194
  • dez
    #194
    Pl. Wine.
  • Hierogli
    #193
    "Lehet, hogy szarrágásnak tűnik, de szerintem a win kompatibilis progik alkotnak egyfajta platformot, de ezek nem csak win alol futtathatók"

    Erre elkerekedett a szemem. Hogy mondja, kedves nexus6?
  • dez
    #192
    Nem csak Aero van itt, hanem egy összetettebbnek mondott OS, ami sok dolgot bonyibban old meg, ami általában több kód, így több prociidőt is jelent.

    Plusz ha egy ablakban (nem teljesképernyőn) futtatott program maga is használja a GPU-t, akkor az is lassabb lesz.

    Az egy dolog, hogy a játékokat általában teljesképernyőn futtatják, azt talán nem lassítja az Aero, mivel remélhetőleg addig teljesen inakív.
  • dez
    #191
    Teljesen nem tudja (legalábbis a kernel nagy részének benn kell maradnia, mert nem adódik át a vezérlés a játékoknak, mint a "régi szép időkben") - kérdés, mennyi marad bent, és az mennyi prociidőt eszik.
  • BiroAndras
    #190
    "Csak annyi, hogy vehetsz hozzá még 1-2 giga ramot (alaplaptól függően inkább csere, mert pl. 3 modult már csak lassabban kezel, stb.), és dual-magos procit, ha az említett alkalmazásokat ugyanúgy akarod használni tovább."

    Ez szerintem nem igaz. Pl. a proci használata épp hogy csökken az Aero-val, hiszen pont az a lényege, hogy a GPU-t használja a rajzoláshoz. Memóriát se eszik sokat. Az előző bétát próbáltam 500MHz-es celeronon 512MB memóriával, és nem volt gond vele. Sajnos nem volt időm sokat kísérletezni vele, de egyáltalán nem úgy tűnt, hogy keveselné a hardvert.
  • Benedicht
    #189
    "Nagyon kiváncsi leszek mennyire fogja majd vissza a gameket a Vista felülete!"

