Berta Sándor

A France Telecom is támogatja a Mini Mozilla projektet

A Mozilla Alapítvány a Firefox és a Mozilla alternatív böngészők fejlesztése mellett nagy gondot fordít a Mini Mozilla (Minimo) projektre is, amelynek célja egy, a mobil készülékeken, például a mobiltelefonokon és a PDA-kon jól és egyszerűen használható miniatűr webböngésző létrehozása.

A Minimo-programnak prominens támogatója akadt, a France Telecom francia nemzeti távközlési társaság személyében. Az FT már a második olyan telekommunikációs vállalat, amelyik a Mini Mozilla mögé állt, ugyanis tavaly június óta a projekt támogatója a Nokia is.

Korábban Doug Turner, a Mozilla Alapítványnál a Minimo fejlesztésért felelős szakember több hónapig együtt dolgozott a France Telecom Kutatási és Fejlesztési Részlegével, valamint az FT Massachusetts Institute of Technologyhoz kihelyezett kutatási csoportjával egy olyan miniatűr böngésző kifejlesztésén, amelyik a működése során az úgynevezett AJAX (Asynchronous Java Script and XML) technológiát használja. Az együttműködés során a szakemberek három fő feladatra koncentráltak. Az első, hogy megállapítható legyen, hol tartózkodik éppen a mobilkészülék tulajdonosa, a második, hogy hol van az illető beszélgetőpartnere, illetve a harmadik, hogy hol vannak éppen a két személy egymásnak küldött üzenetei.

A szakember ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a France Telecom, illetve a Nokia jelentős anyagi és erkölcsi támogatása közel sem jelenti azt, miszerint a két vállalat felügyelné a projektet, és ők csak egyszerű támogatók. A közös munka tapasztalatait Doug Turner a Minimóban is felhasználta. A Minimo 010-es Windows CE, illetve a Linuxra alapuló GPE Palmtop Enviroment változata a tervek szerint idén október 26-án jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #4
    Ez egy szép kezdeményezés, csak az a baj, hogy a mobil internet árak mellett, nem hinném hogy nagyon elterjedne :(
  • galocza #3
    go minimo go!
  • FTeR #2
    (csak halkan zárójelben jegyzem meg, h az ajax ms találmány és a w3c semilyen ajánlással nem rendelkezik a témában, kb 10 éves a technológia (IE5.0) és kb 3 hónapja hívják ajaxnak)
  • dokar #1
    Aranyos!