Gyurkity Péter

Jövőre Intel chipekre vált az Apple

A jelek szerint megalapozott volt az Apple és az Intel együttműködéséről szóló korábbi hír, és Steve Jobs vállalata valóban elhagyja a PowerPC platformot, hogy a jövőben az Intel chipjeire építse saját számítógépeit.

A korábbi híresztelést a CNET híroldal erősítette meg - igaz, közelebbről meg nem nevezett, a vállalathoz állítólag közel álló forrásokra hivatkozva. Állításuk szerint az Apple - amely 1994 óta használja az IBM PowerPC processzorait - váltani készül, és a váltást az elkövetkezendő két évben tervezik lebonyolítani. A folyamat a következő évben kezdődne, az olyan belépő szintű számítógépekkel, mint a Mac Mini, míg 2007 közepére már a csúcskategóriás Power Mac sorozat is az Intel processzoraira épülne.

A források szerint Steve Jobs, a vállalat elnöke hivatalosan a hétfőn kezdődő Apple Fejlesztői Konferencián jelenti majd be az együttműködést, amely minden bizonnyal nagy hatással lesz a vállalatra, és ezzel együtt a Macintosh platformra. Bár a váltásról szóló első hírek már másfél héttel ezelőtt megjelentek, annyi bizonyos, hogy a hivatalos megerősítés nagy meglepetést váltana ki a gyártók és a felhasználók körében egyaránt. Az elmúlt években éppen az Apple volt az, aki következetesen kitartott a PowerPC processzorok mellett, és egyszer sem merült fel komolyan az x86 platform felé nyitás lehetősége.


A lépés több kérdést is felvet, amelyek mielőbbi megválaszolása mindenki javát szolgálná. Ezek egyike a Mac operációs rendszerrel kapcsolatos, amely - ha igaz a váltásról szóló hír - akár a Windows konkurenseként is megjelenhet a piacon, és ugyancsak váltásra bírhatja azokat a felhasználókat, akik eddig az eltérő hardver miatt nem kockáztattak egy ilyen lépést. A másik érdekes téma a Mac különbözősége, amely eddig - a merőben eltérő chipek miatt - többnyire megalapozott volt, a váltással azonban már korántsem lenne ilyen egyértelmű. Hiszen mi különböztetné meg a Mac konfigurációkat bármelyik másik PC-gyártó termékeitől, ha egyébként minden egyes alkatrész megegyezik?

Ezek alapján a vállalat előtt két lehetséges út áll: vagy egyszerű PC-klón-gyártóvá süllyed vissza és elveszti eddigi befolyását, vagy megőrzi hitelét, és az igényes vásárlókra koncentrálva minőségi konfigurációkkal igyekszik megvetni lábát a PC-piacon. Valószínűleg ez utóbbi fog bekövetkezni, de az újabb meglepetések elkerülése érdekében jobb, ha megvárjuk a hétfői bejelentést, amely minden bizonnyal véget vet majd a találgatásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #266
    "Figyeld majd a híreket és rájössz, hogy meg se fog nyikkani az osx nem apple hardveren... (az apple se hülye"

    hoppá-hoppá

    alig telt el két hónap és :)
  • lowdog #265
    "Figyeld majd a híreket és rájössz, hogy meg se fog nyikkani az osx nem apple hardveren... (az apple se hülye"

    azért én erre nem mernék mérget venni... azét mert a hírekben azt olvasod, vagy Jobs azt nyilatkozza, még nem biztos hogy úgy is lesz - mert ez nem ám csak rajtuk múlik :)
  • Alfa Of NS #264
    Aszondjak a Tigert az elejetol fogva parhuzamosan fejlesztettek Intel ala is. Most meg csak elovette Steve az install diszket es lett bamulas. Nem tudja vki honna, letolteni? apple.tiger.torrent
  • zsolltikka #263

    "Alig van aki a témában kompetensen hozzá tud szólni. "

    Kedves Fairfax!

    Ebben sajna igazad van. Azért gondolkodj azon el, hogy a kezdők (most pl.: én, valaha Te) miért nem Mac-en próbágatják a kicsi designer, zenész, videvágó, VR, multimédia szárnyacskáikat?
    Az okok sztem mindenkinek világosak.

    Én tisztelem az Almakompjútert, mert x86-ra is elérhetővé tett egy csomó nagyon is innovatív, és érdekes technológiát.

    Equ! Igazad van. Szerintem mindanyiunk gépében van legalább egy olyan hardver összetevő, ami legalább egy kis icipici csuklásra kényszerítené a tigrist (ha van driver, ha nincs).

    Egyébként miváncsi vagyok, hogy reagál erre a hírre a DTP "kaszt".
  • Equ #262
    "Ha egy P4-en ( legyen single vagy dual magos) elfut az OSX akkor???
    Nos akkor mindegyiken futni fog mint a szél."

    Gondolod te...

    "Alig van aki a témában kompetensen hozzá tud szólni. "

    LOL :))

    Figyeld majd a híreket és rájössz, hogy meg se fog nyikkani az osx nem apple hardveren... (az apple se hülye, az osx eladásából egy hónap alatt lehúzhatná a redőnyt, kutya se venné a hardvereit, arról nem beszélve, hogy hol lenne egy osx, ha annyi hardvert kéne támogatnia mint a winnek... el se indulna.)
  • asysoft #261
    Nem erről van szó... Nem áll szándékukban mindenki számára elérhetővé tenni-ez az Apple gépeinek a privilégiuma marad. Ennek ellenére biztosan feltörik a védelmét (sztem lesz, a Tiger sem ment PearPC-n, csak csellel:)), csakhogy úgy már illegális ugyebár... (Mondjuk ez nem sokakat érdekel, pl engem sem...:), de tény: _elvileg_ csak Apple gépeken futhat, tehát az MS-nek lesz előnye...)
  • Fairfax #260
    Hey, dude, try to think...
    Ha egy P4-en ( legyen single vagy dual magos) elfut az OSX akkor???
    Nos akkor mindegyiken futni fog mint a szél.
  • Fairfax #259
    Látjátok ,ebből is látszik mennyire kevés MAC felhasználó volt eddig kis hazánkbanés mennyire kevesen ismerték az Apple PCket...
    Alig van aki a témában kompetensen hozzá tud szólni. pont
  • asysoft #258
    "However, Schiller said the company does not plan to let people run Mac OS X on other computer makers' hardware. "We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said."
    Így értettem.
  • Fairfax #257
    Vannak még a PPC-ben kiaknázatlan lehetőségek, csak sajna az IBM ezt [email protected] jobb mint a cisc-es procuk, csak rossz irányba mentek el a fejlesztésekkel.Megmaradnak a szerverek piacán, mint alternatíva.