JohnnyCage

Az alaplapgyártók Európában is erőteljes fellendülést látnak

Az elmúlt hetekben a korábban gyengén teljesítő európai szegmensben érezhető keresletnövekedés segítette előt a tajvani alaplapgyártók eladásainak erőteljes növekedését.

Az európai eladások elmúlt negyedévekre jellemző kedvezőtlen alakulása után a tajvani alaplapgyártók az iskolakezdési vásárlószezon második felétől erőteljes fellendülést tapasztalta az öreg kontinensen. A társaságok a kedvező európai értékesítési kilátások fényében jelentős növekedésre számítanak az év utolsó negyedében, amely a karácsonyi vásárlószezon miatt egyébként is a legnagyobb bevételt szokta hozni.

A vezető alaplapgyártók szerint az európai szegmens fellendülése azért kritikus a társaságok számára, mert Kína, és részben az Egyesült Államok már korábban növekedő pályára állt a közelmúltbeli visszeséseket követően, de az öreg kontinensen tapasztalt gyenge kereslet jelentősen visszafogta a PC-ipar képviselőit.

A napokban megrendezett tajvani Computex Taipei 2003 kiállításon résztvevő óriáscégek, mint az Intel, AMD, nVidia, és ATI Technologies, egyértelműen optimisták voltak a második félév eredményeivel kapcsolatban, és a jövő év felé is bizakodva tekintenek.

Az európai eladások az elemzők szerint szeptember közepén indultak jelentős növekedésnek. A gyártók eladásai a hónap harmadik hetében 10-20 százalékkal lendültek fel a megelőző héthez képest. Ez a hirtelen jött növekedés a Goldman Sachs elemzői szerint részben az euró erősödésének tudható be, amely általános fellendülést eredményezett az európai fogyasztásban.

Ami a PC-piacot illeti, a DRAM árcsökkenése, és az iskolakezdési vásárlószezon együttesen fejtett ki jótékony hatást az eladásokra. A Credit Suisse elemzői szerint a tajvani alaplapgyártók a fellendülésnek köszönhetően mintegy 14 százalékkal tudják növelni eladásaikat szeptemberben a megelőző hónaphoz képest, és októberben is kétszámjegyű növekedéssel lehet számolni a szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!