Gyurkity Péter

Kedvez­mények­kel jöhet a Windows Vista

A hírek szerint a Microsoft jelenleg is tárgyal partnereivel a Vista megjelenését és elterjedését elősegítő kedvezmények bevezetéséről. Dél-Korea eközben megkapta saját Windows változatát.

A Bloomberg tudósítása szerint Kevin Kutz, a Windows Client Group egyik igazgatója az újságírók kérdésére megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Vista megjelenésében érdekelt cégekkel és gyártókkal, amely tárgyalások fő témája a bevezetendő kedvezmények. Ezekkel a kedvezményekkel az ünnepek alatti forgalom megőrzése a fő cél, mivel többen attól tartanak, hogy a januári megjelenéssel a vásárlók nagy része kivárást tanúsít, és csak jövőre szánja el magát a tervezett beruházásra.

Arról sajnos már nem szól a fáma, hogy pontosan milyen kedvezményekre számíthatunk a Vista megvásárlásánál. Kutz még azt sem volt hajlandó elárulni, hogy ezek az akciók kizárólag az új szoftverek, illetve hardver vásárlásakor vehetők igénybe, vagy esetleg más módon is elérhetők. Az biztos, hogy több vállalat, így az Amazon és az AMD is - sürgeti a szoftvercéget, hogy minél előbb döntsön a kedvezmények mibenlétéről, mivel már így is jelentős késésben vannak.

Egyes vélemények szerint a PC-ipar súlyos dollármilliárdoktól esett el az idén a Vista elhalasztásával. A Gartner tanulmányában leszögezte, hogy 1 millióval kevesebb konfiguráció talál gazdára, amivel az ágazat 4 milliárd dollártól esik el, tekintettel arra, hogy a PC-k 95 százalékán a redmondi cég operációs rendszerei futnak. Az esetleges kedvezmények a jól értesültek szerint a drágább konfigurációk árában mutatkoznak majd meg, ám a legtöbben még találgatásokba sem akarnak bocsátkozni a végső döntés előtt.

A Microsoft időközben megerősítette, hogy még a héten megkezdi a Windows XP butított változatának árusítását Dél-Koreában, ahol versenyhivatali döntés kényszeríti erre. Az operációs rendszer Home verziójából hiányozni fog az integrált médialejátszó, valamint a Messenger, míg a Professional internetes hivatkozásokkal könnyíti meg az alternatív alkalmazások letöltését és telepítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • forich #45
    A linuxot csak egyszer kell belőni, a hetek azért túlzás, 1 nap max. 2, de utána
    az újratelepítést el lehet felejteni, ami windows esetén időnként előfordul, főleg ha benyal valami vírust és pl. a nod32 szép lassan kinyirogatja a rendszerfájlokat.
    Nekem volt ilyen, csak az az érdekes, hogy ha a nod32 nem tudta vizsgálni azt a fájlt, akkor megfertőződni hogy tudott, végülis csökkentett módba sikerült kiírtani, de akkor már a fele windows is oda volt.
    A Suse kezelése semmivel sem bonyolultabb, mint a windows-é, programozónak sem kell lenni hozzá, mert szinte minden megvan hozzá rpm-csomagba(nagyjából olyasmi mint a windowsba a telepítő progi).
    Nekem 3 éve! megy, néha frissítettem, kétszer fagyott le, de akkor hardverhibám volt!
  • turul16 #44
    xpde Az userek megtevesztesere..
  • strogg #43
    A párbeszéd valóban példa értékű.
    Annyit tennék hozzá, hogy linux valóban más. Más szemlélettel készült, más a filozófia áll mögötte.
    Az utóbbi 2-3 évben feküdtek rá,szinte már ipari méretekben arra, hogy az 1 bites user is tudjon kattintgatni. Aki kattintgatós linuxot szeretne, annak tudom javasolni a SuSE 10.1-et. Laptopon nyúzom, és tényleg semmi gondom vele. Konzolt meg szinte már csak megszokásból használok, mert érdemben szükségem nincsen rá. A user oldalról a kérdés lényegesen egyszerűbb annál, mint amit említettek az itt hozzászólók. A user ugyanis egy megszokott rendszer beidegződéseit NEM hajlandó levetni. A linux tehát azért "szar" a számára, mert nincs registry, nem .exe a fájl, és nincs Program Files. Az átlag user egy Windows-t akar Linux néven. És ettől nagyon nehéz eltántorítani. Nem hajlandó a word ikon helyett az Writer ikonra kattintani, sőt keresni sem hajlandó. Itt vannak a gondok. A lámaság ugyanis nem a szakmai hozzértésnél kezdődik, az csak az output-ja a rugalmatlanságnak, és tanulni nem akarásnak.

