SG.hu

Oracle 10g a Microsoft SQL Server ellen

Egy tanulmány szerint az Oracle adatbázis-kezelője jelentős megtakarítást eredményez a Microsoft SQL Server 2005-höz képest.

Az Edison Group költségeket összehasonlító vizsgálata megállapította, hogy a Microsoft SQL Server 2005-höz képest az Oracle Database 10g 2. változata könnyebben felügyelhető, ami megnöveli az adatbázis-adminisztrátorok munkájának hatékonyságát, és költségmegtakarítást eredményez. Az Edison Group egy technológiai elemző és tanácsadó cég, amely termék-összehasonlító teszteket végez és piaci elemzéseket készít.

A teszt során az Oracle Database 10g 2. változatát és a Microsoft SQL Server 2005 adminisztrációs lehetőségeit vetették össze. A teszt során megmérték a leggyakrabban használt adatbázis-adminisztrátori feladatokhoz szükséges időt, illetve az azok elvégzéséhez szükséges folyamatlépések számát. Véleményük szerint előbbinél 38 százalékkal csökken a tipikus adatbázis-adminisztrációs feladatok időigénye és 30 százalékkal csökken az ugyanezen adminisztrációs feladatok elvégzéséhez szükséges lépések száma.

"Az Oracle Database 10g 2. változata a korábbiaknál fejlettebb felügyeleti szolgáltatásaival és az ezzel járó jobb költséghatékonysággal ismét magasabbra helyezte a mércét az adatbázis-kezelők piacán" - nyilatkozta Barry Cohen, az Edison Group műszaki igazgatója. "Manapság az informatikai rendszeradminisztrátorok esetében alapelvárás a rendelkezésre álló erőforrások lehető legjobb hasznosítása. Ezért az Oracle Database 10g 2. változatával elérhető nagyobb hatékonyság jelentősen csökkenti a DBA-kra nehezedő terheket."

Az Oracle sikere elsősorban az Automatic Database Diagnostic Monitor diagnosztikai eszközhöz, illetve az SQL Tuning Advisor SQL-elemző szolgáltatáshoz hasonló teljesítményoptimalizáló funkcióknak köszönhető. Ugyanazon adatbázis-optimalizálási feladatok elvégzéséhez az Oracle Database 10g 2. változatával 74 százalékkal kevesebb időre és 38 százalékkal kevesebb lépésre volt szükség, mint a Microsoft SQL Server 2005-tel.

A biztonsági mentések készítése és visszatöltése terén az Oracle terméke az időigény, illetve az emberi hibát követő visszaállítás támogatása szempontjából is jobbnak bizonyult, mint a Microsoft megoldása. A 10g 62 százalékkal kevesebb időt igényelt és 67 százalékkal egyszerűbbnek bizonyult hasonló biztonsági mentési és visszaállítási feladatok során (a DBA-k munkaterhelését természetesen kisebb arányban csökkenti, hiszen azok idejük csak egy részében foglalkoznak ilyen feladatokkal). A kutatók szerint a 10g 2. változatának a napi adminisztrátori feladatok elvégzése terén jelentkező előnyei egyértelműen az Oracle Enterprise Managernek az SQL Server Management Studiónál fejlettebb automatizációs lehetőségeinek és jobb használhatóságának köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!