Berta Sándor

Weboldal kétmilliárd dollárért

Vannak olyan ötletek, amelyek egyszerűségükben is nagyszerűek és vannak, amikor csak értetlenül állunk az elképzelés előtt. A Facebook nevű weboldal tulajdonosa kétmilliárd dollárért adna túl művén.

Egy vállalat meg akarta vásárolni a Facebook közösségi portált. Az elképzeléssel nem is lett volna baj, ám amikor szóba került a vételár és felajánlottak 750 millió dollárt, az oldal tulajdonosa visszautasította az összeget, mondván, hogy túl kevés. Bár az eset nagy vihart kavart világszerte és a BusinessWeek nevű gazdasági lap több hírt is közölt a Facebookról, illetve a meghiúsult tranzakcióról, a titokzatos vevőjelölt kilétére azóta sem derült fény.

A portált még 2004-ben alapította a Hardvard Egyetem egykori hallgatója, Mark Zuckerberg. Miután a fiatalember visszautasította a nagyon komoly összeget, kijelentette, hogy a site és az azt üzemeltető cég ennyiért nem eladó és a vételárat potom kétmilliárd dollárban határozta meg. Ezek után persze sokakban merült fel a kérdés, hogy vajon Zuckerberg zseniális üzleti vénával van megáldva, vagy netán csak mohó, feltörekvő fiatal, esetleg egyszerűen blöfföl vagy hülyéskedik. Nos, az utóbbi kizárható, az egykori egyetemi hallgató ugyanis teljesen komolyan gondolja az általa elmondottakat.

A Facebook egyébként egy szociális célzatú, iskolásokat segítő portál, ahol közép- és főiskolások, valamint egyetemisták mutatkozhatnak be és írhatják le gondolataikat, illetve érdeklődési körüket. A site-on a felmérések szerint havonta átlagosan 5,5 milliárd lekérdezést regisztráltak. Ezzel a teljesítménnyel pedig megelőzi például még az online kereskedelem oszlopának tartott Amazon.com-ot is. Szakemberek szerint Zuckerberg célja egyértelmű: csak annak fogja eladni a portált, aki képes azt fenntartani, megtartja az eredeti formájában, sőt fejlesztené is. Ehhez keres igazi befektetőket.

Az egyik lehetséges jelölt a Viacom médiakonszern lehet, amely az MTV televíziótársaság tulajdonosa és amely már régóta keresi megfelelő online megjelenési felületét. A BusinessWeek információi szerint viszont az oldal felkelthette a folyamatosan terjeszkedő Google figyelmét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #19
  Maradjunk annyiban, hogy forgalmat generálni a site-on egy programozónak nem jelent gondot. Egy cracker-nek meg még annyit sem.
 • Kornan #18
  Nah most nem jelentek meg ilyen zölden aláhúzott linkek amire ha rávisszük a kurzort előjön egy hirdetés.
 • Kornan #17

  Nagy üzlet van az ilyen oldalakban,kíváncsi vagyok,hogy az sg-nek mennyit fizetnek a reklámokért.

  pl: iskolák internet

  Egyértelműen értelem van a dolog mögött,vki törölgeti a hozzászólásokat látszólag ok nélkül,szerintem ez is törlődni fog.
 • Dj Faustus #16
  IPO = Inital Public Offering
 • kow83 #15
  Mi azaz IPO?
 • BlackRose #14
  Mehet egy IPO és akkor ki tudja mennyire viheti. Persze még esetleg várni kell egy picit, de egy ilyen social networking dolog ha működik nagyon sokat érhet, és persze egy IPO esetében akár a 2 milliárd is kevésnek tünhet. Röviden ha az enyém lenne, persze ezt némi tulzással mondom, mert nem tudom a pontos helyzetet, de valószínűbb, hogy én sem adnám 750 millióért, mert mondom szerintem egy IPO akár több milliárdot is hozhatna a konyhára, amire a részvénytőzsde pénzéhes részvevői képessek azzal egy cég sem versenyezhet, akármennyire is soknak tűnik az a 750 millió, főleg egy fiatal srácnak. Szóval még nem jött el az idő, és miért ne várna egy picit ha az többszáz milliót vagy esetleg néhány milliárdot hozhat neki...
 • Praetor #13
  Ez business, annyit ér amennyiért megveszik.
  Elég szép az az 5.5mrd lekérdezés, ez már tőkét jelent. Nyilván a tulaj úgy gondolta, hogy a 750m-ért még nem de $2mrd-ért már lemondana a portálról. Ezexerint semmi sem kényszeríti arra hogy eladja. Ez egy igen jó alkupozíció...
 • MerlinW #12
  Szvsz itt az a lényeg hogy az úr teremtett valamit jótékony célzattal, belefeccölt 2 évnyi kemény melót, és perpill még nem a pénzről szól számára a dolog. Rengeteg a felajánlott pénz persze, de sztem 5 milliárdos forgalommal raklámokból is igen jól el lehet tartva a cége...

  Illetve amíg tartja ezt a forgalmat, addig bármikor eladhatja hasonló összegekért.
 • gakoska #11
  hát ha annyira el akarná adni akkor eladná olcsóbban , nem kell ezen annyira megdöbbenni sztem, egyszerűen nem sürgős neki. vkinek lehet h 2mrdot is érni fog, majd akkor eladja neki.
 • bundee #10
  most latom, az osszes uzenet eltunt - a tartalmak meg arrol szoltak, hogy hogy jott ki a 5.5mrd latogato, es erre volt, hogy az nem latogato, hanem lekerdezes, blablabla