Figyelőnet

Nemzetbiztonsági kockázatot rejt az iWiW

Egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból származó levél arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy az iWIW kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve. Titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök juthatnak így bizalmas információkhoz. Az adatvédelmi biztos szerint az adatokat bárki lemásolhatja és elemezheti.

Kevesen vannak a hazai internethasználók között, akik ne ismernék a legnagyobb közösségi portált, az iWiW-et. A kapcsolatépítő oldal amellett, hogy a klasszikus ki-kicsoda (who-is-who) elv alapján segítséget nyújt a felhasználóknak megkeresni barátaikat, ismerőseiket, osztálytársaikat, fórumokat kínál a meghívott és regisztrált internetezők véleményeinek megosztására is. A nemzetközivé alakítás után a hatalmas látogatottságú oldal árnyoldalai is körvonalazódni látszanak.

Még alig csendesedett el az iWiW megvásárlása körül kialakult adatvédelmi aggályokkal kapcsolatos vita, és máris több minisztériumban és hivatalban kering egy a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó ajánlás, amely a vezető tisztviselők, illetve bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét igyekszik felhívni a közösségi portál használatának kockázataira - tudta meg a FigyelőNet. Tudomásunk szerint a levelet már az osztályvezetői beosztásban dolgozók is megkapták.

Az NBH az állami intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet arra, hogy bizonyos internetes szolgáltatások igénybevétele nemzetbiztonsági kockázattal járhat - mondta el lapunknak a Nemzetbiztonsági Szolgálatok illetékese. Ez a figyelmeztetés nem kötelező érvényű, hanem csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben dolgoznak.

Noha a honlap használatától nem tilt el senkit az ajánlás, a levél mégis arra figyelmeztet, hogy csak a kockázatok figyelembevételével használják az ilyen szolgáltatásokat. A levél szerint az iWiW "menürendszere segítségével feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására." Az ajánlás figyelmeztet arra is, hogy "a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon."

A Nemzetbiztonsági Hivatal ajánlása azért is érdekes, mert a legnagyobb közösségi portál felhasználói között több vezető politikus, miniszter is található, akik kapcsolatrendszere így valóban adhat lehetőséget bizonyos adatok, információk beszerzésére. Az iWiW-en legaktívabb politikusok között találjuk Demszky Gábort és Kóka Jánost, így némileg meglepő, hogy a GKM sajtóosztály szerint "A Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldalak biztonságáról szóló levelét a GKM közigazgatási államtitkára vezetői értekezlet keretében ismertette a GKM vezetőivel. Megkérte őket, hogy hívják fel a munkatársak figyelmét arra, hogy figyeljenek szenzitív adataik védelmére."

Mivel a gazdasági és közlekedési miniszter is aktív használója a közösségi oldalnak, megkérdeztük Kóka Jánost is, hogy miként vélekedik az iWiW biztonsági kockázatairól. Kóka kifejezetten örül annak, hogy régi ismerősei, osztálytársai is bejelölik, akik az ő elfoglaltságai miatt másképpen nehezen tudnának kapcsolatba lépni vele. A miniszternek több mint 1200 ismerőse van az iWiW-en, akik közt barátokon, ismerősökön kívül szimpatizánsok is vannak. "A rendszer használata rejt némi kockázatot, hiszen bárki regisztrálhatja magát egy fényképpel más nevében, így nem feltétlenül lehetünk biztosak abban, valóban azzal kommunikálunk, akit mi hiszünk" - mondta lapunknak Kóka János. "Éppen ezért javaslom minden politikusnak és közszereplőnek, hogy a magáncélú kommunikáción kívül másra ne használja az iWiW-et."

Mit gondol a szakértő?

Deák Péter veszély- és konfliktuskutató a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal által megfogalmazott ajánlás üzenete egyértelmű. A hatalmi rendszerek jelenlegi legnagyobb problémája ugyanis az egyre átláthatóbb kapcsolatrendszerek és adatok nyilvánossá válása, amely valóban hordoz biztonsági kockázatokat. Ilyen tekintetben az iWiW-vel kapcsolatban megfogalmazott aggályok valósak, hiszen egy ilyen adatbázisban könnyen feltérképezhetővé és elérhetővé válik bárki.

