Specker Balázs

Apple támogatás Windows telepítéshez

Az Apple ma bemutatta a Boot Camp névre keresztelt, jelenleg nyilvános béta tesztelés alatt levő alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy az Intel-alapú Macintosh számítógépek Windows XP-t futtassanak.

A mától letölthető Boot Camp lehetővé teszi a Microsoft Windows XP telepítőlemezzel rendelkező felhasználók számára, hogy egy Intel-alapú Mac gépre Windows XP rendszert telepítsenek, majd, a telepítést követően újraindíthatják számítógépüket és választhatnak, hogy Mac OS X, illetve Windows XP induljon el. A Boot Camp alkalmazás az augusztusban, az Apple fejlesztői konferenciáján bemutatkozó "Leopard" kódnevű új operációs rendszer alapszolgáltatásként lesz jelen.

"Az Apple-nek nem áll szándékában Windows-t értékesíteni vagy támogatni, de sok vásárlónk kifejezte érdeklődését aziránt, hogy az Apple felsőbb kategóriájú hardver-architektúráján Windows-t futtatna, most, hogy Intel processzorokat használunk" - nyilatkozta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termék-marketingért felelős alelnöke. "Úgy gondoljuk a Boot Camp még vonzóbbá teheti a Mac-et azon Windows felhasználók számára, akik fontolgatják a váltást."

A telepítő szoftver letöl­té­séhez 10 GB-nyi szabad helyre van szükség a merevlemezen - áll a cég sajtó­köz­le­mé­nyében. A Boot Camp leegy­szerűsíti egy Intel-alapú Mac tele­pítését azzal, hogy egyszerűen lépésről-lépésre végigvezeti a felhasz­nálót a tele­pítés különböző lépésein: egy máso­dik partíció létre­hozásán, egy a szükséges meghajtó­programot tartal­mazó CD írásán és végül egy Windows XP telepítőlemezről történő installáláson.

Azonban az átálláshoz a legtöbb felhasználónak egy újabb Windows XP példányt is vásárolnia kell. "Nem használható fel a Mac-hez az a Windows XP lemez, amit az új Dell gépekhez kap a felhasználó" - figyelmeztet Tim Bajarin, a Creative Strategies munkatársa az Information Week oldalán. A PC gyártók által adott Windows lemezek csupán biztonsági másolatok és csak abban az esetben használhatóak fel, ha a gépre előre feltelepített rendszer összeomlik. Ezek a másolatok kötöttek az adott gép BIOS-ához és a Microsoft ügyfélszolgálatánál is csak az adott számítógép kerül regisztrálásra.

Bajarin szerint az Apple Boot Camp ajánlatával "az Apple és a Microsoft is csak nyerhet". A Creative Strategies elemzője úgy véli, a növekvő Windows XP eladások mellett így számos - a Mackre eddig csak áhítozó - Windows felhasználót is megnyerhet magának az Apple. A vállalat egyenlőre béta verziójú szoftverként kezeli a Boot Campet, mivel még nem nyújt támogatást azoknak, akik a használata mellett döntenek. Vélhetően a keményvonalas Mac felhasználók nem kívánnak majd élni az új lehetőséggel, de meglehet jónéhány potenciális Mac vásárlót sikerül rábírniuk majd arra, hogy az Apple gépei mellett tegyék le voksukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wittao #23
  Tehát akkor te legálisan hozzá tudsz jutni ezek szerint dobozos OSx86-hoz... hmmm ez érdekes...

  Mivel OSx86 csak Apple gép vásárlásakor jár a géphez, és csak ahhoz a géphez. Az OSX csak PPC-re vehető meg dobozos formában. Amit leírtál az nem legális. Én erről beszéltem!
 • BiroAndras #22
  "Dualboottal mehet a win és az OSX egy gépen. Ezt csináld meg hack nélkül más gépen."

  Ez eddig is ment, pl. ha a win után felteszek egy linuxot. De még fordítva is mehet, csak ahhoz már trükközni kell. De több win is jól elvan egymás mellett, csak külön partícióra kell rakni őket.
 • Wittao #21
  Ez miért is illegális??

  Ezek szerint a win dualboot-os megoldása is mind illegális, pedig van belőle bőven...
 • BlueGold #20
  Tényleg elnézte a cikkíró 83 MB nem 10 GB (a 10GB azaz ajánlott XP partició mérete).Akit érint itt van a cime: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/
 • BlueGold #19
  Ez szép dolog az Apple-töl, hogy miután "illegálisan" kivitelezték a multi boot-ot utána okos enged alapon "legálisan" is engedélyezték.
  Az hogy ezzel az Apple nyer-e új felhasználókat vagy az M$ az majd elválik. Igy legalább össze lehet hasonlitani a két Op.rendszert azonos hardveren.
 • Wittao #18
  Kaziking: Nem a szoftver telepítéséhez kell 10 giga szabad hely... a cikk írója átolvashatná, mielőtt közzéteszi, amit ír

  A másik írásodhoz: a win telepítéséről van szó, az OSX mellé. A cikk írója itt is kicsi koncentrációs hibába esett...

  Zedas: levehetnéd a szemellenződet. Az Apple most ásta ki az aranytojást tjó tyúkot!!! Dualboottal mehet a win és az OSX egy gépen. Ezt csináld meg hack nélkül más gépen. Két teljesen jogtiszta oprendszert tudsz telepíteni teljesen jogtiszta módon.

  Aki eddig játék miatt sírt a mac-en, most játszhat (érdemes megnézni a gép képességeit is).Akinek a munkájához nélkülözhetetlen volt a win, és ezért nem váltott, azelől is elgördült az akadály...
  Spec munka + játék: win (XP v. Vista)
  minden másra ott az OSX!!

  És mindezt egy gépen.
  (már megjöttek az első virtualizációs technológiák, s ezzel a kánaán, már a dualboot sem kell)
 • roliika #17
  Na EZT nézzétek végig!
 • Power #16
  Továbbá 10%-ot emelkedett az Apple részvényárfolyama ennek a hírnek a hatására.
 • Power #15
  Miről bezzélsz?
  Használtad már az új imac-et?
  Mind árban, mind teljesítményben totál versenyképes, a design meg szuper.
  Az legjobb mac hosszú évek óta.
  S mivel a virtualizációval egyszerre futatthatsz majd osx-et és windowst, kompromiszumot sem kell kötni.
 • Power #14
  Nem lesz.
  Hivatalosan. Hamarosan pedig még a trükközve sem fog menni.