Berta Sándor

Teljesítmény­mi­nő­sí­tést is végez majd a Vista

A jövőben a Vistába beépített saját benchmark-program segítségével is meg lehet majd állapítani az egyes számítógépek teljesítményét - derült ki az ATI kanadai grafikus chip-gyártó cég müncheni sajtótájékoztatóján.

Mint azt a sajtótájékoztatón Terry Makedon, az ATI meghajtóprogram-fejlesztési részlegének vezetője elmondta, a Vistában debütáló Windows Experience Index (WEI) a nyújtott teljesítményük alapján az öt osztály egyikébe fogja beskatulyázni a számítógépeket. A WEI alapjául a Windows Assessment Tool (WinSAT) szolgál. A WinSAT a Vista minden egyes telepítését követő első rendszerindításkor automatikusan elindítja a WEI programot. A benchmark szoftver a tervek szerint alig 30 másodperc alatt fel fogja mérni az adott számítógép hardverének teljesítményét és ehhez öt különböző adatot használ majd fel.

Az egyes tesztekben az alkalmazás méri a processzor számítási sebességét, a memória mennyiségét, a merevlemez adatátviteli sebességét, azonosítja az alkalmazott videokártya grafikus chipjét és a memória sávszélességét, illetve a játékokban nyújtott teljesítményt. Ez utóbbi lényegéről azonban sem az ATI, sem a Microsoft képviselői nem voltak hajlandóak közelebbit elárulni. A WEI minden egyes területet egyestől ötösig osztályoz majd és ezen értékek közül a program a legalacsonyabbat fogja figyelembe venni. Tehát hiába lesz például egy PC-ben egy kétmagos processzor és két videokártya, ha kevés lesz benne a memória vagy lassú lesz benne a merevlemez, akkor rosszabb WEI-értékét fog kapni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az már korábban kiszivárgott, hogy a Microsoft a Vistát használó számítógépeket két osztályba fogja sorolni, az egyik a Basic, a másik Premium lesz. A Premium besorolást csak olyan PC kaphat majd, amelynek a WEI-indexe 3 vagy annál több lesz. Érdekesség, hogy 5-ös WEI-index csak olyan csúcsteljesítményű számítógépet illethet majd, amely támogatja a több kijelzős megjelenítést, és például egyidejűleg több internetes műsorfolyamot is rögzíteni tud.

A Windows Experience Index értéket a Microsoft minden évben feljebb fogja srófolni, így világosan ki fog derülni, hogy éppen mi rendszerünk gyenge pontja. A WEI központi helyet foglal el majd a redmondi szoftveróriás 500 millió dollárba kerülő Vista-kampányában is, ennek oka, hogy az embereket rávegyék az Aero 3D-s felület használatára. Az Aerohoz azonban korszerű videokártyára is szükség lesz, így jön létre az ördögi kör: ha valaki látványt akar, áldozzon érte. Az átlagos felhasználók számára, akik nem játszanak a számítógépükön csak például interneteznek és dolgoznak, máris érdektelenné válik a Vista.

A szakemberek szerint ugyanakkor a WEI-indexnek egy haszna mindenképpen lesz, hiszen végre eltűnhetnek a szupermarketek polcairól az elégtelen teljesítményű, kevés memóriával, lassú és kis tárolókapacitású merevlemezzel, gyenge videokártyával szerelt konfigurációk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #148
    én spec nem gyülölöm az MS-t
  • BiroAndras #147
    Komolyan nem értelek benneteket. Valami idegbeteg MS-gyűlölő klubba botlottam volna?
  • Indigo #146
    "A baj az, ha ezt ideológiai alapon teszed, trendi MS útálatból."

    Én már erre a baromságra nem tudok mit mondani... Te tényleg egy ostoba birka vagy...

  • Mike #145
    hát, amiket beirtál, utána már igen
  • BiroAndras #144
    "én csak téged hülyéztelek le"

    Miért, engem szabad?
  • BiroAndras #143
    "Ez már a hülyeség netovábbja, ha komolyan gondolod, hogy azért butítom le a windowsomat, hogy profinak érezzem magam."

    Az, hogy lebutítod, a te dolgod, bár nincs értelme, hacsak nem valami iszonyat gyenge géped van. A baj az, ha ezt ideológiai alapon teszed, trendi MS útálatból.
  • Mike #142
    én csak téged hülyéztelek le
  • BiroAndras #141
    "mondom, próbáld meg nem szidalmazni azokat, akik nem azt gondolják amit te, máris nem fognak annyian neked támadni"

    Nem én voltam az, aki hülyének meg idiótának nevezte a másikat. Én mindössze megjegyeztem, hogy nem dicsekednék azzal, hogy egy játékról nem tudok lemondani. Sajnos úgy tűnik sokan teljesen félreértették.

    "tudod ez olyan mint egy sql select
    valaki beírja kézzel, más meg az MS Accessben kattingatva
    ettől még aki kézzel írja be, nem idióta, nem kocka, és nem is magát profinak beállító lamer"

    Nem attól lesz lámer, hogy kézzel írja be, hanem attól, hogy lenézi azokat, akik nem. Még akkor is, ha egy komplexebb lekérdezést gyorsabban és kevesebb hibával lehet összerakni a megfelelő vizuális segédeszközzel.
    Szóval nekem azzal van bajom, ha valaki ideológiai alapon választ a hatékonyságot is feláldozva, és ráadásul lehülyéz mindenki mást.
  • BiroAndras #140
    "figy az, hogy kinek mi a szép szubjeltív dolog
    nekem az Oblivion, neked a Vista"

    A kettőt nem lehet így összehasonlítani.

    "én nem várom el a csicsát egy OS-től, neked meg létfontosságú"

    Hányszor mondjam még el, hogy NEM LÉTFONTOSSÁGÚ? De ha már egyszer szebb, azt én nem rovom fel súlyos hibának, hanem örülök neki.

    "nekem megfelel egy konzol is, neked 3d-s átlátszó, tudomisén mi kell"

    Megvagyok én is a konzollal (C16-on kezdtem), de a legtöbb dologra sokkal kényelmesebb és hatékonyabb egy normális GUI.

    "és nem számít mit vesz el az alkalmazások elől, hiszen van erőforrás bőven"

    Az benne a vicc, hogy KEVESEBBET VESZ EL az alkalmazásoktól, mint az XP, mivel hogy a GPU-t használja renderelésre. Valamint fejlettebb a memória kezelése is.
    És az én gépemen legalábbis nem eszik több memóriát sem, mint az XP.
  • BiroAndras #139
    "speciel én irtam"

    Oké bocs. Az zavart meg, hogy Indigo reagált az én válaszomra.

    "és azt mondtam a Vistáról le tudok mondani, az Oblivionról nem"

    Igen pontosan. Ha nem lett volna világos, a mondat második felén akadtam fenn, nem az elsőn.

    "te fix MS partbner lehetsz"

    Nem.

    "tudod mit, szeresd a Vistát, éld ki magad benne"

    Értsd már meg, hogy én mindössze azt mondom, hogy a Vista határozottan jobb, mint az XP, következésképp érdemes vele foglalkozni. Másrészt pedig én úgy gondolom, hogy egy OS ismerete, amivel évekig együtt fog élni fontosabb mint egy játék, amit holnapra el is felejtessz. De ez utóbbin lehet vitázni.

    "de ne gondold azt, hogy ez a természzetes, és ne kérd másokon számon, hogy nem olyan mint te"

    Azt "kértem számon", hogy te nem tudsz létezni a játékod nélkül.