SG.hu

ADSL2+ a Magyar Telekomtól

A Magyar Telekom április 24-től tesztjelleggel elindítja az ADSL2+ technológián alapuló szolgáltatását Budapest két kerületének olyan részein, ahol korábban nem volt ADSL lefedettség. A Magyar Telekom az innen érkező ADSL megrendelésekhez szeptember 30-ig 12 Mbps letöltési sebességet biztosít.

Budapest XIII. és XIV. kerületének bizonyos területein az ADSL2+ technológia által biztosított különösen nagy sávszélességű internetszolgáltatást azon felhasználók próbálhatják ki először, akik ezidáig lakóhelyükön nem élvezhették az ADSL előnyeit. Ezen területeken a Magyar Telekom minden április 24. és május 31. között beérkezett új ADSL megrendeléshez 12 Mbps maximális letöltési sebességet biztosít - függetlenül attól, hogy mekkora sebességű csomagot rendelt az ügyfél. A megnövelt sávszélességért a Magyar Telekom nem számít fel külön díjat internetszolgáltató partnerei, valamint a T-Com T-DSL megrendelők felé.

A tesztjelleggel megnövelt sávszélességet szeptember 30-ig biztosítja a Magyar Telekom, azt követően automatikusan az eredetileg megrendelt sávszélesség áll az ügyfelek rendelkezésére. A tesztben érintett ügyfeleket a Magyar Telekom külön tájékoztatja. A Magyar Telekom az ADSL szolgáltatás fejlesztésének következő lépéseként az ADSL2+ technológián alapuló új kereskedelmi termékek bevezetését tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #10
    Ez nem úgy működik ahogy azt te elképzeled. A fizikai kapcsolódásnak ami kiépül vannak technológia korlátai. Letöltési irányban a sebesség 0-24Mbps közötti tartományban lehet, ennek a maximum értékét a kábel jellemzők határozzák meg(kábelhossz,csatlakozók,minőség,stb). A feltöltés ettől függetlenül 0-1Mbps közötti sebesség tartományba eshet, a maximum érték itt is vonali jellemzőktől függ.

    A vonal minőségi jellemzőiből legdominánsabb a távolság, de persze a többi tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Itt egy sematikus ábra a távolság függvényében elérhető maximum sebességet mutatja. Ez egy amcsi szolgáltató ahol jobb a kábel minősége, a hazai körülmények mellett a diagrammot némileg lentebb kellene tolni. De az jól látható ha pl. az előfizető 3km(10 kfeet) kábeltávolságra lakik akkor 5 Mbps körüli maximum sebességre számíthat. A feltöltési sebesség is hasonlómód csökken csak kevésbé meredek az esése.

    A szolgáltató természetesen a techológia által biztosított maximum érték fölé nem mehet, de alatta logikailag korlátozhatja a sebességet adott csomagok kialakításával. De persze csinálhat úgy is a szolgáltató hogy nincs sebesség limit, így minden előfizető akkora sebességet kap ami nála maximumként elérhető. Így aki közel lakik az nagy sebességet fog kapni, aki távol az meg picit, persze papíron mindenkinek up to 24Mbps-es csomagja lesz és ugyaannyit fizet érte.

    Így már gondolom érhető miért fizikailag lehetetlenség a 12/12 vagy 1/24Mbps-es csomag kialakítása ha az elvi maximum érték fölfelé 1Mbps-ben limitált.

    Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni hogy a fent említett sebességek igen sok a működés fenntartásához szükséges overheadet(a felhasználó számára nem hasznosítható adatmennyiséget) tartalmaznak. A hatásfok nem túl magas úgy ~87%-os, így aztán a fent említett sebességeknek a valóban kihasználható előfizetői szempontból hasznos sebessége még tovább csökken.
  • Gabest #9
    Szerintem csak attól függ mekkora sávszélességet allokálnak fel és le, 24/1-ből is lehet 12/12 vagy 1/24, ezt kellene tudni szabályozni a felhasználónak.
  • shabba #8
    "Amúgy meg valóban közelíthetne egymáshoz a le és a feltöltési sebesség úgy általában"