    Csak 1 példa. Anyámnak belőttem nálaa SuSE 10.1-et, söt rádugtam speckó alkatrészeket is. Úgy mint a Bluetooth USB stifftet, hogy tudjon csengőhangot átrakni a gépről. Pöccre megy, vezérlőpultban elindítottam a BT szolgáltatást, applet kirak a tálcára. De szerinte "szar a linux" mivel nem oda kell kattintani, ahol az megszokta winben. Szólok, tök ugyanoda kell, csak más az ikon, és nyílván a KDE panel máshogy néz ki, mint a wines panel.
    A válaszom az volt, hogy rendben van, vesz egy XP-t, és felrakom neki. Azóta érdekes módon tökéletesen tudja használni. Megtanulta 3 -4 nap alatt, hogy hova, melyik ikonra kell kattintani.
    A rugalmatlanság ellen pedig programozó sem tud kódot írni... :DD
  • NEXUS6 #42
    Ha egy OS-t tényleg több progi párhuzamos futására terveznek, akkor óhatatlanul felmerül a több képernyő kezelése.

    Ezt lehet 3D ben vagy hagyományosan 2D-ben csinálni.
    Ugyan a windózban is lehet oylan segédprogikat feltelepíteni, amivel több asztalt is használunk, de azt kell mondanom, hogy az Amiga alapból több képernyős rendszere 2D-ben a mai napig etalon. (Pl A képernyő lehúzásával be lehet kukucskálni a másik esetleg más felbontást használó képernyőre is!!!)
    Nekem viszont úgy tűnik valódi több képernyős rendszer az új winben sem lesz, de javítsatok ki ha tévedek.

    A Linux új 3D-s rendszere viszont télleg mindent visz.
  • totya4 #41
    #37-es hsz elmondja a lényeget, ami magam is tapasztalok.

    Fájó kimondani, de a linux sok esetben tényleg csak azoknak a gyerekeknek való, akik hajlandóak egy nyomtató vagy usb kulcs(!) működtetése miatt hetekig túrni a netet, levlistákat böngészni stb... egy magénembernek meló mellett erre nincs ideje, csak ha nem a hobbija ez.

    Munkahely az más tészta, ott lehet nyugodtan egy linuxőrült informatikus, akik megoldja ami kell, nade otthonra...

    Egyébként a cikkben egy szó sem hangzott el a linuxról, lehet hogy fáj valakinek hogy nem arról szól a cikk?

    A Vistával kapcsolatban szkeptikus vagyok, én még mindig azt mondom, hogy egy teljesen más alapokra helyezett "windows"-al lehetne biztonságot teremteni megfelelő hardvermódosítással karöltve, csak ennek az lenne a hátránya, hogy semmilyen régi wines szoftver nem futna rajta. Végülis ez a váltás folyamatban van, csak el van aprózva és időben kinyújtva, mindig csak annyi a váltás hogy "ne fájjon".
  • turul16 #40
    szazalek..
    KDE4 start menu videot erdemes megnezni
    Grafikus feluletekrol velemeny
    Fogadok, hogy 10 ev mulva MS-Linux elterjedt oprendszer lesz.. :) (MS allitolag Officet keszit Linux ala )
    Mindenfele fura statisztikanak ne higyjetek, 1% alatti linux hasznalat az hulyeseg...
  • Morden23 #39
    Na, ebben tök jól meg is állapodhatunk.

