Berta Sándor

Másodpercenként születik egy új blog

Néhány esztendeje még nagyon kevesen tudták mi az a blog, napjainkra azonban az internetes naplók a mindennapok szerves részeivé váltak. A blogok szerepét ma már világszerte elismerik, népszerűségük töretlen.

A Technorati egy a blogszférával foglalkozó specializált portál, a cég nem titkoltan a Google babérjaira tör ezen a területen. A vállalat most érdekes adatokat hozott nyilvánosságra: állításuk szerint másodpercenként jön létre egy új online napló és naponta 75 000 blog születik, amelyekhez összesen 1,2 millió új bejegyzés társul. Jelenlegi becslések szerint 27 millió internetes napló lehet világszerte, ez nyolcmillióval több, mint amennyit tavaly októberben regisztráltak. A növekedési folyamat egyre jobban megfigyelhető: a Technorati statisztikája szerint elvileg öt és fél havonta megduplázódik a blogok száma.


A blogok száma

A blogszféra hatvanszor nagyobb, mint volt három évvel ezelőtt - állítja Dave Sifry, a Technorati jelentését készítő szakember. A blogírás mára általános tevékenységgé vált és nem csak a magánemberek, hanem komoly cégek is indítottak ilyeneket tevékenységük támogatására. A blogok többségét rendszeresen frissítik, de persze nem ritka az sem, hogy valaki belekezd a naplóírásba, azután hónapokig vagy évekig nem születik új bejegyzés. A jelentésből kiderül, hogy 13,7 millióra tehető a megjelenésüket követő harmadik hónapban is aktív blogok száma, 2,7 millió bloger pedig legalább hetente egyszer frissíti naplóját.


A napi bejegyzések mennyisége

A kaliforniai vállalat szerint sajnos egyre jellemzőbb a különböző spam- vagy spamre utaló tevékenységek megjelenése a blogvilágban. Közvetve ide tartoznak azok a naplók is, amelyeknek célja kizárólag a pénzkeresés, vagy a látogatók más oldalra terelése. Jelenleg a blogok kilenc százaléka csak ezzel foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BradHawk #11
    katt
  • obe #10
    direkte irtam példát hogy milyen jellegü blogokat tartok én feleslegesenek...
    nemkö idelinkelni semmilyen cikket, én sem tolom ide azt a cikket ami szintén az sg-n jelent meg , abban meg az van sok blogot csak a szerző olvas...
    asszem a wwaniko példája a tökéletesen felseleges szócséplésnek, pontosan ezért jelenik meg ilyen cikk, mert minden fruska nyit egyet, majd aztán dögunalmasan leirja a napjait, telerakja olyan dolgokkal amiről ő azt hiszi hogy csak vele történnek meg, pedig mindennapos dolgok....
    jah ezt régen naplóírásnak hívták, szal semmi ujjat nem látok a blogban...

    #4: önkifejezési forma:))..lol ezt szeretem , erre mindent rá lehet húzni..egyébként semmiféle mozgalom tagja nem vagyok, de ha te ezt igy látod(mozgalom) akkor valszeg többen is lehetnek akiknek nem tünik többnek ez a blog dolog mint egy kivagyi fitogtatás( on-line naplót vezető hétköznapi emberek)..ebben semmi világra szólót nem látok....soha nem emlitettem hogy zavar, nem tom honnét veszed, csak mint szabad vélemény alkotó sommásan megjegyeztem az előttem lévőnek az én véleményemet a blogról:)

    persze majd megnézzük együtt , hogy abból sok blogból hány egzisztál 10 év múlva is:)

  • AgentKis #9
    Azért szívesen lánék egy olyan statisztikát is, hogy ezeket a blogokat milyen arányban, és hányan olvassák. Szerintem "csúnya" volna, gyanús nekem, hogy kb. a 3/4-ét csak a szerző látogatja...
  • blackgamer #8
    aki nem ért a blog-hoz, az kezdheti a wiki-n a tájékozódást
  • assdf #7
    Többek közt arra is jó hogy igy szervezzenek meg gyujtogatásokat...
  • IoIa #6
    Így van. A divatmajmokból Dunát lehetne rekeszteni. Persze ez nem csak a blogokra vonatkozik.
  • smv #5
    Bocsi, az anti blogmozgalom részt obe-nek szántam.
  • smv #4
    Önkifejezési forma. Másoknál hobbi. Nem értem, hogy miért zavar ez téged. Eggyesek poénból emberkéket püfölnek az utcán, mások szalvétát gyűjtenek, megint mások pedig blogolnak. Nem rosszabb semmivel sem, mint bármely másik hobbi, így viszont nem értem, hogy most mirefel megy ez a "Mi a francnak vannak blogok?" mozgalom. Akinek nem tetszik nem olvassa el. Ennyi.
  • Cat #3
    ti kicsit el vagytok tévedve. Ma már számtalan tematikus, valamilyen témában szakértő által vezetett blog létezik.

    sztm olvassátok el ezt a cikket
  • obe #2
    semmire az ég világon, max arra hogy pár feltünési viszketegségben szenvedő ember, túlértékelve önön írói vénáját, pazujja a "papírt"..lásd WWaniko, ő a legjobb példája ennek a blogmániának