Napi Online

Őrülten száguld az iwiw

Hosszú csönd után az iwiw.hu szinte a semmiből, néhány hónap alatt az internet egyik leglátogatottabb magyar oldalává nőtte ki magát. A látogatószám emelkedésével üzletileg is egyre vonzóbb a portál, immár a hirdetők számára is megkerülhetetlen.

A sikert jól jelzi, hogy a szervereket a T-online biztosítja, amelyekért mindössze reklámhelyet kért. A honlapot tulajdonló IWIW Kft. 100 millió forintos bevételt és szolid nyereséget tervez az idei évre - mondta Cseh Gábor cégvezető. (A 2004. évi cégbírósági adatok alapján mindössze 2,7 millió forintos forgalmat és 700 ezer forintos nyereséget értek el.) Tudatos stratégiaváltás eredménye, hogy az oldal ilyen népszerűvé nőtte ki magát - nyilatkozta Cseh Gábor. Korábban az üzlettársak közötti feszültség is akadályozta a fejlesztéseket, de a projekt eredeti kísérleti jelege is hangsúlyosabb volt. Maga a portál egyébként már 2002-ben elindult, s az akkori w(ho) i(s) w(ho) neve később egészült ki az (i)nternational. A ma működő rendszer 2005. október 26-án indult, s ekkor még csupán 120 ezer tagja volt.

Az üzemeltetők a nemzetközi tapasztalatok alapján újragondolták a portált és annak funkciót, a legfőbb cél a felhasználók számának növelése volt. Erőfeszítésük arra irányult, hogy felgyorsítsák a kapcsolati hálók kialakítását, ezért sokkal több adat adható meg a rendszerben, s lehetővé vált a képfeltöltés is. Igazi áttörést a rendszerüzenetek küldése hozott, ezzel ugyanis sikerült a korábbi tagokat nagyobb aktivitásra bírni, akik újabb és újabb ismerősöket hívtak meg. Ez olyannyira sikerült, hogy 3 hónap alatt a háromszorosára nőtt a felhasználók száma, ma már több mint 500 ezer regisztrált résztvevő van. Ezt a növekedést viszont már a szerverek sem bírták, ezért néhány hétre korlátozni kellett az új tagok meghívását. Ezt a korlátozást valószínűleg nem fogják feloldani, a korábbinak megfelelően a közeljövőben meghívók kiosztása várható.

Cseh szerint az iwiw-ben még mindig vannak tartalékok, de az exponenciális növekedési ütem nem fenntartható. A felhasználók száma még növelhető, de nagyobb hangsúlyt kap a jelenlegi tagok megtartása, az oldalhoz láncolása. A rendszer hamarosan újabb szolgáltatásokkal - mint a képmegosztás, utazásfoglalási lehetőség - bővül. Igény mutatkozik a zenemegosztás és az internetes telefonálás után is. Sőt a régió más országaiban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) is megjelennének. A céget egyelőre a jelenlegi tulajdonosok szeretnék megtartani, bár igen komoly szakmai befektetők is érdeklődnek már utána. A szolgáltatások bővüléséhez partnereket kívánnak bevonni, saját erőből képtelenek a fejlesztést finanszírozni.

Az iwiw a szó pozitív értelmében néhány hónap alatt "divatsite" lett, amely a hirdetők körében is őrületet keltet - véli Novák Péter a Kirowski Rt. üzletág-igazgatója. Hirdetési szempontból a legnagyobb kérdés, hogy meddig lehet növelni a felhasználók számát és milyen módon tudják megtartani őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SeLFisCH #35
    vki gey meghívót [email protected] öszi
  • SeLFisCH #34
    [/spoiler]
  • Tetsuo #33
    :) Na ja.
  • fourgee #32
    Eddig én is azért nem kerültem fel, mert nem kaptam meghívót. Egészen pontosan azon okból, hogy látszik, hogy ki hív meg. Ugyanis, az ismerőseim közül csak a volt barátnőm tudna küldeni ilyet, és amikor a jelenlegi ezt megtudta, elkezdett hisztizni.
    Aztán elkezdtem gondolkozni, és rájöttem, hogy aki akar, az úgyis meg tud találni engem, hiszen az email címem 1997 óta nem változott, a telefonszámom 2000 óta nem változott, a lakcímem 1982 óta nem változott... Hogy az adatokkal visszaélnének? Ááá, de rosszindulatúak vagytoook. Végül is a BM feldolgozó hivatala is eladja az adabázisát, meg minden cég pénzt csinál belőle, mert elég szép árat adnak érte. Az iwiw-en biztosan megelégszenek a reklámbevételekkel. Még hogy eladnák... Jujj, miket gondoltok...
  • Tetsuo #31
    Ez így van.
    Az iwiw csak eszébe juttatja az embernek, h még van néhány régi ismerős, akit esetleg megtalálhat ott, mint bárhol máshol is.
  • Andris #30
    Az egésznek semmi értelme. Egyszerűen csak örül mindenki amikor 3 kattintással megtalálja 5-10 éve nem látott ismerőseit. De IWIW nélkül is meg tudná bárki keresni őket, ha kíváncsi lenne rájuk. Szóval ez az öröm nem tart sokáig. Pláne hogy az a "néhány hét" mióta nem lehet meghívót küldeni az 3 hónapja tart, és a szolgáltatások jórésze december óta nem működik túlterheltség miatt. Már töröltem is magam erről a marhaságról...
  • SlyFory #29
    Hát akkor tényleg zsákutca. De ezt azért nem hinném.:)
  • lalakov #28
    És ha senkinek nincs???
  • SlyFory #27
    Ja és nem vagyok üzemeltető
  • SlyFory #26
    A renszerinformáiós infókat annó én is a lejjeb belinkelt blogban olvastam, látszik is hogy nem most, mert nem is emlékeztem pontosan az adatokra. Engem akkor meggyőztek ezek az adatok. gere1 és Komolytalan hozzászólásait olvasva azonban bennem is kétségek merültek fel a sebességgel kapcsolatban, és mivel én ehhez komolyan nem értek, ezt akkor nem is vitatnám többet. A bejutás lehetetlenségével viszont akkor sem értek egyet. Egyszerűen körbe kell kérdezősködni kinek van meghívója. Amúgy ha télleg arra megy ki a játék, hogy fizetőssé akarják tenni, ti vagytok a tanúim, hogy én leszek az első aki kilép.