30
-
MPeter3 #30 Stimt. Technikailag én is tisztában vagyok a dolgokkal, de a jogi oldala a kérdéses.
Az igaz kérdés, az, hogy ha tegyük fel véletlenül mindenki nyitva hagyná mondjuk Budapesten a wlan hálóját, akkor mi történne?
Hisz valljuk meg az azért eléggé [email protected] egy pár szolgáltatásnak, ami(T) néhány cég meglovagol.
Ellenben a felhasználóknak lenne egy olcsó szélessávú egész város lefedő hálójuk.
Technikailag az is megoldható, hogy aki véletlenül nyitvahagyta a cumot, azt ne érje kár. HMM? :) -
nedudu #29 Egy nyitott WLAN hálóhoz való csatlakozás nem bűncselekmény, bárhogy is szeretné a tulajdonos vagy bárki más annak beállítani.
-
#28 ha találsz egy nyitott hálózatot, és arra belépsz, azzal szerintem nem sérted meg a "számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedést", és nem is játszod ki, sőt, a belépési jogosultságaidat se léped túl.
más tészta, ha feltöröd a jelszót, és úgy lépsz be.
vagy ha pl. portscan útján találsz nyitott kapukat. -
#27 A cikk írója valószínűleg egy külföldi cikkből fordított, mert a hivatkozott jogi kérdések hibásak, Magyarországon ugyanis akkor is büntethető vagy, ha jogosulatalnul, vagy a jogosultságodat túllépve hatolsz be egy rendszerbe, vagy maradsz bent, és nem feltétele az sem, hogy kárt okozzál vele...
Btk 300/C. § * (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
Tehát felhívnám kedves hacker (wardriver) barátaim
figyelmét, hogy Magyarországon igenis bűncselekményt követnek el, és 1 évig terjedő szabaddságvesztéssel büntethető! -
Mice #26 ha meg nagyon köcsög lenne a szolgáltató, akkor max a kopogtatás napján addig eldugod a cuccost és addig sw-esen osztod meg -
Mice #25 általában semmit, amikor így csapolják az első eszköz mögül szokták. ideális esetben a szolgáltató meg max az első eszközig látja a rácsatlakozókat (tehát egyet) a megosztást max helyszini check-kor láthatják. de általában ma már ilyenkor sem szőröznek elvégre nem egy gépre vetted meg routing feladatot ma meg már az os-ek többsége el tud látni így tökmindegy h külön hw v. sw oldja meg a routingot. a nat miatt úgysem látszik ki. -
Mice #24 előveszed a routered manualját és vagy beállítod vagy kerítesz vkit aki belövi sürgősen -
Mice #23 tény, de kevésbé költséghatékony:)szerintem akkor már inkább kocsikáznak:) -
#22 Természetesen, de nem geciátlagjózsika fogja neked megcsapolni a neted, mert arra járt. -
#21 én is úgy kezdtem :D
meg a suliból is nyúltam a netet :)
14.4-es modemmel :D -
HUmanEmber41st #20 Hejj amikor még 56k-s modemmel toltuk...akkor meg a céges login/passt nyúlták le.. :) :) :) -
MPeter3 #19 Nekem csak egy nyitott kérdésem maradt. És baromira érdekelne a válasz.
A legtöbb net előfizetés szerződésében benne van ugy, hogy nem oszthatod meg a neted ( de biztos, hog nem oszthatod meg a neted lakáson kívűl, más embereknek). Pedig egy nem vagy nem megfelően védett net az az. Ilyenkor a szolgáltató mit tesz, ha kiderül a dolog? -
gErEth #18 remélem a szomszéd vesz egy nyitott wlan-t jópár megás nettel :D :D -
#17 Persze...
Persze...
Persze... -
Psyho06 #16 Ez a cikk nagyon is jó ötletet adott,nekem 61kbyte/sec-os netem van,és néha néha 1-1 hétre kurvára lelassúl,az lehet hogy engem is megcsapolnak vagy ez egy hülye kérdés? És mi rá az ellenszer? -
bugger #15 WPA+PSK+rendesen beállított gyakori automata kulccsere (így nem gyűlik össze elég a brute-hoz) mellett gyakorlatilag feltörhetetlen egy wlan háló, ha nem bugos a router. -
nemtudomanevem #14 Szeretnék megnyugtatni mindenkit. Megfelelő eszközökkel a kábelt is le lehet halgatni... -
#13 Ezért van nálam MINDEN kábelen. Sosem tudtam igazán megbízni ezekben a levegőben terjedő adatátvitelekben... (szerintem már nem is fogok) -
izb #12 egy normális jelszó párosítva Mac szűréssel és WPA-val egy jó ideig kicseszik a drága emberkékkel akik lopni akarják a netet.
