Napi Online

Komoly késésben az e-adózás

Nemcsak az érintett adózók nagy része, de az adóhatóság is komoly késésben van az e-adózás májusi beindításával kapcsolatos teendőkkel.

A már regisztrált, és az adóhatóságnál is jelentkezett, illetve az evvel elmaradt adózók számát egészen pontosan nem tudni, naponta ugyanis 2-3 ezer új regisztrációs lap érkezik a hatósághoz. A múlt hét elején több mint 26 ezer adózó e-adózásbeli képviselete volt rendben, ám ekkor 27-28 ezer adatlapot még nem dolgozott fel a hatóság. Annyi biztos, hogy a még nem regisztráltakat e héten (az április 30-án lejáró határidő előtt utoljára) levélben értesíti az APEH - tudtuk meg Zara Lászlótól, az Adótanácsadók Egyesületének elnökétől.

A szakértő a Pénzügyminisztérium és több szakmai szervezet, valamint az adóhatóság vezetőivel együtt vett részt egy tanácskozáson a múlt héten, ahol tisztázták az első bevallási határidőig hátralévő teendőket. Ezek közé tartozik például a munkáltató adatszolgáltatásához készülő nyomtatványforma véglegesítése. A jelenlegi informatikai megoldásban ugyanis az elküldés állapotában az adózó, illetve annak képviselője nem láthatja az adatokat, így előfordulhat, hogy nem egyezik a bevallásban szereplő és az átutalt összeg - a hibás, hiányos vagy valótlan adatközlés pedig érintett munkavállalónként 50-200 ezer forintos bírsággal sújtható. Zara szerint a hatóság távolabbi tervei között szerepelt a probléma megoldása, amit most előrehoztak: szóbeli ígéret szerint május 2-án kész lehet az adózók szempontjából is megfelelő megoldás.

A bevallásnak, illetve adatszolgáltatásnak egyéb módja is ismert, a ma megszokott nyomtatványkitöltést azonban csak a kis létszámú cégek alkalmazhatják, mivel itt alkalmazottanként kell importálni az adatfájlokat a nyomtatvány kitöltéséhez - mondta Zara. A manuálisan is kitölthető nyomtatvány végleges formája pedig az ígéretek szerint ma jelenik meg a hatóság honlapján - noha már április elején el kellett volna készülnie (az adóhivatal kedden tart tájékoztatót az ügyben).

A többszöri késlekedés, illetve a nyomtatványokkal kapcsolatos problémák oka a nem megfelelő kommunikáció lehet az adóhatóság és a szoftverfejlesztésért felelős cég között - véli az adószakértő, aki szerint a hatóság az adózók tájékoztatásával is elmaradt. Az érintett könyvelő- és bérszámfejtő cégek az adózás rendjéről szóló törvényben megtalálják a szükséges 26-féle adatcsoportot, ám a kötelezettségek egyértelműsítése végett fontos lenne, hogy ezek formáját, vagyis a nyomtatványokat is mielőbb megismerjék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!