    Semennyire, mert "kipakolja" magat a rendszer/videokartya memoriabol magat.
  • dez
    #188
    Az idők folyamán jelentek meg elég jó OS-ek (OS/2 [a MS kezdte, de az IBM folytatta], BeOS, QNX-RTOS; bár más platform [volt], de MacOS-X), de egy birodalom falait nem könnyű áttörni.
    Arról lehet vitatkozni, hogy a Linux mennyivel jobb, de a fejleszési koncepciót főleg sokan jobbnak tartják. (Mások - főleg MS pártiak - meg nem.) Mindenesetre sok éve ez az első számottevő lehetőség a MS megfogására (nem feltétlenül legyőzésére), az IT monopolizálódásának ellensúlyozására.
    Ja, egyébként az IT-n kívül is van élet. :)
  • Morden23
    #187
    Oksa dez, ebben igazad van, de ha valóban annyival jobb, mint ahogyan szokták ezt néha állítani, akkor miért nem következett be az a bizonyos közmondásos threshold a a részesedésben?
    A LINUXnak annyi distrib-je van, hogy ha össze akarnám számolni őket, és kitalálni, hogy melyik miben pozitív, már az nem lenne túl hatákony nekem, mint mezei, kommersz win-fogyasztónak. Nem beszélve arról, hogy még mindig "be kell laknom" az új oprendszeremet.
    Aki lépést akar tartani az IT fejlődésével (már amennyire ez lehetséges), annak úgyis fejlesztenie kell. Hogy most a Windows Vista, a Quake5 vagy a LightWave 9 indukálja ezt a fejlődési kényszert, az szinte mindegy. Ha meg valaki ezt nem óhajtja, mert neki a munkájához/szórakozásához elegendő X teljesítményű gép, vagy rosszabb esetben KÉNYTELEN megelégedni a rosszabb/alacsonyabb teljesítményű/fejletlenebb cuccal, akkor ott pontot is tettünk az i-re.
    Én csak azt nem szeretem, amikor valaki eny nem túl kontrasztos zsargonnal szeretné bizonyítani a LINUX (vagy akármi) magasabbrendűségét.
    Régebben a motorozás, a woodstock, a disco, aztán a rock volt a lázadás. Néha már kezdem úgy érezni, hogy manapság meg az, ha LINUXot használok AMDvel és sufnituning vízhűtéssel:)
  • dez
    #186
    Az a fő oka, hogy (%-ban) kicsi a piaci részesedése.
  • dez
    #185
    Csak annyi, hogy vehetsz hozzá még 1-2 giga ramot (alaplaptól függően inkább csere, mert pl. 3 modult már csak lassabban kezel, stb.), és dual-magos procit, ha az említett alkalmazásokat ugyanúgy akarod használni tovább.
  • grebber
    #184
    Nagyon kiváncsi leszek mennyire fogja majd vissza a gameket a Vista felülete!
  • Gerygrey
    #183
    Visszatérve az Aero felületre: miért baj, hogy szebben néz ki egy komolyabb vassal? Senki nem mondta hogy muszáj 1G ram a Vista használatához, el fog az futni egy mai átlag gépen ugyanúgy mint az XP. De ha nekem eleve van 2G memóm (mert mondjuk PS-hez, meg videoszerkesztéshez kell) akkor miért gond ha ezt kihasználja a rendszer? Ezzel csak időtállóbbá teszi a GUI-t a MS
  • grebber
    #182
    Hogy parázott mindenki azt tessék egyátalán nem nagy a gépigénye!
  • Morden23
    #181
    "Ezek a dolgok", mint biztonsági problémák, valóban nem nagyon izgatnak. Ugyanúgy, ahogyan a szupernóvarobbanás sem izgat, mert nem tudok ellene mit tenni, nem értek hozzá. Megteszem ellene, amit tudok, és pont ennyi.
    Amúgy hogy mitől van innen és túl még IT, az engem a saját szempontomból nem foglalkoztat. Nyilván arra használom a gépemet, amire kell, és kicsit sem érdekel, hogy AMÚGY lehet-e még akármit csinálni rajta (főként azért, mert nem is értek a többi dologhoz).
    És azt, hogy a Windows univerzális, azt nem úgy értettem, hogy mindenkinek tegyük kötelezővé a WIN-t, hanem úgy, hogy legtöbben, mind a magán, mind a véges szférákban ez az elterjedtebb.
    Nem mondtam, hogy a legjobb. Megjegyzem, hogy a LINUX mindent győző erejében és tökéletességében sem hiszek, mert ha így lenne, akkor mindenki azt használná, és arra fejlesztene (mielőtt valaki hozzáteszi, hogy igen, erre fejlesztenek, annak már most mondanám, hogy rengeteg nagy múltú szoftveróriás rá sem bagózik a LINUXra... ennek is nyilván vannak okai).

  • NEXUS6
    #180
    Hát ez van. Én nem vagyok olyan sóher hogy tartogassam, ha már nekem több jutott...;)
  • NEXUS6
    #179
    Morden csak azt mondom, hogy nem mindenki arra használja a gépet amire te. És bármennyire univerzális Os-nek látod a wint, egyáltalán nem az, azért az offiszozáson, kvékezésen, esetleg GFX-ezésen túl is van IT.

    Pl a net már a PC-k elött is létezett, és jobban is kapcsolódik olyan rendszerekhez/OS-ekhez, amelyek alapvetően hálózatokra íródtak. A UNIX örökösének tartott Linux a mai napig nagyon fontos helyeken állja meg a helyét a rendszerben, ahol egy winre váltás biztonsági problémái beláthatatlan következményekkel járnának.

    Bár tudom ezek a dolgok téged, meg a haverjaidat nem nagyon izgatnak.

    Szal gondtalan Lájtvévezést, kvékezést, offiszozást kívánok, és örüljetek a nagyon fontos újításoknak. (Én ugyan átláccó ablakkal először 10 éve Amigán találkoztam, de akkor se gondoltam, hogy ez fogja forradalmasítani az OS használatát, de talán majd most az M$ összehoz valamit;).


  • Déta
    #178
    És NEXUS már megint itt osztja az észt...
  • Déta
    #177
    És NEXUS már megint itt osztja az észt...
  • Morden23
    #176
    Miért mániája az embereknek, hogy mindent állandóan félremagyaráznak, és hőzöngve "gratulálgatnak", hintha valami világbölcsességet mondanának...

