Napi Online

Sok még a kérdés az e-adózásban

Egyelőre még több bizonytalanság is akad az elektronikus adatszolgáltatásnál, ráadásul nem ismert a bevallási nyomtatvány végső formája sem.

A szokásos január végi adatszolgáltatáskor ugyan nem tapasztaltak tömeges fennakadást az adózók, illetve könyvelőik, a február 12-én esedékes munkáltatói adatszolgáltatás egyelőre több kérdést is felvet - mondta lapunknak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Az új adatszerkezetben történő adatszolgáltatáshoz szükséges bevallási nyomtatvány végső formája ugyanis még mindig nem ismert, az adóhatóság honlapján annak csupán a tervezete szerepel, holott a határidőig még a programozási feltételeket is meg kell teremteni - hangsúlyozta Zara.

A jogszabályban meghatározott időpontnál több mint egy hónappal később, vagyis ma jelenik meg az elektronikus adatszolgáltatásra és bevallásra áttérők APEH-regisztrációjának űrlapja (eddig a régi, a mostaninál jóval bonyolultabb nyomtatványt használhatták az adózók). Az elektronikus ügyintézésbe ugyanakkor már 2005 áprilisától bejelentkezhetnek az adózók a kormányzati ügyfélkapun, illetve egy okmányirodai és egy adóhatósági regisztráción keresztül.

Az elektronikus ügyintézésbe való bekapcsolódás ütemezéséről és rendjéről a múlt hét végén tette közzé a tudnivalókat az adóhatóság. Zara úgy véli, a tájékoztató mégsem elég alapos, több részletre nem hívja fel kellőképpen az adózók figyelmét. Sokan nem tudják például, hogy amennyiben a jogszabályi előírások szerint (havi és negyedéves bevallók) vagy önkéntesen térnek át április 30-ig az elektronikus adatszolgáltatásra, az nem csak a munkáltatói kifizetéseket érinti, hanem valamennyi (áfa-, társaságiadó-) bevallást is - hívta fel a figyelmet Zara.

A májusi társaságiadó-bevallásokat e cégeknél tehát már elektronikus formában kell eljuttatni az adóhatósághoz. Akik már 2005. december 31-én is önkéntes vagy előírásos alapon elektronikusan ügyintéztek, azok számára ez év első három hónapjában is ezt írja elő az APEH, holott ez nem következne a jogszabályból az önként áttértek esetében - véli a szakértő.

A tb-számlák egyéni nyilvántartásához kapcsolódóan az adózóknak két lépcsőben kell áttérni az elektronikus és havi adatszolgáltatásra 2006-ban. Az első körben a legnagyobb 10 ezer adózó, a kiemelt adózók, valamint a havi és negyedéves bevallók vannak, nekik (akiknek eddig nem volt kötelező) május 12-éig kell első ízben az új előírások szerint adatot szolgáltatniuk. A többi gazdálkodónak, illetve képviselőiknek az év végéig kell regisztráltatniuk magukat az elektronikus ügyintézéshez, s 2007. január 31-én először ennek megfelelően adatot szolgáltatni - már 2006-ra vonatkozóan is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!