Gyurkity Péter

A 3DLabs kilép a profi grafikus piacról

A hangkártyáiról ismert Creative leányvállalata bejelentette, hogy kilép a profi megoldások - szerintük szűkülő - piacáról, és ezentúl inkább a hordozható eszközökre koncentrál fejlesztéseivel.

A bejelentés szerint 3DLabs újra­gondolja célki­tűzéseit, és a jövő­ben a profi gra­fikus megol­dások helyett a hordoz­ható eszközökre fordítja figyel­mét, amelyben véle­ményük sze­rint jóval nagyobb lehe­tőségek rejlenek, mint a hagyo­mányos célte­rületben. Állításuk szerint ugya­nis ez utóbbi - a munka­állomások terü­lete - folyamatosan szűkül, mások azon­ban azzal magya­rázzák a lépést, hogy a cég egyre több teret kény­telen feladni a két nagyobb játékos, az ATI és az Nvidia számára.

A 3DLabs még 2002-ben került a SoundBlaster szériákkal híressé vált Creative tulajdonába. A vállalat már korábban jelentős részesedést szerzett, ám ekkor úgy döntött, hogy a maradék 72 százalékot is megszerzi magának, és újra belép a grafikus kártyák piacára. Merész lépés volt ez részükről, hiszen a kilencvenes években sem arattak túl sok babért ezen a területen, a 3DLabs pedig meglehetősen kicsinyke volt ahhoz, hogy egycsapásra jelentős tényezőként térjenek vissza. A terv az volt, hogy a profi vonalat - a Wildcat családra építve - megőrizzék, és a meglévő technológiát folyamatosan leszivárogtassák a fogyasztói piacra.

Ez végül nem sikerült. Bár a cég 2003-ban piacra dobta a Graphics Blaster Picture Perfect névre keresztelt megoldását, ez nem terjedt el, és a Creative az év végére kénytelen volt belátni, hogy ezen a területen nem számíthat sikerekre. A következő években ráadásul - a FireGL és a Quadro révén - a profi megoldásoknál is előrenyomult a két nagy gyártó, míg a 3DLabs szép fokozatosan szorult vissza. A mostani átszervezés azt jelenti, hogy a meglévő termékek támogatása egy darabig még tovább él, viszont új fejlesztések megjelenése már nem túl valószínű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    kár.