    A hülyék kedvéért még egyszer: ha az oprendszerem lehet szép és igényes is, akkor az csak pozitív dolog. Ugyanúgy, ahogy egy számítógépet rárakhatok egy kartondobozra, egy műanyag asztalra, meg egyebekre is. Nem AZ a lényege, de az egy pozitívum, mert ugyanúgy a környezetem, mint az asztalom, a székem, az irodám, akármim.
    Szóval tessék nem félreérteni, amit mond valaki.

  • cr3ativ3
    #175
    azért eszik a kicike :) Nekem elég egyelőre 667,5 Mhz-re XP pro hehehe bármennyire is furin hangzik, de stabilan fut az XP
  • vaaa
    #174
    Oprendszered is kurva jól néz ki ?

    Gratulálok, ha neked a komoly munkádhoz az oprendszered kezelőfelületét nézegeted.. persze ha rendszer fejlesztő vagy akkor Ok.
    Legtöbbször a munka nem a sajátgépen való lépegetésből áll.. bocs. Azt meg hogy egy fejlesztőrendszer, egy kiadványszerkesztő, videószerkesztő felülete hogy néz ki, az meg néhány százalékban függ az OStől.

  • Benedicht
    #173
    "Q3, UT99, UT2004, es s leendo UT2007"

    Sajnos a sornak vege is. Azert win-re szamottevoen tobb jatek van.

    "Mig a win meg egy `szaros` HPT vezerlot se hajlando alapbol felismerni"

    Nem a win dolga felismerni, ezert vannak a driverek.
  • SySERR
    #172
    Az teny hogy a linuxhoz kevesebb a program, viszont sokkal gyorsabban fejlodik mint a win. 97ben a linux grafikus felulet borzalmasan primitiv volt (ha volt egyaltalan) amikor a win95 mar javaban kint volt. En a cegnel pont a nyaron fogok atallitani 5 gepet winrol linuxra, mivel gyakorlatilag az osszes fontasabb irodai program megvan linux ala. Es a jatekokkal is hasonlo a helyzet (Q3, UT99, UT2004, es s leendo UT2007). HW tamogatasban a linux mar most elonyben van. Egy debian install nalam siman felismeri az osszes nforceos cuccot (sata, halokari, sbaudigy). Mig a win meg egy `szaros` HPT vezerlot se hajlando alapbol felismerni, es hasonlo a gond az alaplapi hangkutyukkel is (es foleg akkor van szivas ha pl nincs meg az alaplapi leiras). A Linuxot meg 1-2 ev mulva rendkivul konnyu lesz megtanulni ha mar ugyis van grafikus felulet meg csilivili varazslok. A paracssor megmarad, de parancssor van am a windowsban is! :)
  • virs lee
    #171
    Azért a linuxtól se kell hasraesni, tűzfalnak jó, meg internetes olcsó szervernek, oszt ennyi. Sokmindent nem tud, nehézkes kezelni, mécsak egységesség sincs benne, annyi különböző disztrib van, a programok 90%-a nem fut rajta (win-re írják). Egyedül azért jó mert ingyen van. 10 ft-ért már drága lenne. Minek akarna a júzer mást, ha a máson nem fut (szinte) semmi?
  • Morden23
    #170
    NEXUS, biztos vagyok benne, hogy te a Linuxon megtakarított pénzedből a rákos gyerekeket támogatod... igazán szép dolog, és gratulálok neked.

    És még egyszer elmagyaráznám, mert úgy látom, hogy járatni tudod a szádat, de olvasni nem:
    MI a f*szra megyek az ingyenes linuxotokkal, ha nem mennek rajta azok a programok, amik miatt gépet használok? Igazad van, majd megjelenik másra is... addig meg majd malmozom, szidom a Billgéct, és istenítem a Linuxot, mert olyan nagyon ingyenes és klassz, hogy semmire nem jó, részemről.

    Minimális tudás, amivel le iilik ülni a gép elé? Te most észnél vagy? Ezt hogy képzeled? Szerinted pl. egy grafikus designernek vagy egy animátornak nincsen joga leülni egy gép elé, mert nem ért a Linuxhoz, vagy mi ez a baromság?