    Mellesleg példaértékű lehetne ez a párbeszéd. Így is lehet beszélgetni vagy vitatkozni, nem csak gecizéssel, faszfejezéssel és anyázással, meg azzal, hogy mindkét tábor "bikái" eljátsszák az übermensch-t.

    Tudom, közhely, de nem véletlenül oktatják egyetemeken a vitakultúrát.
  • Warpcore #38
    Pontosan erről van szó. A Linux nem egy ingyenes pót-OS Windowsosoknak. A Linux azoknak való akik ugy szeretnének egy rendszert működtetni hogy telljes kontrolljuk van fölötte, és ha nem is bitről-bitre, de legalább nagyvonalakban tudják is hogyan működik.
    Azoknak akik az Open-Source szoftvereket írják, nem érdekük a "1, rossz esetben 2 klikkentést igényelő" programok készitése, hiszen ők tudják hogy működik. Ez nem azt jelenti hogy egy Linuxos programot nehéz használni, akor már szar az egész =) Egyszerűen ahhoz h tényleg gyorsabban dolgozz konzolból mint gui-ból, nem lehetsz rest nekiülni és olvasni, levlistát olvasni, esetleg fórumozni =)
    Ezért más a Linuxosok világa, hiszen ők szeretik piszkálni, állítgatni, személyre szabni,tökélyre hangolni az OS-t. Ezért nem adnák ők a saját rendszerüket semmi pénzért egy Win$ért.Mert működik, és szeretik.
    De szerencsére a kevésbé bekábelezett gondolkodásuaknak vannak alternatívák mint Win,MacOS.. ez így természetes
  • Morden23 #37
    "kicsivel több munkával,wine-al,legrosszabb esetben VMWare-el"

    Csak tudod, ilyenkor előjön az, hogy azt sem tudom, mik ezek. Hovatovább nem is érdekelnek.

    Én nem akarok napokig konfigolni. Én azt szeretem, ha a gépem működik, tudok dolgozni, netezni, megnézni az e-mailjeimet, zenét hallgatni, néha egy filmet vagy játékot nyomatni.

    Rohadtul nem akarok semmiféle OPrendszer belső szervei között turkálni, nem akarok moddolni, nem akarom a 3.2-es penyámat 4-re felhúzni folyékony nitrogén hűtéssel.
    De legfőképpen nem akarok, és hovatovább nem vagyok hajlandó időt vesztegetni arra, hogy a Linuxon azok a dolgok, amik a WIN alatt 1, rossz esetben 2 klikkentést igényelnek, az a pingvinnél utánajárásba, kitapasztalásba és talán minimális szakértelembe is kerül.

    "Meglehet csinálni ugyanazt (kicsivel több munkával" -> csinálja az, akinek ez a hobbija. Biztos jó rendszer a Linux, tuti vannak nagyon is kirívó előnyei a WIN ellenében, de majd akkor fogom alternatívaként kezelni, ha olyan egyszerű lesz, mint fizetős testvérkéje.

    Na de persze ez én vagyok, senkitől nem szeretném elvenni a szöszmötöléshez való jogot.
  • Warpcore #36
    Mindkettőt lehet szidni, végülis a C-compiler mögött mindenhol emberek ülnek,)
    Senki nem mondta h a Linux,egyéb GNU alternatívák jobbank mint egy WinNT.. sőt Linuxot gyakran (ha desktop,"home multimedia") rendszernet szánjuk, napokig el lehet szórakozni a konfigolással.
    De végsősoron működik.Jól.Meglehet csinálni ugyanazt (kicsivel több munkával,wine-al,legrosszabb esetben VMWare-el ) mint Win-alatt? igen.
    És ezt ráadásul ingyenesen, forráskóddal együtt kapod? Igen..