A szakértő szerint a titkosszolgálatok bizonyos mértékig tartanak az ilyen nyitott rendszerektől, hiszen lehetőséget adnak a bűnözői köröknek olyan kapcsolatok felépítésére, amelyekre más módon nem vagy sokkal nehezebben kerülhetne sor. A levél tartalmát tekintve Deák Péter szerint az óvatosság valóban fontos az ilyen nyílt rendszerek használatakor.

Az iWiW tulajdonosát, a T-Online illetékeseit megkerestük, annyit sikerült megtudnunk, hogy tudomásuk van az iWiW kockázatait ismertető levélről, s a cég hivatalos nyilatkozata szerint: "A T-Online Magyarország - mint az iWiW közösségi oldal tulajdonosa - ebben a kérdéskörben nem illetékes: ebben az ügyben az állampolgári jogok biztosa, illetve az adatvédelmi ombudsman tud válaszolni, és ráadásul a vállalatot eddig hivataloson senki nem kereste meg. Mindettől függetlenül - ha igaz a felvetés - azt gondoljuk, hogy minden köztisztviselő magánügye, mit tesz egy ilyen levél esetén - ugyanúgy magánügye az is, hogy szabadidejében, magánéletéről mit és hol publikál a neten. Az iWiW-portálon mindenki magánszemélyként regisztrál (és van jelen), és ha ezt az önkifejezési jogot bárki is korlátozná, az alkotmányos jog sérülhet. Az iWiW-ről való leiratkozást ellenőrzők pedig akár tiltott adatkezelést is megvalósíthatnak."

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleménye szerint, a kérdés jogosan vetődik fel, hiszen az önkéntes adatszolgáltatással működő weboldalakon - mint az iWiW is - a közölt információkból számos következtetést lehet levonni, azok mivel bárki elérheti könnyen elemezhetőek.

A tisztviselők és politikusok adatainak egy része nyilvános, de például a kapcsolat rendszereik egy ilyen szolgáltatás esetében lényegesen átláthatóbbá válhatnak, amely akár gondokat is okozhat adatvédelmi szempontból is. Péterfalvi elképzelhetőnek tartja, hogy ezek az adatok az internetre kerülésük után duplikálódhatnak, vagy bizonyos személyek abból jegyzeteket készíthetnek, esetleg letölthetik azokat, s a későbbiekben akár elemezhetik az így megszerzett információkat. A nagyobb veszélyt ott látja az adatvédelmi szakember, hogyha valaki egy ilyen rendszerből kilépve megszünteti a regisztrációját, az nem biztos, hogy eltűnik az internetről, hiszen azt korábban az adatokat bárki elérhette, archiválhatta.

Az iWiW felhasználóinak egy része egyébként már jó ideje felvetette, hogy pont a legvitatottabb kapcsolati szekciót (ismerősök hálózata) idegenek számára titkossá lehessen tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #13
    Mondhattam volna más pártot is, de szerintem a leitatós, láncszavazós, húslevesért szavazatot vevő módszerek, melyeket a többi pártok alkalmaznak csak a jéghegy csúcsa. Amúgysem biztos hogy az a párt a legerősebb amelyik a legtöbb szavazatot kapja. Ja és ezt a semmirekellőt említik a cikkben is. Én csak mondtam pár példát.
  • KGyula #12
    Hacsak úgy nem, kedves Béla bácsi... Megjegyzem, ez a topic nem arról szól, hogy melyik párt, hogyan, mi módon szerezte szavazatainak akárhány százalékát.

    Úgyhogy részemről kiszálltam.
  • Béla bácsi #11
    "Nemzetbiztonsági kockázat" ott lenne, ha a Demszki mondjuk körlevélben irogatná le, hogyan szerezte a 6 százaléknyi szavazatát a pártja, vagy hogy milyen erők támogatnak egy ilyen embert 16 év szenvedés után is.
  • KGyula #10
    Kedves Hegyikecske!

