Gyurkity Péter

Samsung vezetők börtönben a memóriakartell miatt

Újabb nagyvállalatot ért el a börtönbüntetések sora: ezúttal a Samsung három vezetője ismerte el érintettségét a memóriaárak évekkel ezelőtti rögzítésében, vállalva a több hónapos börtönbüntetést.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményben jelentette be a memóriaárak rögzítése körüli vizsgálatsorozat legújabb eredményeit. Ezúttal a dél-koreai gyártó három igazgatója került sorra, akik elismerték, hogy a kérdéses időszakban, vagyis 1999 és 2002 között személyesen is részt vállaltak a törvényellenes manőverekben. Az összeesküvésben való részvételükért fejenként 250 ezer dolláros pénzbüntetést kell fizetniük, és vallomásukért cserébe "mindössze" hét-nyolc hónapot kénytelenek eltölteni tengerentúli börtönökben.

A három érintett vezető között ott van a Samsung DRAM ágazatának értékesítési igazgatója, marketing igazgatója, valamint a német leányvállalat értékesítési vezére. A cég - hosszas, éveken át tartó ellenkezés után - tavaly decemberben ismerte el érintettségét, és elismerte a konspirációról szóló vádakat. A mostani ügy sorrendben a harmadik, amelyben vállalati vezetőket ítélnek börtönre. A sort a német Infineon nyitotta meg 2004 végén, másodikként pedig a Hynix négy igazgatóját büntették e hónap elején. Természetesen az ítéletben jelentős összegeket is kénytelenek voltak kifizetni az amerikai félnek: a Samsung 300 millió, a Hynix 185 millió, míg az Infineon 160 millió dollárt vonhatott le számlájáról.

Az összesített adatok szerint az ügyben eddig 731 millió dollárt hajtottak be a törvényellenesen szövetkező gyártóktól. A Samsung - vetélytársaihoz hasonlóan - jelezte, hogy már korábban megállapodott az igazságügyi minisztériummal, és a továbbiakban is hajlandó teljes mértékben együttműködni. Ez természetesen nem feledteti, hogy igazgatóik - valószínűleg felsőbb utasításra - telefonon és magánbeszélgetéseken egyeztettek az alkalmazandó árakról, és hónapokon, éveken keresztül mesterségesen magasan tartották azokat. Börtön járt a Hynix azon vezetőjének is, aki szándékosan hátráltatta a hatóságok munkáját a szükséges bizonyítékok visszatartásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yoda2005 #15
    Nagyon nagyon bagyon nagy szemétség volt tőlük!!!Jól megsz*vattak mindenit!!!
  • cloud.strife #14
    Éljen a Csamcsung! :( LOL
  • dez #13
    És gondolod, hogy a többletbevételekből ők nem részesedtek?
  • MacrosTheBlack #12
    Sőt, némelyek még szőlőt is telepítenek a lopott közpénzből.
  • MEdievil #11
    nyugi ők olyan helyen ülnek amihez képest a mostani lakásod egy magyar börtön...
  • fourgee #10
    Ezek a vezetők nem sikkasztottak!, hanem csak közös megegyezéssel magasabban tartották a memória árakat. És már ezért ülniük kell... Nézd meg, Magyarországot... Kulcsá Attila? Meg a többiek? Milliárdokat sikkasztottak, és szabadlábon vannak... Na, ők tényleg meglopták az embereket.
  • RoD #9
    Ezen ne csodálkozz. Üdv a nagyvilágban. Amit a gazdagoktól elvesznek, odadják a még gazdagabbaknak.

    Robin Hood már rég halott ...
  • RiddleR #8
    Mégis ki kapja ezt a 731 millió dolcsit? Én biztos nem. Pedig kit károsítottak meg azzal, hogy magasan tartották az árakat? Hát engem. Meg Titeket, meg mindenkit.
    Most a büntiből befolyt lóvé ugyanolyanok zsebébe vándorol kisebb-nagyobb mértékben, mint akiktől elvették.
  • Szefmester #7
    kérj magánzárkát a San Quentini H szárnyban... :)
  • DanyyX #6
    A hülye kölykök meg is érdemelnék azt a 3évet, de úgyse lesz belőle semmi, mert ugye a magyar rendőrség remekül működik.

    Viszont az tényleg igaz, hogy ezzel a perrel az
    USA remekül keres. Lehet kell a pénz vmi hadiipari fejlesztésre