SG.hu

A lemezipar üdvözli a szolgáltatókat kötelező dán döntést

Az IFPI üdvözli a Dán Legfelsőbb Bíróság határozatát, mely alapján a szolgáltatók kötelezhetők arra, hogy megszüntessék azon ügyfeleik kapcsolatát, akik kalóz tevékenységben vesznek részt.

Az ügy, melynek kapcsán két, illegális ftp-szervert üzemeltető személy ellen indult eljárás, fontos precedenst teremt az internetszolgáltatók felelőssége terén olyan esetekben, amikor illegális fájlcserélésre derül fény. A jogtulajdonosok most már eljárást kezdeményezhetnek a szolgáltatókkal szemben, kötelezve őket, hogy szüntessék meg az internetszolgáltatást azon ügyfeleik számára, akik ezt a szolgáltatást jogvédett tartalmak terjesztésére használják fel, különböző P2P hálózatokon. A határozat az EU szerzői jogi törvényein alapul és az egész Unió területén érezteti hatását.

A Dán Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése a TDC telekommunikációs vállalat és a dán zene- és filmiparban alkotó jogtulajdonosokat képviselő szövetség kalózkodás elleni csoportja közötti hosszú jogi vita végére tesz pontot. A határozat kötelezi a TDC-t és további szolgáltatókat az azonnali cselekvésre, amennyiben értesítést kapnak, hogy valamely ügyfelük internet-hozzáférését a szerzői jogok megsértésére használja. Az együttműködés elmaradása esetén a jogtulajdonosok bírósági közreműködést kérhetnek a szolgáltatóval szemben.

Geoff Taylor, az IFPI ügyvezető alelnöke szerint, "Ez jó hír a művészek, lemezkiadók, jogtulajdonosok számára egész Európában. Egyértelművé teszi, hogy a jövőben a szolgáltatóknak sokkal határozottabban fel kell lépniük az internetes kalózkodás ellen. Határozott üzenet ez a szolgáltatók számára a teljes EU területén."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toyotakacsa #3
    Szegény dánok majd kapnak menedékjogot a franciáknál.
  • enrico #2
    EU? Milyen EU? Franciaországban legalizálják a filemegosztást, nálunk is indultak erre vonatkozó kezdeményezések. Meglátjátok (igaz sok évbe fog telni), de mindenhol legalássá fogják tenni, mert bevételi forrást jelent ;-) Abból, hogy lecsuknak 1-2 embert, esetleg megsarcolják őket, még nem jutnak jelentős összeghez. Ha viszont adó formájában kivetik, akkor mindenki fizetni fogja, aki netre kapcsolódik, ez pedig számukra maga lesz a kánaán.
  • Evil Merodak #1
    Basszus kellett nekünk belépni az EU-ba.
    Mindegy én ettől nem fogok megijedni.
    Látom jó kis anyázós topik lesz ez is.