Gyurkity Péter

Az IT-ipar üdvözli a Mozilla cégalapítását

Az ágazatban érdekelt vállalatok és a piaci elemzők pozitívan reagáltak a Mozilla Alapítvány tegnapi bejelentésére, amely véleményük szerint tovább javíthat a nyílt forráskódú szoftverek helyzetén.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy az ingyenes szoftverek fejlesztését végző szervezet megalapította leányvállalatát, amely a továbbiakban átveszi fejlesztéssel és háttértámogatással kapcsolatos feladatokat. Indoklásuk szerint a Mozilla Corporation megalakulása a projekt sikerét és növekvő népszerűségét jelzi, és nagyobb eséllyel segítheti elő szoftvereik elterjedését. Az alapítvány vezetése az eddigieknél nagyobb elismerésre, és - első alkalommal - nagyobb profitra számít, és abban reménykedik, hogy az otthoni felhasználók után a vállalati szférát is meghódíthatják.

A ZDNet szerint a döntést az ágazat és a piacot figyelő szakemberek is támogatják, és jó időzítésnek tartják. "Úgy vélem, ez jelentős lépésnek minősül. Amennyiben a Mozilla vállalatokkal akar üzletet kötni, magának is vállalattá kell válnia - így zajlik ez az üzleti világban. Csaknem mindegyik sikeres nyílt forráskódú projekt körül kialakult az üzleti háttér" - jelentette ki James Governor, a Redmonk kutatócég elemzője.

Érdekes módon eddig a felhasználók közössége is többnyire pozitívan viszonyult a bejelentéshez, pedig korábban egyesek éppen attól tartottak, hogy a fanatikusok az elsők között tiltakoznak majd a döntés ellen. "Néhányan biztosan aggódnak a Mozilla forráskódok további sorsa miatt, de jelen esetben nincs mitől tartaniuk. A forráskód licencének módosításához ugyanis meg kell szerezniük a fejlesztők és hozzájárulók beleegyezését" - szögezte le David Hallowell, aki maga is külsősként vesz részt a fejlesztésben.

A visszajelzések alapján tehát inkább reményteljes várakozásról, mintsem ellenkezésről beszélhetünk - nyilvánvaló, hogy a felhasználók további előnyöket és a fejlesztés felgyorsulását várják, és nem esnek kétségbe a profit előtérbe kerülésétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stratoman #14
    Kitölti a gondolatukat más is, pl. mikor kiadták a vista bétáját, szépen leírták róla a legfontosabbat:

    "A várva várt béta azonban kellemetlen meglepetéseket tartogat azok számára, akik részt vesznek a tesztelésben. A legtöbb fontos újdonság ugyanis még nem elérhető"

    Én még aznap felraktam mikor megjelent és nem így vettem észre. Valszeg aki a cikket írta, valamelyik korai alfa verzióról írt.

    Egyébként magyar illetve külföldi oldalakon is arról írnak, hogy sok olyan dolog került bele amit eredetileg csak a béte 2-re vártak.
    Azóta már eltelt egy hét, de itt az sg-n még mindig nem láttam cikket ezekről.
    Az első vista-ra írt vírus viszont rögtön helyet kapott. Illetve az is, hogy kifogásolják a nevét...
    De, hogy mik kerültek bele a vista-ba, ez az oldal mélyen hallgat..

  • yvorl #13
    A hírek között legalább már igazi verseny van, az ieről is nem mint nap hallani :) Jajdeodamondanám, hogy akit zavar ne olvassa, de mégsem teszem :)
  • Max Damage #12
    De ha ez a legjobb, akkor nem lehet mit tenni! Várjuk kedves szerkesztők a mai hírt is :)
  • archkoven #11
    Nincs nap újabb firefoxos hír nélkül!
    Furcsa, hogy ez a néhány megás kis programocska tölti ki az SG szerkeszők gondolatainak 90%-át.
  • greekboy #10
    Csak részben használ mozilla motort, és van jó pár dolog amire igényt tartok ami nincs a mozillában, de ebbe most nem akarok belemenni.
  • Major #9
    ...talán néha burkoltan is de az sg.hu teljesen mozilla/firefox párti. Ráadásul nem ússzuk meg napi egy esetleg kettő mozzilás/firefoxos hírrel manapság!
  • FTeR #8
    ez az IE-es kép minek ehhez a cikkhez?
  • FTeR #7
    a legújabb netscape ff-motorra épül...
  • bmagyarkuti #6
    Nem lehet, a Mozilla Corporation 100%-os részvénycsomagja a névleg továbbra is működő Mozilla Foundation tulajdonában maradnak.

    (http://www.mozilla.org/reorganization/)
  • fflx #5
    aztan nehogy a vegen az egeszet felvasarolja a mikrofos