Berta Sándor

Dell kontra Dell per

Általában nem hoz szerencsét, sőt gyakran átok, ha valakinek a neve megegyezik egy nagyvállalat vagy egy híres ember nevével. A legtöbb esetben ugyanis az átlagember húzza a rövidebbet - ezt most a saját bőrén tapasztalhatta a brit Paul Dell is.

A férfi hosszabb ideje él Spanyolországban és egy webdizájnnal foglalkozó kiscéget vezet. Pechére valamilyen módon a Dell konszern tudomására jutott az ő és a vállalata létezése, így elkezdhet aggódni a weboldaláért. Paul Dell portálja ugyanis a dellwebsites.com nevet viseli és ezt az óriáscég nem tűrhette szó nélkül. Paul Dellnek ezért Párizsban kell bíróság elé állnia, a vád ellene "engedély nélküli reklámtevékenység".

A nagyvállalat beadványának értelmében a brit férfit kötelezni kell a doménnév átadására és és ezenkívül még 150 000 euró kártérítés megfizetésére is. Ám ez még mind nem elég, a dokumentum szerint Paul Dellnek annyiszor 500 dolláros kártérítést kellene fizetnie, ahányszor a weboldala tartalmazza a Dell nevet. Az, hogy saját családnevéről van szó, a felperes óriáscéget nem érdekli.

Paul Dellnek azonban esze ágában sincs leadnia a doménnevet, kártérítés fizetéséről hallani sem akar, mondván miért fizessen. Ő úgy véli, minden maradhatna így, ahogy jelenleg van és tovább működhetne a Dell Websites internetes ügynökség. A brit alperes egyúttal akciót is indított, amelynek keretében a help-paul-dell.com oldalon arra kér mindenkit, hogy segítsenek neki a konszern elleni perben. Mint írja, a tulajdonában lévő doménnév semmilyen módon sem sérti a Dell vállalat jogait, ráadásul cégének profilja látványosan különbözik a számítógépgyártó tevékenységi körétől.

Az ügy jelenleg döntetlenre áll. A Menorca szigetén élő brit férfi ugyanis kénytelen volt hétfőn megjelenni a párizsi bíróság előtt, ám döntés az első tárgyaláson még nem született.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Dell fuck Dell.
  • Inquisitor #12
    Ez azért vicces, mert a viszonylag fiatal alapytóját az ominózus cégnek Dell-nek hívják, magáról nevezte el a céget. Vicces lenen összes nevet csak 1x lehetne használni, mit csinálna a sok Smith, Kovács, stb? :)
  • whitehawk #11
    Annó (1-2 éve) a Microsoft egy 17-18 éves srácot perelt be, mert regelt egy domaint és weboldalt csinált: MikeRowsoft.com (vagy MikeRoesoft) és mivel ez kiejtve hasonlít a microsoftra... így járt.
  • arty #10
    azért, az jó lenne, ha ezek után a dell fizetne némi kártéritést a faszinak ...

    eddig is rühelltem a Dell-t, ezután sem változik.
  • MacrosTheBlack #9
    Össze kéne kapcsolni a Vistával. Ha az MS használhatja a Vista utazási ügynökség nevét, akkor Paul Dell is a sajátját.
  • Kaadi #8
    Nem magánszemélyt próbál megkopasztani, hanem kiscéget, de nem sok esélye van a per megnyerésére:
    1. a kiscég nem a (computergyártó) Dell nevét használta ki, hanem a tulajdonos nevét, ami teljesen jogos
    2. a weboldal nem tesz semmilyen hivatkozást a nagy testvérre
    3. az oldal egyik eleme (a Dell szót kivéve) sem hasonlít a jól ismert márkanévre és nem is tesz utalást arra (tehát nem követett el sem szerzői jogsértést sem illegális - negatív - reklámozást.
    4. az kisvállalkozás weboldala többes számban van (ha Dellwebsite lenne "s" nélkül akkor a nagy gyártó jogosan mondhatná hogy ellopta az identitását) és jól kapcsolódik a webtervezési tevékenységhez
    Szerintem a Dell vagy elvezti a pert, vagy peren kívüli megegyezés lesz belőle (ez utóbbi valószínűbb a korábbi eseteket nézve)
  • SymbioC #7
    Csúnya egy világban élünk. Egy nagyvállalat akar egy magánszemélyt megkopasztani a neve miatt. Nagyon LOL!
  • izb #6
    egy szerencséje van,az pedig az hogy a tárgyalás nem a gyökér amcsiban lesz.
    Ott minden megtörténhet,a köcsög jogrendszerük miatt.
    És igy talán esélye is lesz arra hogy megnyerje a pert.
  • wbtist #5
    Szal ha nyitok 1 weboldalt mondjuk batysonyver.hu címmel, peperel a sony mert használom a nevét?
    Ennyi erővel beperelhetnének a cégek minden fórumozót aki az aláírásában, hozzászólásában leírja valamelyik nevét.
  • Cheesy #4
    Itt a pénz beszél. A faszi kezdheti hirdetni a házát...