Az idő nagy úr és nem hiszem hogy valakinek az lenne az érdeke hogy napi 24 órában üldögéljen az autójában mondjuk 50 évig hogy feltörje a hálózatot.
Mert mindent fel lehet törni nem is ez a kérdés, hanem az hogy mennyi idő alatt és egyáltalán érdemes e ezzel foglalkozni. -
Neerpelt #11 "Persze a bíróságok vizsgálják azt a kérdést is, hogy az adott internetszolgáltató elkövetett-e mindent a biztonságos kapcsolatok fenntartására."
A netszolgáltatóknak ez miért állna érdekükben?
Nem értek sem a joghoz, sem a számítástechnikához, de nyílvánvaló, hogy ők is szeretnének valamit enni, nem hinném hogy a wardrivereknek hagyták volna szabadon azokat az izéket...
Ha valaki ki tud egészíteni, vagy tájékoztatna a cucc lehetőségeiről, az szóljon ;) -
pemga #10 Izé, IP alatti szint :(. reggel van :( -
pemga #9 Ha belehallgatsz a levegőbe a MAC-eket látod (az kódolatlan). Namost ha tudod hogy melyik AP-re melyik MAC csatlakozik fel, akkor egyszerűen magadra hamisítod azt amelyikkel felenged. (A MAC az IP szint, tehát ildomos egy hálózaton belül egyszerre ugyanabból a MAC-ből egynek lennie)
Mr. Perfect, pontosan ezt szeretném tudni. Van-e a WPA+PSK-nak ilyen ismert hiányossága? Mert az, hogy idő és kapacitás kérdése az a titkosításból magából fakad és elfogadott. Ez benne a poén, _elegendően_ biztonságos legyen. Ha 100+ év egy ilyen feltörése, akkor nem fog zavarni :P. -
BiroAndras #8 Akkor is fel lehet törni, ha MAC address szűrés is van? -
Mr. Perfect #7 mindent fel lehet törni, csak idő illetve számítási kapacitás kérdése. Na meg nem árt egy kicsit érteni is a dologhoz :) -
pemga #6 Jah, bruteforce. Az van, persze. Az más kérdés, hogy jóval több idő kell hozzá. WEP-64-hez egy nap bőven elegendő, pláne ha régi a cucc és még benne vannak a gyerekbetegségek (régen a csomagszámozást használták fel valami furmányos módon, de ha nem tudja kihasználni az egy nap akkor is elég), a 128-nál már több kell. WPA+PSK még időigényesebb. Vagy ennek is van valami nyitott bug-ja? -
pemga #5 Hmm, WPA-t is lehet törni? :(. Erről még nem láttam semmi cikket még... A WEP az más tészta. -
#4 Én amikor vidéken tartozkodom, és szűkségem van netre, akkor is szoktam találni magamna "ingyen hotspot"-ot (nyitott wlan-t) :)
Mondjuk én olyan vagyok, aki télleg csak e-mailjeit nézi meg esetleg a fontosabb dolgokat amikre szűksége van és nem állítom át az amúgy defaultban jelszó nélkül levő router beállításait, nem böngészek a tulaj gépén. És mindig resetelem magam után a routert, hogy törölje a log-ot. :) -
lazly #3 Szereti az ember azt, ha a PDAval a belvarosba tulajdonkeppen barhol 100 meter seta utan talal wifit... :D -
#2 hehe erre is van 1-2 nyitott WLAN :) legalábbis amikor WLAN-os netem volt láttam párat :P -
#1 Az egy dolog, hogy nem bűntethető, de még ha máshogy is állna a dolog, megnézném én, hogy kapnak el, mikor az utcáról, kocsiból próbálkozok.
Néha én is megcsapolom a szomszéd net-ét, ha épp az enyim foglalt töltögetés miatt, hát még nem kopogott át