Specker Balázs

Augusztusban érkezik a BenQ Blu-ray írója

A BenQ bejelentette következő generációs optikai íróját, a BenQ BW1000 "három az egyben" modellt. Háromfajta lézerrel (vörös, infravörös és az új kék) bír, így a Blu-ray lemezek mellett DVD-t és CD-t is képes olvasni és írni.

Több vetélytárs - köztük a Plextor, a Panasonic és a Pioneer - után a tajvani óriáscég is piacra dobja saját, számítógépbe építhető Blu-ray íróját. A gyártó tájékoztatása szerint termékükbe beleépítik a Tilt Control System névre hallgató technológiát is, amely kellő védelmet nyújt majd a vibráció, a zajos jelek és a lemez esetleges kisebb fizikai hibáival szemben. Emellett az új eszköz a cég SolidBurn és a Write Right technikáit is alkalmazza majd.

Az előbbi automatikusan állítja be az optimális írási tulajdonságokat, pozitív hatást gyakorolva a lemez lejátszhatósága és az élettartamára. Az utóbbi fejlesztés pedig gyakorlatilag egy átfogó védelmi rendszert jelent, amely puffer-kiürülés elleni védettséget, dinamikus szinkronizálást és optimalizált energiafelhasználást hordoz magában. A BW1000-ben ezenkívül külön LED-ek jelzik majd, hogy Blu-ray lemezt, DVD-t vagy CD-t helyezett be a felhasználó.


Mint ismeretes, a Sony által támogatott Blu-ray formátum egy-, valamint kétrétegű változatban 25, illetve 50 GB tárolókapacitással kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy az előbbi akár kétórányi nagyfelbontású tévéadást, vagy 13 óra hagyományos minőségű műsort is képes lesz tárolni, vagyis körülbelül öt DVD-nyi (egyrétegű) anyag is elfér majd egyetlen korongon. A másik fő előny, hogy akár 1920x1080-as nagyfelbontású filmek is helyet kaphatnak rajta.

A BW1000-es augusztus végén kerül majd a boltok polcaira, az ajánlott bruttó fogyasztói ára 799 euró (körülbelül 215 ezer forint) lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Capra Ibex #19
    OK, ezt nem tudtam.
  • dez #18
    Azt sem igazán szereti a vinyó, ha két/több file-ból egyszerre olvasunk/írunk...
  • dez #17
    Úgy tudom, nem spirálban megy az írás, hanem koncentrikus körökben (mint pl. vinyónál, floppynál). Nos, azért is kell a puffer, hogy legalább egy tracknyi (egy kör) adat legyen elérhető, azaz ne a track közepénél fogyjon el az adat. Az meg nem gond, ha két track között tovább vár a lépés után.
  • Sanyix #16
    Hát ha valaki használja is a vinyóját akkor normális. A rendszerpartició jó gyors nekem is, mert nincs töredezve. De a másik partició amin az adatokat tárolom, kicsomagolgatom a a rarozott filmeket (merthogy szokás hogy rarba tömörítik a filmeket, pedig semmi értelme, és ha szól valaki akkor hülye érvekkel beqsoltatják), törlés stb, eléggé töredezetté teszi a vinyót(akár egy 150 megás fájlnak 3000 töredéke is lehet). Amúgy néztem ilyen tesztet, ugyanezzel a programmal még a régi (tényleg régi 5-6 éves) vinyómmal és ilyen 80 mbyte/sec es eredmények jöttek ki, holott a valóságban közelsem volt ennyi.
  • Capra Ibex #15
    (Most utánanéztem, mégsincs ilyen DVD íróm... Ettól még biztos lehet. Vagy nem :D )
  • Capra Ibex #14
    (Vagyis mégsem ugyanazt mondjuk :D. )
  • Capra Ibex #13
    Ugyanazt mondjuk... A puffer azért van, hogy abba előre olvassa a gép a felírandó adatot, hátha később mittudomén megakad, vagy a nagy töredezettségtől nem olvas folyamatosan a vinyó. Ezáltal elkerülhetjük, hogy megálljon az írás.
    Mert az elég nagy probléma, ugyanis buffer underrun protection nélkül nem tudja ugyanonnan folytatni az írást ahol abbahagyta (illetve így sem tudja, de olyan kicsi a "rés", hogy nem okoz problémát olvasásnál.)

    Nem hallottál olyan DVD-íróról amiben nincs buffer underrun protection?
    Én igen. Sőt van is nekem.

    De hogy konkrétumokkal dobálózzak :
    16x-os DVD írás = 21.13 MB/sec
    néztem egy tesztet most Sysoft Sandrával (átlagos, ATA vinyó) = Sequential read : 53 MB/s
    Rosszabb esetben (random read) : 36 MB/s

    Nem azt mondom, hogy nem ürülhet ki a puffer, csak azt, hogy az nem "normális".
  • dez #12
    Pl. a Samsung is ilyen. Asszem csak a Pioneer nem viszi a CD-t.
  • dez #11
    A lemez eljén alacsonyabb sebességen kezdi, 4x/6x.
  • Sanyix #10
    Nem, a puffer azért van hogy előre olvasson ha nem tud elég gyorsan előre olvasni (16x-os írásnál gyakorlatban nem is nagyon lehet, tehát ott tuti néhányszor kiürül a puffer), akkor kiürül, és vár amíg újratölti. Ez elég nagy gond, mert a szar fos fospumpa íróprogramok többsége max 128 megás puffert engedélyez(én még egyet se láttam ami többet engedett volna), ami dvd-nél már nem sok, sőt van amelyik max 64mb-t engedélyez. Amúgy én még nem hallottam buffer underrun protection nélküli dvd-nél, szóval egyértelmű hogy van. Ja és azt azért figyelni kell, hogy az író programok általában a beállított írási sebességet írják ki, és nem a valósat ;)