    Én is így gondolom. Az iWiW-t alapvetően nem levelezőrendszerként, hanem ismerősök felkutatására használom (amúgy döglassú).

    Nálam pont fordítva működik, mint ahogy te írod: én az iWiW-n (és a myVIP.com közösségi portálon is), lényegesen kevesebbet adok ki magamból, mint egyébként... Felteszem még egyszer a kérdést: hol itt a nemzetbiztonsági kockázat.
  • Hegyikecske #9
    Esetedben semmilyet, mer ha én meglátom h te kiket ismersz, hol laksz milyen iskolát végeztél az nekem nem jó. Viszont vannak akik ezekkel visszaélnek, h ha ismert egy ember ugye annak az adatai amiket máshol nem mondana el, értékes lehet...
  • Hegyikecske #8
    Hmm hát szerintem ez egyértelmű h akik ismertebbek azok ne szerepeljenek ilyenen, mert az ő nevük valóban több keresésnek lesz kitéve. Erre egy példa pl Jaksity Kata több mint 600 ismerőssel, külön cikk is volrt róla h regisztrált az iwiwre... De azt nem értem h hogy akarják megvalósítani h idefgen ne lássa az ő ismerőseiket!? Ez jelenleg is ígyvan, mer csak regelés után lehet keresgélni... Viszont ha én találok egy új ismerőst megnézem az ő ismerőseit is, mert általában ott találok még többet akit én is ismerek
  • KGyula #7
    Kategorizálni kategorizálunk, kedves Vincuska (haverok, belső kör, munkatársak, iskolatársak), de ezt a "nemzetbiztonsági kockázatot" nem tudom összerakni magamban. Egyébként az iWiW-n régóta fut egy ehhez hasonló topic...

    És, ha már itt tartunk: miért csak az iWiW? A myVIP.com nem? Ugyanarról szól.

    Végezetül: engem és ismerőseimet nyugodtan lehet olvasgatni, elemezni értékelni, és következtetéseket levonni. Akinek ez nem tetszik, az majd jól törli magát a nyilvántartásból. Ennyi.

    Ja, és kellemes hétvégét mindenkinek. Nálunk Kőbányán esik. (Ez is egy nemzetbiztonsági kockázatot tartalmazó információ? Mármint, hogy kőbányai vagyok. Erről, vajon milyen következtetéseket lehet levonni?)
  • vincuska #6
    hat foleg ha valaki kategorizalja az ismeroseit...
    "oket a maffiatol ismerem, ok vesztegettek meg idaig, ennek a csoportnak a tagjait vesztegettem meg en idaig, szigoruan titkolt ismeroseim, 4-es metro biznisz, ..."

    "Magamrol: mivel nem olvasok tul gyakran mailt a kovetkezo bankszamlara utaljak a kenopenzt, a megfelelo megjegyzesekkel... koszonom"


    gondolom, senki sem akarja a maganeletet feltolteni egy weboldalra, es a kapcsolatait kiteregetni (az eletmuveszekrol es magamutogatokrol most nem beszelek) ... es remelem hogy foleg a Mi 'allami vezetoink' nem tesznek ilyet.
    Persze trendy most egy blog amivel magamra hivom az nep figyelmet, es eljatszom az online valovilagot. "az sms-t meg szavazas formaban is elfogadom koszi" de amig a reklamkampany keretein belul van nincs is ezzel baj.
    Ha viszont valamelyik marharepa itt buktatja le magat, akkor remelem elobb eltavolitjak a posztjabol, mint hogy vmi kart okoz.

    "I've forgot their message!"
  • totya4 #5
    Azért ezzel a nyilvánvalóan felhasználóriasztó dolog közlésével érdekesmód vártak míg a tonline megvette irdatlan pénzekért... úgyhogy szvsz a nemzetbiztonsági hivatalnál pár embernek jó pár milliócskával lehet több azóta :) Állami cégek egykutya.
  • noss #4
    en-bí-éjcs! kezeket fel! :D
    (NBH)