Berta Sándor

Szakácskönyv CD látássérülteknek

Februárban jelenik meg az első német szakácskönyv vakok és látássérültek számára. Az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában már számos olyan projekt létezik, amelyben azt a célt tűzték ki maguk elé a szakemberek, hogy segítsék a vakok és a látássérültek mindennapi életét és az egészséges emberek világában való eligazodást, tájékozódást.

Hasonló cél vezérelte a mostani új német projektet létrehozó szakembereket is, akik eldöntötték, hogy megalkotják az első német szakácskönyvet kizárólag vakok és látássérültek számára és azt CD-n kiadják. Az elhatározást tett követte, így hamarosan, már februárban megjelenhet a hiánypótló mű, amelynek a címe: Finoman főzni Prof. Niko Tentennel". Az Audionauten Kiadó a könyvet csak CD-ROM-on adja ki, ám ezt egy különleges irányítójelekkel ellátott billentyűzet és a Braille írásmód segítségével el lehet olvasni.

A receptek igen változatosak, hiszen az angolnalevestől a citromkrém elkészítéséig minden megtalálható a műben. A hangos fejezetekben egyaránt vannak gasztronómiai játékok éppúgy, mint konyhatechnikai tudnivalók. A hallgató például megtanulhatja, hogyan tárolja optimális módon az élelmiszereket, vagy mit jelentenek a különböző szakszavak.

Ráadásul van egy külön fejezet, amelyben a különböző konyhai eszközöket, így például a mérőedényeket, vágószerszámokat és mérlegeket foglalták össze. Az alkotók rendkívül fontosnak tartották, hogy a kiadvány felépítése könnyen átlátható legyen, bárki el tudjon rajta és benne igazodni, még az is, aki nem túl jártas a számítógépek kezelésében. Fontos volt az a szempont is, hogy ne legyen túl unalmas a mű, hanem mindig érdekes maradjon, a tartalom változatos, de mégis szakszerű legyen. Arról nem szól a fáma, hogy az alkotók tervezik-e újabb művek kiadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #2
    Lehet, hogy maradi vagyok, de nem hiszem, hogy egy vak ember képes a konyhában annyira elboldogulni, hogy akár egy angolnalevest vagy citromkrémet csináljon.

    Persze, ha tévedek, az csak jó.
  • Darth Sith #1
    jó cucc.