Specker Balázs

67,2 milliárd dollár a kiberbűnözés számláján

A vírusok, kémszoftverek, számítógépes tolvajlások, illetve a kiberbűnözés egyéb vállfajai évente 67,2 milliárd dollárnyi kárt okoznak az amerikai üzleti életben.

Az FBI egy - 2066 szervezet bevonásával készült - felmérés alapján jutott el a 67,2 milliárd dolláros végösszeghez. A csütörtökön közzétett kimutatás szerint a megkérdezettek 64%-a szenvedett anyagi kárt számítógépes betörés miatt az elmúlt egy évben - írja a CNet. A cégenkénti áltagos veszteség meghaladta a 24 ezer dollárt, így a felmérésben részt vettek összesen 32 milliós kárt voltak kénytelenek elkönyvelni.

A közvélemény-kutatások gyakran elferdíthetik a valóságot, mert a válaszok túlzóak lehetnek, így az FBI a nemzeti veszteség kiértékelésénél lecsökkentette az érintett vállalkozások számát 20%-ra. "Ez azt jelentené, hogy mintegy 2,8 millió amerikai szervezet legalább egyszer már rákényszerült arra, hogy számítógépes biztonsággal kapcsolatos incidenssel nézzen szembe" - derül ki az FBI 2005-ös kiberbűnözésről készített felméréséből. "Ha azzal számolunk, hogy e cégek mindegyikét egyenként 24 ezer dollár veszteség érte, akkor évi 67,2 milliárd dolláros veszteséghez jutunk.

Bruce Verduyn, a felmérést végző különleges ügynök szerint a résztvevők nagy száma miatt ez az eddig legpontosabb ilyen jellegű felmérés- írja a TechNewsWorld. A jelentésből az is kiderült, hogy a védekezés sem olcsó mulatság. A megkérdezettek közel 12 millió dollárt költöttek a vírusproblémák kezelésére, 3,2 milliót az adatlopások ellen, 2,8 milliót pénzügyi visszaélések, valamint 2,7 milliót hálózati betörések kiküszöbölésére.

Ám a fenyegetések nem mindegyike érkezik kívülről. A résztvevő cégek több mint 44%-a jelzett vállalaton belüli betöréseket. "A cégek vélhetően nincsenek teljesen tisztában a belülről érkező biztonsági visszaélések lehetőségével" - mondta Verduyn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #10
    De nem gondoltok bele, hogy a sok ciberbűnöző betör egy bankfiókba, és a számlákról pénzt utalgat...szóval akkor az kár vagy nem? /főleg ha a "tiedről" utal
  • Komolytalan #9
    Nekem meg 100milliárd USDvel tartozik az efbíáj, tessék utalni.
  • kow83 #8
    Tegyük hozzá, hogy ez csak amerikára terjed ki, nincs benne EU, Távol-Kelet, India, Ausztália, AFRIKA.
    Hogy lehet így ilyen "tényt" kijelenteni, mint:
    "67,2 milliárd dollár a kiberbűnözés számláján"
    Höh.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    mért nem az én számlámon? :C
  • IoIa #6
    Az amerikaiak szeretik minden tekintetben a nagy számokat. Minél nagyobb, annál jobb, bármiről is legyen szó. Ja, hogy a legtöbb esetben köze sincs a valósághoz? Nem baj, szenzációt csak nagy számokkal lehet elérni, a sok ott lakó médiaidióta csak azt kajálja. Általában ezek a felmérések úgy készülnek, hogy megnézik, hogy volt-e már hasonló abban a témában. Megnézik, hogy az mekkorát hasalt, és a friss felmérésben egy annál is nagyobb számot mondanak. Nevetséges, mint a felmérések általában.
  • Shadow_THH #5
    azért vettem meg drága pénzétrt a csillagokat, hogy ne legyen VISSZAVONÁS gomb????
  • mrzool #4
    A cikkben szó sem volt cd-kről és dvd-kről, illetve filmekről. Olvassátok el újra az első mondatot:

    "vírusok, kémszoftverek, számítógépes tolvajlások"

    A cybercrime nem a kalózkodásról szól.
  • Shadow_THH #3
    ok kétszer is elirtam :D 67,2 :DD
  • Shadow_THH #2
    juj ne 67,1 mrd!

    Azt kifelejtették, hogy az írható/újraírható cd-k és dvd-k árában már benne van a szerzői jogdíj, mert ugye egyből feltételezik, hogy én nem adatot akarok menteni rájuk hanem 'kiberbűnőzni'. Ezt illene levonni a 67,5-ből
  • roliika #1
    Kiber bűnözés...ikább fognák el a drogkészítőket bakker. Egyébként ha a boltban veszek 1 filmet, honnét tudhatom 100%-osan hogy legális másolat? Sehonnét!