    Szociálisan érzékenyebb, vagy nem érzékenyebb, abszolút nem érdekel egészen addig, amíg nem felel meg az elvárásaimnak, ugyanis véletlenségből nem az lenne a legnagyobb gondom, hogy a legújabb csiriviri játékot hogyan üzemlem be, és hogyan sajtolok ki még egy pár hertz-et a procimból...
    Hihetetlen... Amúgy meg ez a nem kész pénzt dolog ez nagyon szép és fasza, és nagyon örülnék neki, ha a jacht-tól kezdve a whiskyn át egészen a windowsig minden seggingyen lenne, de azért én még véletlenül sem várom el, hogy ingyen dolgozzon. Ha meg kell fizetnem, akkor meg kell fizetnem, mert ilyen ez a világ. És ha majd a Linux ellát minden olyat, ami nekem KELL, valamint éppen semmittevő időszakomban meg is tanulom a rendszert, akkor majd én is vigyorogni fogok az ingyenes OPrendszeremmel, és szociálisan érzékeny leszek.
  • Benedicht
    #169
    "mindket taborban szerintem nagyivben tesz arra"

    mindket "taborban" nagyon sokan tesznek arra
    akart lenni.
  • Benedicht
    #168
    "De szerintem a alteros/linuxos tábor szociálisan érzékenyebb emberekből áll, ha erre célzol. Pl eleve olyan full képességű OS-t fejlesztenek, amiért nem kérsz pénzt vs. M$ féle WinStarter gyíkság."

    Es azokkal mi van akik win-t hasznalnak, de ugyanugy open source programokat fejlesztenek? ;)

    Egyebkent szerintem kicsit el vagy tevedve. Vannak win felhasznalok, es lin felhasznalok, mindket taborban szerintem nagyivben tesz arra, hogy ez most OS vagy nem, csak hasznalni akarja a gepet. Tehat szerintem hibas meglatas az hogy aki lin-t hasznal az szocialisan erzekenyebb - engem legalabbis nagyon megmosolyogtattal ezzel :).
  • NEXUS6
    #167
    Küldjön az pénzt az etióp éhezőknek, aki megteheti, hogy olyan dolgokra költ pénzt, amit amúgy ingyen is megkaphat. Pl OS-t ugye hogy a témánál maradjunk.

    De szerintem a alteros/linuxos tábor szociálisan érzékenyebb emberekből áll, ha erre célzol. Pl eleve olyan full képességű OS-t fejlesztenek, amiért nem kérsz pénzt vs. M$ féle WinStarter gyíkság.
  • Benedicht
    #166
    "A pénzedből ugyan segíthetnéd az etióp éhezőket, de így majd ezzel sem kell törődnöd, mert mint tudjuk BG ezt is megteszi helyetted."

    Azert megneznem hany linux felhasznalo kuldi el azt a penzt, amit nem operacios rendszerre kolt az etiop ehezoknek... ;)
  • NEXUS6
    #165
    "Lehet, hogy a Linux jobb, az OSX meg szebb, de ha egyszer a Windowst ismerem, és elégedett vagyok vele, biztonsággal kezelem, akkor fog a halál kísérletezgetni hetekig, hogy kiismerjek egy újabb oprendszert."

    Asszem gratulálhatunk Billgécnek, meg StiviBallmellnek, nálad elérték, amire mindenkinél törexenek, hogy ne is akarjál mást!


    "A Vista meg tényleg jól néz ki, akárki akármit is mond:)"
    A vista tényleg jól néz ki;)
    Csak éppen nem kell 1 GHz-es proci, GB-os RAMmal, hogy akár a Linuxodból, akár az XP-dből hasonló csicsás felületű OS-t varázsolj.
    ;))))
    Csak némi utánajárás a neten.

    Persze májkroszofték ettől is megkímélnek.
    Hát akkor fizess, elvégre erről szól az üzlet, nem igaz;)
    A pénzedből ugyan segíthetnéd az etióp éhezőket, de így majd ezzel sem kell törődnöd, mert mint tudjuk BG ezt is megteszi helyetted.
    Csak most csak neked, ja és az első 100 000 000, vevő most ingyen megkapja a Zéró grafikus felületet is.
  • NEXUS6
    #164
    Na eztmost megint elbaltáztad, nem vagyok Linux hívő.

