Specker Balázs

Amerika készül a kiberháborúra

Az amerikai kormány befejezte első átfogó kibertámadási tesztprogramját, mellyel azt próbálta kideríteni, vajon mennyire felkészült egy ilyen jellegű támadásra és hogyan képes a felmerülő problémákat kezelni.

A majd egy héten át tartó Cyber Storm elnevezésű gyakorlatot a nemzeti kibervédelmi részleg szervezte, a köz- és magánszektor 115 képviselőjének együttműködésével. A kísérlettel a kormány és az ipar közti együttműködést igyekeztek bemutatni. Ennek során olyan széleskörű illegális behatolásokat modelleztek, amely az energia, az informatikai, a telekommunikációs és a szállítási szektort is érintette - írja a CNet.

"A kibertámadásokra való felkészültség minden szinten együttműködést és kapcsolatot tesz szükségessé az állami és a magánszektor között. A Cyber Storm kiváló alkalom volt arra, hogy javítsunk nemzetünk felkészültségén, és biztosabban kezeljük a kockázatokat" - foglalta a kísérlet célját George Foresman, a belbiztonsági minisztérium felelős államtitkára az SC Magazine oldalán. "A kiértékeléshez több időre lesz szükségünk" - szögezte le Bob Dix, a kísérletben résztvevő Citadel Security Systems alelnöke. A belbiztonsági minisztérium tisztviselői csak kevés részletet árultak el a projekttel kapcsolatban, leginkább csak arra tértek ki, hogy a támadások "levezénylése és végrehajtása zárt és biztonságos környezetben zajlott le, kizárva mindennemű külső tényezőt a vizsgálat ideje alatt".

Az egyik esetben egy közműcég számítógépes rendszerét és egymás után fellépő ellátási kimaradásokat szimuláltak. A szálak az Egyesült Államok Titkosszolgálatának washingtoni központjában futottak össze. A védelmi, az igazságügy- és a pénzügyminisztérium, a katonai erők, a CIA, a Titkosszolgálat, az FBI, valamint az Amerikai Vöröskereszt is együttműködött a kísérletben. A közszektorból többek között az Intel, a Microsoft, a Symantec, a McAffe és a VeriSign is jelen volt és Nagy Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada kormánya is képviseltette magát.

"A gyakorlat azért fontos, mert itt derül ki igazán mi lesz a tervekből" - fejtette ki Paul Kurtz, a Cyber Security Industry Alliance (CSIA) elnevezésű washingtoni székhelyű ipari érdekvédelmi szervezet vezetője, amely soraiban tudhat jó néhányat a kísérletben részt vett cégek közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jefferson83 #14
    Nem is ezért olvastam el, hanem mert karácsonyra kaptam. Mondjuk ha az én nevemben valaki valamit mondana és a fülembe jutna, biztos helyesbítést kérnék. Mondjuk, ha a haverod könyvét amerikában adnák ki már lehet rezegne a léc, legalábbis az esély meglenne rá.
  • Cat #13
    ilyeneket haverom is szokott az általa irt könyvek hátuljára irni. Pl. hogy "Letehetetlen - xy, a New York Times vezető kritikusa" stb. :)
    Ne dőlj már be baromságoknak.
  • mousee #12
    Való igaz, volt egy ilyen cikk itt réges régen, hogy az amcsi kormány még mindíg win95öt használ... Hát, neszeneked amerika.. éljen a mikrósmacsek meg a szőke bombázó :)
  • Mice #11
    "
    Az amerikai kormány befejezte első átfogó kibertámadási tesztprogramját, mellyel azt próbálta kideríteni, vajon mennyire felkészült egy ilyen jellegű támadásra és hogyan képes a felmerülő problémákat kezelni. "
    mivan? win95ökkel mire felkészült?
  • roliika #10
    "Amerika készül a kiberháborúra" <- Ezek sose voltak normálisak...fogalmuk nincs mit beszélnek.
  • jefferson83 #9
    "A Digitális erőd közelebb jár az igazsághoz, mint azt bármelyikünk is képzelni merné."

    MacDonnell Ulsh
    az USA Nemzetbiztonsági Intézetének igazgatója
  • jefferson83 #8
    Igen mert elsősorban a szórakoztatás a célja és nem unalmas tényfeltáró könyvnek készült. Szóval egy kis mese is van benne.
  • beatz #7
    az már 1994ben volt
    http://vil.mcafeesecurity.com/vil/content/v_1115.htm
    Discovery Date: 04/01/1994
  • KM #6
    Elég gyenguska könyv, tele megmosolyogtató hibákkal.
  • Tiberius B #5
    Az egy q*va jó könyv. De főleg a szöveg a hátulján az NSA egyik főnökétől.