SG.hu

Nehézségekbe ütközik az e-bevallás beindítása

A májustól félszázezer adóalany számára kötelezővé váló elektronikus adóbevallások ügyében találkoztak tegnap az APEH székházában a legjelentősebb szakmai szervezetek és az Adóhivatal vezetői, hogy egyeztessék a még megoldásra váró feladatokat.

Az összejövetelt Zara Lászlónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete (Adótanácsadó Kamara) elnökének szakmai felvetéseire, dr. Szikora János az APEH elnöke hívta össze, melyen részt vett dr. Karácsony Imréné, a PM adóügyekben illetékes helyettes államtitkára is.

A könyvelő és számviteli szakembereket tömörítő szervezetek számos, az elektronikus adóbevallás sikeres beindulását késleltető problémát vetettek fel az adóigazgatás vezetői felé. A felkészülést nehezítő gondként jelezték a tesztelésre és fejlesztésre alkalmas programok közzétételének lassúságát, illetve a jogi szabályozás terén fellelhető jogértelmezési bizonytalan-ságokat. Az adóigazgatás vezetői a felmerült kérdésekkel kapcsolatban ismertették a folyó fejlesztések pillanatnyi helyzetét, illetve a kialakuló megoldások lényegét és közzétételi ütemezését.

Az APEH vezetői helyt adva bizonyos szakmai kérdéseknek módosították néhány feladat ütemezését. Lehetőséget biztosítanak a szakmai szervezeteknek a születő informatikai megoldások előzetes megismerésére és tesztelésére, melynek tapasztalatait hasznosítják majd a fejlesztések hátralévő feladatainál.

Lengyel Tibor a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke az információk széleskörű terjesztésére hívta fel a figyelmet, amit a sikeres bevezetés egyik feltételének nevezett. Például közel tízezren nézték és követték a NET internetes televízión közvetített szakmai vitaműsort, ami a téma iránti fokozott figyelmet jelezte. Az APEH vezetői április 25-re oktató segédanyag internetes kihelyezését ígérték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!