    Én is ugyan abban hiszek mint te, hogy mindenre használjuk a legmegfelelőbbet.

    Nos a win fejlesztése egy egyfelhasználós, egygépes OS-ból indult. És jutott el oda ahol most van. A Linux meg tök másik oldalról, hálózat és több ferlhasználó felöl.

    A két OS ezt az örökséget mind a mai napig megőrizte.
    Szal lehet fixázni a Linuxot, csak annak a net, a hálózat a többfelhasználó olyan mélyen a lényegét képezi, ahogy a windóznak soha nem fogja.
    Másrészt a Linuxok a mai napig lemaradásban vannak az egygépes, egy minimál konfigos tudású júzer alapú "rencerek" felé.;)
    És itt most vitatkozhatunk, hogy milyen tudással illik egy embert a gép elé ültetni.

    Ha veszitek a fáradtságot, körülnéztek, és leszámítjuk a progi ellátottságot, akkor láthatjátok, hogy a winek is messze vannak attól, amit júzerfrendliségben már mások elértek.
  • NEXUS6
    #163
    "Igen? Te hogy tudod? Szoval szerinted a win nem platform?"

    Lehet, hogy szarrágásnak tűnik, de szerintem a win kompatibilis progik alkotnak egyfajta platformot, de ezek nem csak win alol futtathatók.

    Amúgy szerintem nincs erre ilyen definíció, hogy mi lenne a palatform, kb. újságírói szófordulat.
  • greekboy
    #162
    Okoska! Te még mindig itt tartasz...
  • Morden23
    #161
    A LigtWave-ről nem is beszélve. NewTEK-ék magas ívben tesznek az univerzális felhasználhatóságra, annak ellenére, hogy azt a francos nodenet-et (renderelés hálózatba kötött gépekkel) még a DOS alól is be lehet indítani...
  • Godefroy
    #160
    Kiváncsi lennék, ki az aki megírja a 3DMAX-ot Linuxra csak ugy free....
  • Morden23
    #159
    A bajom az, amit már lentebb írtam. Semmi kedvem egy új oprendszerrel elkezdeni barátkozni.
    Tudod, jön a "mi van ha nem úgy és nem annyira és nem akkor" megy, amikor én szeretném, vagy kellene. Akkor az nem poén.
  • SySERR
    #158
    Mar nagyjabol minden programnak megvan a linuxos megfeleloje, csak ra kell keresni. Ami meg nincs elobb utobb ugyis meglesz, addig meg wine (es meglepoen jol is megy!) :)
  • Morden23
    #157
    Ha beüzemelsz nekem egy LightWave nodenet-et, vagy rendesen tudsz használni egy Premiere-t a Linuxon, akkor elkezdek leállni a Windows fényezésével.
  • SySERR
    #156
    Linux Xgl
    Ezt en kiprobaltam egy szaros 533as cerka + Gef4MXes karin. Es teljesen jol ment :). Raadasul a ram is csak 192 mega volt, alaplap meg vmi ultragagyi vias szar. MS meg csak hagy kessen Vista csodaval (legalabb meg tobb bug gyulik ossze:]] )
  • Morden23
    #155
    Az tény és való, hogy sz*rt nem ért itt az átlag hozzászóló a programozáshoz, legalábbis kétlem, mert ha én értenék hozzá, már rég fenném a kis biteket, hogy nektek újabb rengeteg pénzt kelljen valami oprendszerbe beleölnötök:)

    Az Aero-t ki lehet kapcsolni, ha nem kell. Én miztos vagyok benne, hogy 2-3 hétig remekül elszórakozom majd az ablakok tekergetésével, aztán megunom, és cseszek rá. Ellenben lehet, hogy annyira faszán megtanulok érvényesülni egy ilyen 3D-s asztalon, hogy lesz valami gyakorlati haszna is, és tényleg segíteni fog. Ki tudja? Ha megjelenik a végleges Vista, akkor majd lehet okosakat meg szépeket, vagy rondákat mondani.