Berta Sándor

Harcolna a kínai cenzúra ellen a Yahoo

Az internetes portál közös összefogásra szólította fel - a kínai cenzúra elleni tiltakozásképpen - az Egyesült Államok és a világ média-, telekommunikációs és internetes vállalatait, valamint az amerikai kormányt. Meglepő bejelentést tett az emberi jogi szervezetek által sokat támadott Yahoo vezető ügyvédje, Michael Callahan. A jogász a Financial Times neves gazdasági lapnak nyilatkozva elmondta, hogy most szembesülnek azzal, milyen komoly következményei is vannak annak, hogy igyekeztek betartani a kínai törvényeket. Mint ismeretes, a cég korábban együttműködött a kínai hatóságokkal és kiadta nekik több személy adatait. Az illető ellenzéki aktivistákat ezután őrizetbe vették a rendőrök és több éves börtönbüntetésre ítélték a kínai bíróságok.

"Ugyanabban a cipőben járunk, mindannyiunkat érint ez a probléma. Be akarjuk tartani a helyi törvényeket, de közben ilyen lépések megtételére kényszerülünk. Két lehetőségünk van: vagy együttműködünk, vagy el kell érnünk, hogy változtassák meg a törvényeket" - nyilatkozta Michael Callahan. A jogász szerint itt az ideje, hogy George W. Bush amerikai elnök és kormánya beavatkozzon a vitába és nyomást gyakoroljon Pekingre. Kérdés, hogy mit gondolnak erről Washingtonban, illetve, hogy mennyire tekintik az elmúlt hónapok sok vitát kiváltó eseményeit az amerikai cégek és Kína belügyének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    érdekes elképzelés .. szerintem pusztán azért támogatja a yahoo ezt, mert a google-nek volt bátorsága bemenni a kínai piacra, és lepaktálni a kínai kormánnyal, ha ő ment volna be előbb, akkor most lapítana mint szar a fűben.. és a google hangoztatná , hogy "do no evil" .. amúgy a kezdeményezés jó, csak kár, hogy nem érzek mögötte igazi tenniakarást.