Napi Online

Monitor előtt legfeljebb hat órát dolgozhatunk

A számítógépes munkahelyek kialakításakor érdemes olyan munkakörülményeket teremteni, ahol a dolgozók hatékonyan és pontosan tudják ellátni feladatukat.

A számítógépes munkavégzés elterjedésével egy időben végbement egy szabványosítási folyamat is, amely a munkahelyek kialakításának követelményeit határozza meg. Az egészségügyi tárca erre vonatkozó rendelete minden olyan munkavállalóra - illetve a foglalkoztatóikra - kiterjed, aki napi munkaidejéből legalább négy órán keresztül képernyős eszközt használ. A szabályozás nemcsak az újonnan létrehozott számítógépes munkaállomások kialakításában nyújt segítséget, hanem a korábban létesített munkahelyek értékelésében és átépítésében is.

A képernyős munkahelyen történő munkavégzés a szervezet fizikai állapotromlását, látásromlást és pszichés megterhelést idézhet elő, ezért a környezet kialakításakor oda kell figyelni a munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek megteremtésére, ez pedig a munka hatékonyságát is növelheti. A rendelet szerint a munkáltató köteles a képernyő előtti munkát végző dolgozónak óránként legalább tízperces - össze nem vonható - szünetet adni, és a képernyő előtti munkavégzés ideje a napi hat órát nem haladhatja meg. *A munkavállalót legalább kétévente látásvizsgálatra kell küldeni, és a munkáltató köteles megvásárolni a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget is.


Az uniós tagországokban érvényben levő szabványsorozat nemcsak a számítógépes eszközök és a munkakörnyezet kialakításának követelményeit rendszerezi, hanem részletekbe menően tárgyalja a szoftvereszközökkel szemben támasztott követelményeket is. A munkaállomásnál az asztal mélységét úgy kell kialakítani, hogy a monitor legalább 50-70 cm-re legyen a szemtől. A billentyűzet és az egér használata eltérő testhelyzetet igényel, az előbbi használata a kar, a váll, a nyak és a törzs izmainak folyamatos aktivitásával jár együtt a testhelyzet fenntartása miatt, míg az utóbbi egyoldali vállcsavarodást és -hajlítást jelent, ami növeli a mozgásszervi rendellenességek veszélyét.

Egy call centerben végzett ergonómiai vizsgálatsorozat során kiderült, hogy a dolgozók majdnem olyan gyakran használják az egeret, mint a billentyűzetet, ezért ilyen munkakörnyezetben biztosítani kellene az eszközök dinamikus használatát. Ideális esetben a munkaterületen elegendő hely van ahhoz, hogy a felhasználó a legkedvezőbb pozícióban tarthassa munkaeszközeit, a billentyűzetet és az egeret. Az asztal alá gördíthető billentyűzettartó ellen szól, hogy az egeret külön kell kezelni, ami pedig nem kényelmes megoldás.

Hogy a munkavállaló képes-e szimmetrikus testhelyzetben dolgozni, az függ a láb előtti tér nagyságától és a monitor elhelyezésétől is. Ideális esetben a monitor a felhasználóval szemben helyezkedik el, és a lábtérben semmiféle akadályba - például a számítógép házába - nem ütközik. Ha nincs lehetőség a szimmetrikus elrendezésre, akkor a gerinc egyoldalú terhelése és csavarodása miatt három hónapon belül kialakulhat a gerincferdülés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #9
    Amíg nem lesz mégtöbb látáskárosult és krónikus ínhűvelygyulladásos addig ezt nem fogják komolyan venni. Csak az a baj, hogy ez évek alatt alakul ki és utána már késő. Marad a rokkantsegély. Szerintem kb. 10 év kell ahhoz, hogy valakinek tropára menjen a keze a homogén mozdulatoktól. Már érzem magamon sajnos. Ez a cégeket nem érdekli.
  • mrzed001 #8
    Gondolom biológiaóráról hiányoztál: az emberi testet nem arra találták ki, hogy egyhelyben üljön 6-8 órákat, vagy a szemet hogy ugyanennyi ideig 30 cm-re fókuszáljon. Esetleg nézz utána a láb szerepe a vérkeringésben, és a szem kiszáradása és romlása témáknak.
  • Gerygrey #7
    Ez buziság.
    Én fizikai munkát végzek napi 14 órában, monitor előtt ennyit röhögve ki lehet bírni, nem hogy nyolcat... Sok kis elkényeztetett irodaribanc!
  • Normal #6
    Mire jó, mire jó?
    Visszafogja a céget, és ad neked egy ütőkártyát az egyezkedéshez, a feketén kapott bér érve mellé.
  • Cat #5
    azt jelenti, hogy ha a munkaköröd olyan, hogy monitor előtt végzed a tevékenységed, akkor a munkáltatónak törvényben meghatározott kötelessége, hogy rendszeresen elküldjön szemvizsgálatra, és ha kell szemüveg, azt ki kell fizetnie.
  • CsZ #4
    "és a munkáltató köteles megvásárolni a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget is."
    Ez mit is jelent? Ha egyébként is szemüveget kell viselnem, akkor az az én költségem - akár tovább romlik a szemem, akár nem? Nem egészen világos ez nekem.
    Persze kiváncsi lennék az arcokra i mikor beviszem elszámoltatni a szemüvegem számláját
  • mrzed001 #3
    Le se szarják még a nagy cégek se.
    Karfa széken luxus, had lógjon a kezed és a csuklódat had vágja az asztal széle.
    Asztalok, székek (min. állapotban is) túl magasak még az én 180 cm-nek is, nemhogy valakinek, aki csak pipiskedve éri el a bárpultot
    Az óránként tíz perc pedig az álom kategória. Volt olyan segfej főnököm, aki kijelentette, hogy ez meg az egész munka törvénykönyve nevetséges, és erre hivatkozni gyerekes dolog ...

    Na kb ez a nagy magyar helyzet
  • BandiG #2
    Eszerint már gnómnak kéne lennem... Ja, az is vagyok!
  • DarkLyrics #1
    vicces. és hogy dolgozzak 6 órát?? azzal nem keresek annyi pénzt h megéljek belőle.
    én napi 16 órát ülök a monitor előtt....:(
    majd idejönnek, hogy: ejnye bejnye, tessék 6x os bért fizetni tagnak, mert tönkremegy a szeme? pf. jók az olyan rendeletek, aminek semmi értelme meg haszna...csak elolvassuk és kész.