    Az ADSL nevében benne van az asszimetrikus szó, nem véletlenül. Maga a technológia alapjaiban úgy lett anno kitalálva hogy a letöltésre koncentrált, ezen a későbbi generáció sem igen tudtak változtatni, sőt azoknál az asszimetria még tovább nőtt. Minél nagyobb letöltési sebességű csomagokat kreálnak a szolgáltatók annál inkább kiütközik a technológia asszimetrikus jellege. Max 24/1Mbps-es kapcsolódáson nem igazán lehet 10/10Mbps-es netet szolgáltatni.
  • shabba #7
    Nem kötelező Tíonlánytól venni a netet, van még a tíkom majd két tucat kiskereskedelmi partnere akik viszontértékesítik az ADSL szolgáltatását és ezen kiskereskedelmi partnerek többségének is vannak további viszontértékesítői. A többi ISP-nél pedig nincs ilyen korlát. Aztán hogy azoknál is mikor telik be a pohár és mondják azt hogy "na ennyit már nem" az még a jővő zenéje.
  • Kapa2000 #6
    12 Mbps? Nagyon szééééép. Csak az a kis apró betűs csattanó ne lenne, amikor 150Gb forgalomnál véget ér a havi limited, és várhatsz újabb 3 hetet, hogy működjön otthon a net...
  • thomyka #5
    Azért a 2 Mbps helyett ha azt mondanák nekem hogy szeptemberig kapok 12-őt, akkor meg se fordulna a fejemben hogy a feltöltésre koncentráljak. Amúgy meg valóban közelíthetne egymáshoz a le és a feltöltési sebesség úgy általában.
  • GodBadka #4
    Ki nem szarja, le jelen pillanatban, hogy 2Mbps, vagy 12? A feltöltést növeljék inkább.
  • shabba #3
    "A Magyar Telekom az ADSL szolgáltatás fejlesztésének következő lépéseként az ADSL2+ technológián alapuló új kereskedelmi termékek bevezetését tervezi"

    A Tícom ADSL2+os hálózati fejlesztései a sajtóhírei alapján májusig bezáróan tartanak. E hír alapján nagyon úgy tűnik hogy az őszi IPTV indulásig ki fognak várni az új csomagok bevezetésével. Mondjuk erre eddig is igen komoly esély volt így lesz, hisz ráépülő szolgáltatás nélkül nincs értelme a nagyobb csomagok bevezetésének. Úgy tűnik az új csomagkínálat bevezetésére inkább csak ősz felé érdemesebb számítani.
  • shabba #2
    Ebben most nem értem a rációt. Ezeken a területeken eddig is kötöttek be miniDSLAM-os megoldással ügyfeleket, tavaly ősz óta sokkal nagyobb létszámban mint azt megelőzően. Viszont a fatáv által használt bekötési módszertan igen idejétmúlt és legfőképp költséghatékonysági megfontolásból csekély uplink kapacitást biztosító megoldás volt. Ami magyarul azt jelentette hogy nem csináltak optikai uplinket hanem helyette a meglévő telefonos infrastruktúrán E1-es trönköket felhasználva 8 előfizető/E1 uplink kapacitás mellett kötötték az ügyfeleket.

    Vajon most végre változtat ezena bekötési módszertanán a Tícom? Mert ha nem akkor nem sokat ért az hogy kliens oldalon az egekbe emelik a sebességet. Ha meg végre optikán csinálnak rendes 100Mbps-es uplinket ahogy azt eddig nem tették, kérdés mi lesz a tavaly ősz óta vagy az előtt magas számban bekötött Hytasos területeken élőkkel? Ők vajon miért nem érdemesek normálisabb uplink kapacitásra?

    Azért kíváncsian várom a fejleményeket. Tavaly ősszel itt a 3. kerület Hytas részén elérte fatáv hogy 4.5 év várakozás után lett ADSL, igaz az alkalmazott technikai megoldásuk miatt ez olyan is lett ami nem túl magas technológia szintet képvisel. Ha őszig megoldják itt is a rendes uplinket ahogy a fent említett két kerületben akkor talán újabb egy év elteltével már olyan ADSL-t fognak árulni amit megvenni is érdemes.
  • vg #1
    Ejha!