

    Mindez azért fontos, mert mostanság kerültek piacra a hagyományos DVD-formátumot leváltó, nagyobb tárkapacitást, így jobb képminőséget biztosító új generációs lemezek, a HD DVD és a Blu-ray. Az újfajta optikai lemezek viszont sem a régebbi meghajtókkal, sem pedig egymással nem működnek együtt. Aki HD DVD-s lejátszót vesz, semmire sem megy egy Blu-ray-lemezzel, s fordítva, ráadásul bizonyos filmstúdiók csak az egyik, mások pedig csak a másik technológia mellett törnek lándzsát.

    Ezt a problémát hivatott megoldani az a fejlesztés, amelyről a BBC számolt be: az amerikai szabványügyi hivatalnak benyújtott kérelem szerint az új, speciális kialakítása révén három különböző adattároló réteg van, melyek közül mindig a megfelelőből olvassák ki lejátszáskor az adatokat a meghajtók. A fejlesztés révén a filmstúdióknak elegendő lenne egy ilyen univerzális lemezen kiadni alkotásaikat, ráadásul a hagyományosról új generációs DVD-re váltó felhasználóknak sem kell új kópiát vásárolniuk a meglévő filmből, ha jobb minőségben akarják élvezni kedvenc mozifilmjüket.

    [origo]
  • vax #6
    Pc-be szerelhető verziók hd illetve br esetén mennyiért vesztegetik? Lemezeket már láttam újrairhatóba 5000-9000Ft között.
  • izb #5
    ez über!
    "egyelőre azonban a vásárlók még kivárnak, nem kapkodják beruházásaikat."

    Hát ilyen árak mellet még japánban sem nyúlnak a pénztárcába..
  • dez #4
    "Blu-ray DVD"

    Ez meg mi? :) Van olyan, hogy "Blu-ray Disc" (BD), és olyan, hogy HD DVD.
  • dez #3
    Hogyhogy? Vannak lejátszók is, meg műsoros lemezek.
  • Pharaoh #2
    Mivel a BR-nek ez a lényege.
  • Norbi7 #1
    Nem semmi, már egyből író is! első:)