Gyurkity Péter

Parallels: egyszerre két OS az Intel-alapú Macintoshokon

Egy újoncnak számító cég elkészült az egyszerre két operációs rendszer használatát lehetővé tévő szoftverével, amely a virtualizáció révén a Mac OS alkalmazása esetén külön ablakban futtatja a Windowsos programokat.

A Parallels április óta tesztelte legújabb szoftverét, amelyet a két operációs rendszer közötti átmenet megteremtése céljából hoztak létre. A megoldás ugyanis az eddigiektől eltérően nemcsak a Mac OS és a Windows elindítását, hanem ezek egy időben történő használatát is lehetővé teszi, külön ablakban futtatva a Microsoft platformjára épülő alkalmazásokat. A cég szerint a sebességre nem lehet panasz, a kényelem pedig meghatározó lesz.

Az Intel-alapú hardver megjelenésével nem volt nehéz dolguk, hiszen mindössze a virtualizáció lehetőségét kellett megteremteniük. A Parallels Desktop éppen ezt használja ki, nincs szükség emulációra, amely eddig visszafogta a kompatibilitásra törekvő megoldások teljesítményét. Mi több, állításuk szerint a különbség alig észrevehető, és mindkét platform szoftverei gyorsan, kényelmesen futnak a megoldás révén. Az áprilisban útjára indított bétateszt során eddig mintegy 100 ezer felhasználó próbálta ki az alkalmazást, és tájékoztatójuk szerint nem csak otthoni felhasználók, hanem vállalatok, oktatási intézmények, sőt kormányzati hivatalok is jelezték érdeklődésüket.


A Windows használatát minden korábbi nyilatkozat ellenére maga az Apple is lehetővé tette, mégpedig a szintén áprilisban bemutatott Boot Camp révén. A szoftver segítségével választhatunk a Mac OS X, illetve a Windows XP operációs rendszerek között, amivel a cég szerint a folyamatosan beérkező kérelmeknek tesznek eleget. A Parallels azonban jóval túlmegy ezen és a virtualizáció által az egyidejű használatot segíti.

A megoldás jelentősége abban rejlik, hogy a kompatibilitással jelentős mértékben kitágulhat az Apple mozgástere és a felhasználók egy része elgondolkodhat a gépcserén. Egy amerikai felmérés szerint a vásárlók 8 százaléka hajlik erre, ami arányát tekintve nem túl nagy, ám mégis óriási lehetőség az Apple számára, amely ezáltal megháromszorozná részesedését az otthoni szegmensben és 75 százalékkal javítana globális helyzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "A VMWare is küszködik ezzel, csak OpenGL-t tud, azt is csak korlátozottan. Ez a Parallels sem tud semmi 3D-t.
  Tehát egy ideig még nem ezeken keresztül fogunk játszani..."

  A vmware egy jit-es emulator. A tenyleges virtualizacio eseteben arrol van szo, hogy a virtualis gep virtualis hardware-t hasznal. Ha a vendeg operacios rendszerre irnak rendes meghajtoprogramot, ami a hazigazda gyorsitokartyajat hasznalja, akkor a teljesitmenycsokkenes csak akkora lesz, mint amikor ablakban futtatunk egy jatekot. (vagy vista alatt, ahol meg a gui-val kell osztozni) A vmware-es opengl nem a vmware feature-je, hanem a windows szoftveres fallback driver-e, amit a win95osr2 ota csomagolnak a rendszerhez. A tenyleges virtualizacio ezzel szemben inkabb olyan, mint amikor egy nagyon gyors halozaton keresztul renderelunk egy tavoli gep videokartyajaval, annak kepernyojere. (linux alatt ez mar egy ideje lehetseges)
 • tntcoder #5
  Már a VMWare is nagyon jó volt, persze nem játékra, de az Apple a legjobb pillanatban csapódott az Intelhez a Core Duo-val, mert ez az első proci amiben az Intel végre megoldotta a *valódi* hardveres virtualizációt. Ilyen nézőpontból a VMWare inkább emulátor, annak persze mestermunka.
 • Mberke #4
  De van is egy pár év a kettő között!
  Bár mondjuk nekem a Tigris jobban tetszik mint a Vista.
 • mousee #3
  De kva ronda a win az osx-hez képest
 • PetruZ #2
  Már van PC-s is, plusz ott a VMWare is. Bár a használhatóságot tekintve kétségeim vannak afelől, hogy a független grafikus vezérlést belátható időn belül meg tudják oldani. A VMWare is küszködik ezzel, csak OpenGL-t tud, azt is csak korlátozottan. Ez a Parallels sem tud semmi 3D-t.
  Tehát egy ideig még nem ezeken keresztül fogunk játszani...
 • Duncan Idaho #1
  EZAZ!!!
  Akkor nemsokára jön ugyanez csak pc-re!
  Azt Linuxon netezünk, Windowson jáccunk!