Berta Sándor

Nem felválthatók a lítium-ion akkumulátorok

A Dell által nemrég visszahívott négymillió akkumulátor ügye ismét rávilágított a mobil készülékek biztonságos energiaellátási kérdésére. Sajnos a szakemberek szerint még évekig a boltok polcain maradnak a mostani gyulladásveszélyes termékek.

Thomas Forquerannak legutóbb szerencséje volt. A férfi utólag azt nyilatkozta a New York Timesnak, "Egyszer mindenképp meg kell halni". Nos, a jóslata bejött, ugyanis majdnem ő halt meg egy felrobbanó notebook-akkumulátortól. A detonációt a terepjáró kesztyűtartójában lévő lőszerek és a kocsi benzintankjának felrobbanása követte. A 40 éves gépkocsi teljesen kiégett - még szerencse, hogy Forqueran éppen akkor nem tartózkodott a járműben.

Mint ismeretes, ezek az esetek nem egyediek. Nemrég például a Dell volt kénytelen visszahívni 4 millió notebook-akkumulátort, mert a vállalat szakemberei attól tartottak, hogy azok bármelyik pillanatban túlmelegedhetnek és kigyulladhatnak. Az esetet az amerikai hatóságok komolyan vették és a fogyasztók termékbiztonságáért felelős bizottság (Consumer Product Safety Commission) megkezdte más, a Sony akkumulátoraival felszerelt termékek vizsgálatát is. A Dell mellett a Hewlett-Packard, az Apple és a Lenovo használ a laptopjaiban Sony akkumulátorokat.

A lítium-ion akkumulátorok ügye azonban nemcsak a notebookokat érinti, hanem a hordozható MP3- és zenelejátszó készülékeket, a mobiltelefonokat és a digitális kamerákat is. Ráadásul az amerikai Repülésbiztonsági Hivatal is számos esetet regisztrált, amikor laptopok gyulladtak ki. A Lufthansa 435-ös, Chicagóból Münchenbe tartó járatán az első osztály egyik csomagtartó rekeszében például május 15-én egy laptoptáska gyulladt ki, tavaly februárban pedig az United Parcel Service (UPS) egyik akkumulátorokat szállító repülőgépén keletkezett tűz a philadelphiai leszállás közben.

Rövid távon a legfőbb rivális Sanyo lett a nyertese annak, hogy a Sony több millió notebook-akkumulátora hibásnak bizonyult. Becslések szerint a Dell visszahívási akciója akár 340 millió dollár kárt is okozhat a Sonynak. A hír megjelenése után a cég részvényei estek a tokiói tőzsdén, míg a Sanyóéi emelkedtek, mert a befektetők úgy vélték, hogy a fő konkurens lehet a nyertese annak, ha meggyengül a vevők bizalma a Sony akkumulátorai iránt.

Szintén kiemelendő, hogy a biztonsági szervek rettegnek attól, hogy valaki akkumulátorokat használ fel egy bomba elkészítésére, mivel ezekben a termékekben minden alkotóelem (szén, oxigén és egy gyúlékony folyadék, elektrolit) megvan, ami egy robbanószer létrehozásához kell. Sajnos jelenleg semmilyen olyan egyéb megoldás nincs, amivel azonnal kiküszöbölhető lennének a lítium-ionos akkumulátorok hiányosságai vagy ezek felválthatók lennének. Ugyan több program és kísérlet is volt, illetve van üzemanyagcellák létrehozására, például a Hitachi is készített már évekkel ezelőtt üzemanyagcellás PDA-kat, azonban ezen megoldások tömeges elterjedésére még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #13
    Nem todom, hogy mennyire qrvultak el, vagy mennyire nem, a legfiatalabb Sony termék is 6 éves azok közül, amiket vettem. Mostanában nézegettem sok TV-t, nem mintha akarnék venni, csak kíváncsi voltam az aktuális LCD és plazma választékra és azok minőségére. Nagyon sok gyártó nagyon sok termékét néztem meg, de ezek közül egyiket sem venném meg. Sony-t sem. Egyik nagyobb tragédia, mint a másik.
  • sgbo #12
    sony régen (évekkel ezelött) tényleg minőségi cuccokat gyártott. maga volt a megtestesült megbízhatőság. de mára nagyon elkurvultak.
  • wanek #11
    Ez még viccnek is rossz volt, szánalmas.
    "Nick: arty [Üzenet küldés]
    Csillagjegy: ismeretlen
    Életkor: 25-30 között
    Neme: fiú"

    1. Legjobb tudomásom (és a tudomány mai állása) szerint csak nőnemű ember szülhet gyereket...
    2. Még a születésed előtt kellett volna engem szülnöd...

    Nos akkor ki a hülye és ki beszél itt ostobaságokat? Kisgyerek! Végtelenül szánalmas a hozzászólásod.
  • arty #10
    wanek anyukája vagyok, bocsássatok meg a hülye fiamnak, amiért ostobaságokat beszélt :)

    szegény már nincs köztünk, éppen a család szülinapján videozott a csodakamerájával, amit egy csodaakku hajtott, 7 órán át, mert hülye lett volna visszaküldeni, hiszen semmi baja...

    Ezt a hozzászólást annak a 6 embernek a nevében irom, akiknek felrobbant az akku a notebookjában.(mellesleg éppen a jövő héten megy vissza a céges laptop akkuja a dellhezm ugyanis ezt is érintheti a hiba. az adataim és az életem fontosabb, mint hogy ez az akku 3-4 órát is kibirja ...)
  • wanek #9
    Akkor most halljál olyat is, hogy minden Sony cuccom kifogástalanul működik. 2 TV (18 és 6 éves), videokamera (7 éves), hordozható rádiós magnó (14 éves), 2 walkman (20 és 7 éves). Egyiknek sem volt soha semmilyen baja.
  • Chrystopher #8
    Gondolom vmi. lánc-reakció folyamán.. Talán a magas ill. alacsony hő hatására elindul.

  • Hegyikecske #7
    "a Dell visszahívási akciója akár 340 millió dollár kárt is okozhat a Sonynak"
    Helyes, vesszen a férgese! Én eddig akármit vettem sonyba mindig megszívtam vele, mer szar, és másoktól hallom h nekik se úgy szuperál ahogy kéne...
  • Szefmester #6
    hogy a rákba tud kigyulladni egy mezei aksi anélkül hogy használnák? Valaki kérem magyarázza el..
  • Caro #5
    Mi a helyzet a lítium-polimer akksikkal? Úgy tudom azok élettartamban is sokkal tovább bírják az ionosoknál.
  • ReTeK #4
    "A detonációt a terepjáró kesztyűtartójában lévő lőszerek..." hmm