Berta Sándor

Kivonul az Atrac formátum mögül a Sony

Miután a japán elektronikai konszern képviselői bejelentették, hogy a jövőben az AAC formátumot akarják támogatni, szinte biztosra vehető, hogy a korábban általuk kifejlesztett Atrac formátum a süllyesztőbe kerülhet.

A Sony vezetői Tokióban bejelentették, hogy május végén elérhetővé teszik a SonicStage CP jukebox-program ezzel kapcsolatos javítását, illetve frissítését is.

Nem ez az első eset, hogy a japán vállalat kénytelen beismerni, hogy valamelyik saját formátuma nem vált be. A sikertelen termékek és technológiák közé sorolhatók például a MiniDisk és a MemoryStick adattároló-formátumok is. Korábban a Sony a zenei piacról ki akarta szorítani az MP3 formátumot, ezért az új zenelejátszó készülékei csak a saját Atrac formátumát támogatták. Később azonban a várakozásoktól jelentősen elmaradó bevételek miatt a cég kénytelen volt meggondolni magát.

A Sony döntése azt jelenti, hogy az Atrac helyett a jövőben az AAC veheti át. Az AAC fejlesztésében részt vett például a világhírű, az MP3 formátumot kifejlesztő német Fraunhofer Intézet is. Az AAC-t ezenkívül alkalmazza az Apple is, az iTunes online zenebolt-hálózatból letölthető zeneszámok ugyanis ilyen formátumban elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asysoft #6
  Mivel itthon van pár SD-s cucc (jelenlegi fényképező, PDA, memóriakártyák), nem akarom ezt kidobni amiatt, mert Sonyt fényképezőgépet veszek. Ráadásul több készülék támogatja az SD valamelyik formáját (simán kívül -mini és -micro, valamennyihez van átalakító), mint amennyi a MemorySticket valaha is fogja. Ha választok, nyilván nem egy olyat fogok, amelyikhez vehetek új kártyát (jó drágán), aztán ha esetleg lecserélem, dobhatom ki... Kényelemről nem is beszélve: utazás alatt fényképezőgépből bármikor átrakhatom a kártyát, nagyobb képernyőn mutogathatom, stb...
 • strogg #5
  A sony memory stick -je kb: 2x drágább mint a sima sd kártya. Nem mind1.
 • Hedgehog #4
  Engem komoly érzelmek kötnek a pénztárcámhoz, ezért ha látom hogy pl. a compactflash cuccok jóval olcsóbbak mint a többi, fényképezőgépből olyat választottam, amibe az kell. Persze ez 1-2 éve volt, ma már biztos más a helyzet
 • sennatti #3
  Jó lenne, ha szabaddá tennék a forráskódját. Jobb mint az mp3. Hátha továbbvinné valaki. Csak az a hülye másolásvédelem. Pedig a minidisc sokra mehetett volna a másolásvédelmi baromságok nélkül.
 • fourgee #2
  Jézusom... Én soha nem a hozzá szükséges memória alapján választottam eszközt... :) A Compact Flash nem nagyon tetszik nekem, de mivel az általam kiválasztott fényképezőgépbe az kell, azt veszem, a telefonomba meg MMC kell, abba meg azt. Ha most kinéznék egy Sony gépet, akkor nem gondolkodnék azon, hogy abba mi kell, ha MemoryStick, akkor azt vennék bele. Nálad ez ennyire érzelmi alapon működik? :)
 • asysoft #1
  Hát igen, a Sony sosem tanul a hibáiból. iPod tört előre, de ők csakazértis natív mp3 támogatás nélkül adták ki az "mp3 lejátszóikat"... Megérdemli. MemoryStick is egy ilyen, többek között ezért is nem fogok Sony fényképezőgépet venni, de legalább a PS3-nál elkezdenek nyitni:)