SG.hu

A GEANT elért Szabadkáig

2006. március 12-én vasárnap életre kelt a Magyar Akadémiai Hálózat Szegedtől Szabadkáig meghosszabbított szakasza.

A Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Aleksandar Popovic szerb tudományügyi és környezetvédelmi miniszter által átadott hálózat része a GEANT-nak, az európai kutatói hálózati szervezetek közös gerinchálózatának. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kezdeményezésére kibővített Magyar Akadémiai Hálózatnak köszönhetően a vajdasági magyar kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézmények a legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiával bonyolíthatják adatforgalmukat bármely magyarországi intézménnyel. A hálózat jelentősen javítja a térség tudásközpontjainak infrastrukturális hátterét és kapcsolódását a 34 ország és 3500 intézmény alkotta nemzetközi rendszerhez.

A magyar akadémiai hálózat felső- és közoktatási, kutatás-fejlesztési, közgyűjteményi, oktatási, tudományos és kulturális intézmények számára biztosít nagy sávszélességű országos és nemzetközi számítógépes hálózati kapcsolatot. A hálózat része a GEANT-nak, amelynek magyarországi ága alkalmas arra, hogy továbbfejlesztve kiszolgálja azon környező országokat is, amelyek nem tagjai az európai kutatói hálózatnak.

A hálózat ünnepélyes átadása után Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Aleksandar Popovic szerb tudományügyi és környezetvédelmi miniszter, Józsa László, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Pavlov Milica, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnöke négyoldalú nyilatkozatot írt alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!