Gyurkity Péter

Elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez

A TDK gyorsan elkészült a beígért rekord kapacitású adathordozóval, amely azonban egyéb meglepetést is tartogat: a lemez nem négy, nem is nyolc, hanem egészen pontosan hat rétegből áll.

A Register a japán Techon értesülésére hivatkozva adta hírül, hogy a TDK igen gyorsan elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez prototípusával. A legnagyobb meglepetés azonban nem is a fejlesztés gyorsasága, hanem a rekord méretű korongok kompatibilitása kapcsán merül fel, a gyártó ugyanis menet közben változtatott a rétegek számán. A négyrétegű, 100 GB-os változat után joggal várhattunk egy nyolcrétegű verziót, ám a TDK inkább hat réteg alkalmazása mellett döntött.

Klikk ide! Klikk ide!
TDK útiterv - itt még nyolc réteggel

Ez természetesen azt jelenti, hogy a cég szakemberei megnövelték az egyes rétegek kapacitását. Ezzel ugyan némileg leegyszerűsítették a korongok felépítését, csökkentve az előállítási költségeket és a gyártás bonyolultságát, ám könnyen lehet, hogy elejét vették a teljes kompatibilitásnak. A szimpla réteg kapacitása ugyanis a megszokott 25 GB-ról 33 GB-ra, tehát 32 százalékkal megnőtt, amit új hordozóanyaggal (bizmut) és az eddigieknél nagyobb adatsűrűséggel értek el. Ez mindenképpen pozitív - legalábbis az, hogy a technológiának vannak még tartalékai -, ám azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a közeljövőben várható, vagy akár a később megjelenő lejátszók hogyan viszonyulnak majd a megoldáshoz.

Sokan máris egyedül presztízsből tulajdonítanak jelentőséget a fejlesztésnek, és azon véleményüket hangoztatják, hogy a TDK egyáltalán nem tervezi az újítás kereskedelmi forgalomba vezetését. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy előre lássuk: a kompatibilitás biztosítása újabb problémát jelent majd a lejátszók, írók gyártóinak, akik korántsem biztos, hogy vállalják az újabb terhet. Egyelőre tehát mindössze egy elismerésre méltó technikai bravúrról beszélhetünk, ám nagy reményeket nem fűzhetünk ahhoz, hogy ennek előnyeibe mi is bármikor belekóstolhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #27
    mi az, hogy a HD-DVD a lúzerek korongja?
    Ez pedig koma a legjobb eddig, olcsó és jó is.... Nekem legalábbis - érdekes módozatban - tökéletessen működik..
  • AgentKis #26
    Írd ki kettőre, vagy ha nagyon majrés vagy akár 3 ra is...
  • lmisi #25
    Csak kicsivel kerülhet többe mint egy 200 gigás vinyó és az élettartama is kicsivel kevesebb...
    hmmm kb. 1/5 e ;-)
  • Gerygrey #23
    Hát nekem nem kéne, 200 gigát nem mernék egy darab korongra bízni.
  • bertino #21
    1 hónap után meghaltak... xDDDDD
    pontosan hány db halt meg 1 hónap után ? :D
  • KisDzso #18
    humm...ha most egy dvd... mennyi is???? Akkor az mennyi lessz???
  • PyRex #17
    LOOL
  • PyRex #16
    Prototípus???
    Már kereskedelmi forgalomban van...

    LINK
  • drizzt1666 #15
    HD-DVD-ből van már működőképes prototípus? Ha nincs (én nem tudok róla), akkor a br máris megszerezte a vezetést ;)
  • Dzson #14
    Miért lenne gond a kompatibilitás...? Hülyeség. A karcolódásról meg annyit, hogy pont a TDK feljesztett ki egy különösen karcálló réteget pont a BR lemezekre, olyan 1 hónappal ezelőtt az SG is megemlékezett róla. A HD-DVD a lúzerek adattárolása.