SG.hu

Új informatikai rendszer az MNB-nél

A 2006. januárjában indult, az SAP Hungary Kft. tanácsadó csapata által végrehajtott projekt keretében a magyarországi bankok bankja hazánkban elsőként állt át az SAP legfrissebb alkalmazás-csomagjára.

Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank frissítette először meglévő SAP szoftverét mySAPTM ERP 2004 alkalmazás-csomagra. A projekt különlegességét az adja, hogy az MNB-nél használt több, mint 2000 ügyfélspecifikus- fejlesztéssel működő komplex SAP rendszert az SAP Hungary tanácsadói rekordidő alatt, a projekt elindítását követő három hónapon belül állították át a hazánkban először bevezetett új verzióra. A funkcióazonos verzióváltás lebonyolítása mellett az SAP feladata volt a tanácsadási tevékenység, a tesztelés támogatása, az oktatás és a dokumentálás végrehajtása is.

Az MNB 1997 óta, azaz immár kilenc éve használja az SAP szoftvert nem banküzem-specifikus háttérirodai (back-office) folyamatai kezelésére. A verzióváltás (upgrade) hátterében az MNB azon IT stratégiája áll, mely szerint minden tranzakcionális feladatot SAP-ban kell megoldani. Ennek értelmében az MNB az ehhez szükséges funkciókkal rendelkező legújabb SAP verzióra kívánt átállni. Az MNB-nél bevezetett SAP alkalmazás-csomag pénzügyi, kontrolling, tárgyieszköz-nyilvántartási, anyaggazdálkodási, értékesítési, humán erőforrás és speciális főkönyvi funkcióval rendelkezik, valamint a web alapú toborzás feladatait is végzi, átfogva ezzel a központi bank nem banküzem-specifikus folyamatainak szinte teljes spektrumát.

"Az SAP a Magyar Nemzeti Bank IT stratégiájának egyik alappillére, ennek megfelelően a SAP-val megoldott feladatok körét folyamatosan bővítjük. Biztosak vagyunk abban, hogy terveinket az SAP legfrissebb szoftververziójával folyamatosan és zökkenőmentesen tudjuk megvalósítani. A verzióváltás végrehajtásában átfogó, komplex feladatot adtunk az SAP Hungary-nak, amit ők sikerrel megoldottak." - mondta el a bejelentés kapcsán Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A MNB SAP-ba vetett bizalmát jelzi az a tény is, hogy szintén az SAP vezethette be a humánerőforrás- fejlesztési funkciót a banknál, valamint az EU- csatlakozást megelőzően az MNB az SAP EU- Fitness nevű szolgáltatáscsomagját is igénybe vette, amelynek keretében az SAP megvizsált minden olyan tevékenységet ( pl. beszerzés, értékesítés), amelyre hatással bírnak a pénzügyi és adózási vonatkozású EU-jogszabályok, és javaslatot tett egyrészt a belső folyamatok, másrészt az ezeket támogató rendszerek átalakítására. Jelenleg pedig egy hosszú távú megállapodás keretében folyamatosan végeznek feladatokat az MNB számára.

"Meglévő ügyfeleink közül Magyarországon először a Magyar Nemzeti Bank váltott a mySAP ERP 2004 alkalmazácsomagra, ami számunkra a meglévő csaknem egy évtizedes jó kapcsolat bizonyítéka. Az.SAP tanácsadó csapata igen komoly feladatot oldott meg sikeresen, amikor az MNB komplex rendszerét a lehető legrövidebb idő alatt sikerült frissítenie " - nyilatkozta Misnyovszki Zoltán, az SAP Hungary Kft. szolgáltatási üzletágának igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!